Ai putea fi fan Canon pentru că…
F64
- 30minutes read
Ești fotograf începător și te derutează toate brandurile astea care-ți cam țipă în față să le cumperi sau să le testezi? Ești avansat și nu știi de unde să începi să mai încerci și alt tip de echipamente foto-video? Ei bine, tocmai din aceste motive, ne-am hotărât să facem un fel de ghiduri ale brandurilor foto-video, în speranța că îi vom ajuta pe începători să-și dea seama de ce echipament au nevoie și să le oferim avansaților mai multe alternative pentru experimentele lor creative.
Astăzi vorbim despre Canon, așa că haide să citim mai întâi un foarte scurt istoric și apoi să trecem la echipamente!
Canon este un lider mondial în ceea ce priveşte inovaţiile şi soluţiile de redare a imaginii, activând pe piață de peste 50 de ani.
Clienţii beneficiază de produse orientate spre consumatori şi spre profesionişti, inclusiv echipamente fotografice de vârf, imprimante, scannere şi binocluri, precum şi gama avansată de camere digitale şi SLR.
Însă compania nu se rezumă doar la produse, ci oferă o gamă largă de activităţi cunoscute, de la campaniile publicitare până la sponsorizări culturale şi sportive importante, precum şi participarea la evenimente şi expoziţii europene, cel mai cunoscut fiind probabil parteneriatul cu World Press Photo. Canon se implică destul de mult și în România, organizând expoziții, evenimente, prezentări, workshopuri și chiar lansări, pe lângă campanii precum Canon Get Ready for The Season.
Un eveniment interesant a fost cel cu Tatiana Volontir, în cadrul Zilelor Canon, în urmă cu ecva timp, iar dacă citești cu atenție acest articol, vei descoperi și altele!
Camere Canon premiate la TIPA 2018:
- Cel mai bun DSLR pentru entuzaști: Canon EOS 200D – citește review-ul de pe blogul F64, aici!
- Cel mai bun DSLR pentru profesioniști: Canon EOS 6D Mark II – citește review-ul de pe blogul F64, aici!
- Cel mai bun mirrorless pentru entuziaști: Canon EOS M50 – citește review-ul de pe blogul F64, aici!
- Cel mai bun aparat foto compact profesional: Canon PowerShot G1X Mark II
- Cea mai bună inovaţie în domeniul foto: Canon Speedlite 470EX-AI
- Cel mai bun obiectiv Prime pentru DSLR: Canon EF 85mm f/1.4L IS USM – citește review-ul de pe blogul F64, aici!
Camere Canon premiate la TIPA 2019:
Cel mai bun aparat full-frame pentru avansaţi: Canon EOS RP
Cel mai bun obiectiv fix profesional pentru DSLR: Canon EF 400mm f/2.8L IS III USM
Cel mai bun obiectiv fix APS-C Mirrorless: Canon EF-M 32mm f/1.4 STM
Cel mai bun obiectiv fix standard mirrorless: Canon RF 50mm F1.2 L USM
Însă cum în fotografie nu echipamentul este totul, nu înseamnă că trebuie să-ți achiziționezi o cameră ultimul răcnet de anul acesta pentru a te pune pe treabă. Există o sumedenie de echipamente Canon, foarte bune, care au fost premiate în trecut și de care acum poți profita la un preț mai redus.
Cele mai bune aparate foto DSLR în ultimii ani:
Avansați
- Cel mai bun DSLR full-frame (2017): Canon EOS 5D Mark IV – citește impresii despre acest aparat pe #BlogulF64!
- Cel mai bun DSLR profesionist/High Res (2016): Canon EOS 5DS / EOS 5DS R – citește aici un review despre 5DS R
- Cel mai bun DSLR pentru experti (2015): Canon EOS 7D Mark II – chiar aici găsești un review sportiv despre acest aparat!
- Cel mai bun DSLR avansaţi (2014): Canon EOS 70D – află mai multe despre el pe #BlogulF64!
