(c) Vlad Crihan

Review Sigma 14mm f/1.8 Art, de Vlad Crihan

Din când în când apare câte un obiectiv care iese din obișnuit. Un astfel de obiectiv este Sigma 14mm f1.8 Art, care are o diafragmă mai deschisă cu peste un stop față de competiție. Fiind fotograf de eveniment, am considerat că trebuie musai să am acest obiectiv în trusă, dar nu înainte de a-l testa.

Construcție

Calitatea construcției este foarte ridicată, lucru la care mă așteptam având în vedere că mai dețin câteva obiective din seria Art. Inelul de focus este destul de mare și are o prindere foarte bună, iar obiectivul este protejat împotriva intempreriilor. Precum celelalte obiective din seria Art finisajul este de culoare negru mat, având un design foarte modern și elegant.

Sigma 14mm f1.8 Art are însă o greutate destul de ridicată de 1170g, dar având în vedere diafragma de f/1.8 nu am ce să îi reproșez. Spre deosebire de Sigma 135mm f/1.8, este foarte bine echilibrat și spun asta fiindcă este plăcut în utilizare, nu-i simți greutatea.  În schimb, ceea ce trebuie luat în calcul în momentul achiziției este faptul că nu permite montarea unui filtru pe filet.

Funcții

Focalizarea, în schimb este unul din marile dezavantaje ale acestui obiectiv. Lăsând deoparte faptul că focalizează extrem de repede și cu acuratețe, ceea ce este de lăudat, lucrurile s-au schimbat atunci când, folosind obiectivul am observat că nu are o consistență foarte bună în focus. Deși în mare parte din fotografii focalizarea a fost perfectă, m-am aflat în situația în care Sigma 14mm f1.8 Art  a ratat focalizarea în scenarii simple, cu subiecți fie statici, fie ușor de urmărit. Într-adevăr subiectul se afla în umbră și nu era prezent vreun mod de iluminare în spate, dar la o diafragmă atât de deschisă ar fi trebuit să facă față cu brio.

În schimb cameramanii se vor bucura să audă că motorul de focus este extraordinar de silențios (sigma HSM, hypersonic motor), iar inelul de focus are o cursă foarte fină și de asemenea silențioasă.

Deși știu că acest obiectiv se potrivește cel mai bine pentru astrofotografie sau peisaj, am decis să îl folosesc în cadrul unui eveniment și anume un botez, dar și la o mică ședință foto pe pista de karting. Împreună cu Nikon D750 și AF-C focus a făcut echipă foarte bună.

Este perfect pentru momentele în care nu dispui de foarte mult spațiu, de exemplu atunci când te afli într-o cameră foarte mică la „băița copilului” sau în cazul în care vrei să surprinzi cadre mai dramatice la restaurant sau la biserică.

Optică

Optic Sigma 14mm f1.8 Art este foarte sharp și oferă o performanță extraordinară pe toată imaginea, deși, ca la orice ultra-wide se observă că deformează (lucru ce poate fi corectat foarte ușor în Lightroom).

Claritatea la f/1.8 este destul de bună în centrul imaginii, colțurile fiind puțin mai soft. Odată ce închizi diafragma, chiar și la f/2 se poate observa o diferență extrem de mare în ceea ce privește claritatea colțurilor. Contrastul însă este foarte bun, un lucru tipic obiectivelor din seria Art.

Aș cumpăra obiectivul să îl folosesc la fiecare eveniment? Este o întrebare grea. Având în vedere că, la fotografia de eveniment și portret rareori aș avea nevoie de o focală atât de wide răspunsul ar fi că nu. Dar dacă vreodată mă gândesc să fotografiez mai multe peisaje sau astrofotografie ar fi primul obiectiv pe care l-aș cumpăra.

Specificații Sigma 14mm f1.8 Art

  • Monturi disponibile: Canon, Nikon, Sony,
  • Compatibil Full Frame: Da,
  • Tip ultra-wide,
  • Tip focalizare: Autofocus,
  • Focală fixă,
  • Colier pentru trepied: Nu,
  • Stabilizare de imagine: Nu,
  • Construcție: 16 elemente în 11 grupuri,
  • Unghi de cuprindere: 114.2º,
  • Raport marire 1: 9.8,
  • Distanta minimă de focus: 27cm,
  • Nr. lamele diafragmă: 9 lamele rotunjite,
  • Plajă diafragme: f/1.8 – f/16,
  • Diametru maxim: 95 mm,
  • Lungime: 126 mm,
  • Greutate: 1,170g,
  • Parasolar inclus: Da.

Ce mi-a plăcut:

  • Faptul că un obiectiv de 14mm are diafragma de 1.8,
  • Calitatea imaginii în centru, chiar la f/1.8 este extraordinară,
  • Construcție foarte bună și solidă,
  • Bokeh plăcut,
  • Controlează destul de bine atât flare-ul cât și aberațiile cromatice.

Ce nu mi-a plăcut

  • Focalizarea inconsistentă.

Articol și fotografii de Vlad Crihan.

[products ids=125033768]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.