Ai putea fi fan Sigma pentru că…
- F64
- 32minutes read
Ești fotograf începător și te derutează toate brandurile astea care-ți cam țipă în față să le cumperi sau să le testezi? Ești avansat și nu știi de unde să începi să mai încerci și alt tip de echipamente foto-video? Ei bine, tocmai din aceste motive, ne-am hotărât să facem un fel de ghiduri ale brandurilor foto-video, în speranța că îi vom ajuta pe începători să-și dea seama de ce echipament au nevoie și să le oferim avansaților mai multe alternative pentru experimentele lor creative.
Acum, a venit rândul celor de la Sigma! Așa că haide să citim mai întâi o scurtă descriere și apoi să trecem la obiective!
Nu cu mult timp în urmă, Sigma a început să-și regândească gamele de obiective foto. Motivul principal pentru acest proiect, numit Global Vision, se desfășoară din punctul de vedere al companiei deoarece din ce în ce mai mulți fotografi găsesc dificilă selectarea unui obiectiv fiindcă sunt mult prea multe tipuri disponibile, iar diferențele dintre ele nu sunt definite întotdeauna foarte clar. Drept urmare, compania a decis nu doar să schimbe modul în care design-ul comunică cu posesorul, ci să împartă obiectivele pe categorii concrete. Asta înseamnă că toate obiectivele dintr-o anumită categorie sunt legate de ceva comun. Mai jos regăsești toate categoriile și descrierile lor.
C (Contemporary)
Gama Contemporary este compusă în mare parte, însă nu exclusiv (există și obiective fixe, precum Sigma 30mm f/1.4 MFT) din obiective cu zoom versatile, teleobiective standard, dedicate utilizării zilnice pentru camerele foto APS-C (precum Sigma 18-200mm f/3.5-6.3 OS HSM Macro C). Practic, aceasta este o gamă de buget, este varianta pe care o alegi dacă îți dorești ceva calitativ, versatil și la un preț foarte accesibil.
A (Art)
În gama Art vei regăsi cele mai rapide obiective fixe. Producătorii spun că au fost create cu o atenție deosebită acordată opticii pentru performanțe uimitoare. În plus, tot în gama Art mai intră și câteva obiective wide, macro, fisheye și zoom. Un exemplu bun aici ar fi Sigma 18-35mm f/1.8 HSM A.
S (Sport)
Poate este deja de la sine înțeles pentru ce arie a fotografiei au fost concepute obiectivele din gama Sport, vei regăsi în aceasta atât obiective zoom, cât și fixe, special create pentru fotografie sportivă și wildlife. Deja, aici dacă ai în plan să achiziționezi un astfel de obiectiv, trebuie să iei în calcul că prețul devine piperat în unele cazuri, însă viteza acestor obiective îndeplinește toate așteptările.
**EX
Este vechea gamă high-end, similaă cumva gamei L de la Canon sau obiectivelor high-end Nikon, cu inele aurite. S-a renunțat la această gamă, fiind regândită împărțirea menționată mai sus, însă mai găsești câteva pe piață fie noi, fie vechi (resigilate).
Acestea fiind spuse, în ton cu conceptul Sigma, hai să descoperim cele mai bune obiective Sigma, împărțite pe genuri foto. Unele obiective sunt bune pentru mai multe categorii, însă noi le vom menționa doar la una singură, pentru a nu ne repeta.
Obiective Sigma pentru mirrorless
Cele mai bune obiective Sigma, împărțite pe genuri foto
#1 Obiective dedicate fotografiei sportive și de acțiune
Gama Contemporary
- 100-400mm F5-6.3 DG OS HSM | C , – Citește un review realizat de Andrei Badea, aici!
- 18-300mm F3.5-6.3 DC MACRO OS HSM | C,
Gama Art
- 105mm F1.4 DG HSM | A,
- 135mm F1.8 DG HSM | A, – Cristian Bulugea a testat acest obiectiv.
- 50-100mm F1.8 DC HSM | A. – Sorin Chineață a fost la UNTOLD cu el, vezi rezultatele!
Gama Sport
- 500mm F4 DG OS HSM | S, – Vezi opinia lui Matei Moroldo despre acesta, aici!
- 150-600mm F5-6.3 DG OS HSM | S. – Găsești cadre faine din Toscana, aici!
- 60-600mm f/4.5
#2 Natură și wildlife/macro
Gama Contemporary
Gama Art
- 20mm F1.4 DG HSM | A, – Vezi fotografiile realizate de Vlad Eftenie.
- 24mm F1.4 DG HSM | A, – Aici găsești un review.
- 12-24mm F4 DG HSM | A, – Citește review-ul.
- 12-24mm F4.5-5.6 DG HSM II | A,
- 24-105mm F4 DG (OS)* HSM | A.
Gama Sport
Gama EX
Altele
#3 Peisaj
Gama Art
- 19mm F2.8 DN | A, – Sorin Voicu ne povestește mai multe, aici!
- 24-35mm F2 DG HSM | A, – Citește aici review-ul.
Gama EX
#4 Portret
Gama Art
#5 Călătorie
Gama Contemporary
Gama Art
- 14mm F1.8 DG HSM | A, – Află mai multe de la Vlad Crihan.
- 18-35mm F1.8 DC HSM | A. – Povești din Sri Lanka, aici.
#6 Nuntă și evenimente
Gama Art
- 14-24mm F2.8 DG HSM | A
- 50mm F1.4 DG HSM | A, – Luchian Comșa a făcut un review aici.
- 60mm F2.8 DN | A,
- 70mm F2.8 Macro | A,
- 85mm F1.4 DG HSM | A
- 24-70mm F2.8 DG OS HSM | A.
Gama Sports
Gama EX
#7 Familie
Gama Art
De ce iubesc fanii Sigma acest brand?
#1 Performanță
Indiferent ce obiectiv Sigma alegi să achiziționezi, poți fi sigur că imaginea va fi întotdeauna sharp, focalizarea rapidă, performanța în lumină scăzută va fi mereu de invidiat, imaginile vor fi pline de detalii, bokeh-ul cremos separând frumos subiectul de fundal, abreațiile cromatice mult reduse și zgomotul de imagine aproape inexistent. Sigma știe foarte bine cum să lucreze cu lumina, iar asta se vede clar atunci când duci aparatul la ochi, încadrezi și declanșezi sau în momentul în care te duci să ridici fotografiile proaspete de la print.
#2 Obiective pentru toate tipurile de fotografi
Am împărțit obiectivele pe genuri foto pentru a evidenția faptul că s-au gândit la toate tipurile de fotografi și nevoile acestora, mai ales că sunt multe modele de obiective care, pot fi cu ușurință folosite și la alte genuri fotografice, nu doar la cele menționate de noi. Așadar, ești pasionat de peisaj, dar și portret? Un obiectiv de tipul 18-300mm îți va îndeplini toate dorințele. Fan sport și wildlife? Însă prea rar poți și dorești să te apropii fizic? 150-600 s-ar putea să fie companionul ideal. Îți place fotografia de stradă, însă vrei să pui mai mult accent pe oameni decât pe împrejurări? Ce zici de un 30mm? Vrei doar să le faci fotografii celor dragi și momentelor din vacanță? 24-70 ar putea fi pentru tine. Te bate demult gândul să-ți iei un fisheye pentru mai milte tipuri? Fie eveniment, natură sau călătorie? Ai mai multe tipuri de unde poți alege!
#3 Construcția
Indiferent că achiziționezi un obiectiv fix, micuț sau un tele mare, precum 150-600mm, de exemplu, vei observa că indiferent de model construcția obiectivelor Sigma este una de finețe. Deși atunci când ai un DSLR greoi și un obiectiv pe măsură, nu prea te mai gândești la acest aspect, află că lucrurile nu stau chiar așa. Cei care au proiectat obiectivele s-au gândit și la comoditatea de care are nevoie un fotograf de stradă și la cea de care are nevoie unul de wildlife. Așadar, chiar dacă felul în care se simte obiectivul în mână nu poate influența greutatea, materialele folosite, laolaltă cu design-ul oferă obiectivelor o notă de rafinament care le face foarte plăcute de folosit, indiferent de model, cu atât mai mult cât achiziționezi unul rezistent la intemperii.
#4 Raport calitate-preț excelent
Există și obiective scumpe, și obiective sub 2000 de RON, toate sunt foarte bune pentru ceva, fie că ești începător sau profesionist, nu doar că ai variante de focale la discreție, ci acestea sunt disponibile pentru toate buzunarele.
#5 Mereu caută să inoveze
Iar dovada concentrării pe seriile C, A și S sunt cel mai bun exemplu. Am menționat că seria EX nu se mai fabrică deși încă este pe piață, iar asta pentru că odată cu noile game, Sigma a căutat să fie mai aproape de nevoile fotografilor și să se axeze pe ceva nou.
Și încă n-au încetat să ne surprindă!
Ce fotografi sau alți pasionați foto-video din România au folosit sau folosesc Sigma?
Fiind o marcă de obiective, nu de aparate, sunt foarte mulți fotografi care le folosesc. Spre exemplu, o sumedenie de fotografi de eveniment preferă Sigma 105mm Macro. Citește aici review-ul realizat de Tony Hampel. Sebastian Popescu este Amabasador Sigma în România (printre Ambasadorii internaționali se numără: Abandon Visuals, Adam Elmakias, Jack Fusco, Alice Gao, Sam Hurd, Meg Loeks, Darren White ), Raluca Antuca a realizat întreg proiectul #ShadesofWonderland, cu mai multe obiective Sigma șamd.
1 Comment
Ca fotograf la început de drum, țin să vă adresez o intrebare în legătură cu obiectivele Sigma mentionate mai sus : Dacă vreau să merg pe fotografia de produs, comercială și culinară, ce obiectiv/ obiective Sigma îmi recomandați ?