- Cel mai bun DSLR pentru profesionişti (2013): Canon EOS 6D – nu te-ar tenta să vezi cum arată o poveste din Maroc cu acest aparat?
Începători/Entuziaști
- Cel mai bun DSLR pentru începători : Canon EOS 200D
- DSLR pentru entuziasti: Canon 90D
Cele mai bune obiective DSLR din ultimii ani:
- Cel mai bun obiectiv DSLR standard cu zoom (2017): Canon EF 24-105mm f/4L IS II USM – Cristian Bulugea ne povestește mai multe despre el.
- Cel mai bun obiectiv zoom DSLR expert (2015): Canon EF 100-400mm f/4.5-5.6L IS II USM – Află opinia lui Sorin Onișor despre acest obiectiv și admiră cadre faine din Dobrogea!
- Cel mai bun obiectiv DSLR profesionist (2015): Canon EF 11-24mm f/4L USM – Citește un review aici!
- Cel mai bun obiectiv pentru DSLR-urile profesioniste (2013): Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM – Review și cadre chiar din Roma, aici!
Cele mai bune camere foto-video din ultimii ani:
- Cea mai bună cameră video (2020): Canon EOS C70
- Cea mai bună cameră video (2017): Canon XC15
- Cea mai bună cameră foto/video profesionistă (2016): Canon EOS-1D X Mark II
- Cel mai bun DSLR video (2013): Canon EOS-1DC
Cele mai bune mirrorless-uri din ultimii ani:
- Canon M100 – Citește un review aici, și află cum a fost la tura foto dedicată!
- Canon M6 – Și factorul surpriză în fotografia de stradă!
- Canon M5 – Și un review cu tot cu obiective, aici!
- seria Canon EOS R
Cele mai bune camere compacte din ultimii ani:
Avansați
- Cea mai bună cameră foto compactă pentru experți (2016): Canon PowerShot G5 X
- Cea mai bună cameră compactă experţi (2014): Canon PowerShot G1 X Mark II
Începători
- Cea mai bună cameră foto compactă pentru începători (2016): Canon G7 X mark II
- Camere foto compacte simple: Canon IXUS 180, IXUS 185 și IXUS 190
Cele mai bune imprimante foto:
- Cea mai bună imprimantă foto (2020) : Image ProGraf Pro 3000
- Cea mai bună imprimantă foto (2016): imagePROGRAF PRO-1000
- Imprimantă foto profesională: Canon PIXMA PRO-10S
- Canon Selphy – impresii chiar aici!
De ce iubesc fanii Canon acest brand?
#1 Creativitate

Îți permite să fii creativ, mai ales dacă ești la început, dispunând de o sumedenie de filtre de efect și posibilitatea de a procesa imaginile din aparat, funcții care te poți juca și din care poți învăța ca începător. De asemenea, echipamentul Canon îți permite să fotografiezi în situații de lumină complicate și diverse.
Să spunem că te tentează fotografia subacvatică în această perioadă. Tot ce trebuie să faci este să îți iei un aparat Canon cu un mod pentru acest gen foto și o husă pentru el. La F64 găsești huse de protecție pentru mai multe tipuri de aparate Canon.
#2 Varietate

Când abia te apuci de fotografiat ai crede că fotografilor avansați le ies fotografiile atât de ușor fiindcă au o mână sigură, care nu tremură. Ei bine, află că acesta nu este un criteriu. Singurul avantaj pe care îl au fotografii experimentați este că știu deja ce fel de echipament să-și cumpere pentru a preveni face față tremurului și mișcărilor. În plus, este de notat faptul că acest brand are un sistem de stabilizare al imaginii foarte bun, care elimină neclaritățile din fotografiile unde n-a fost folosit blițul, iar cu ajutorul modului PowerShot Macro, poți face fotografii foarte îndeaproape fără griji.
Chiar dacă unele dintre compactele Canon sunt destul de mici, echipa de ingineri a companiei a găsit metoda ideală de a îmbina tehnologia avansată într-un corp portabil prin crearea unui now procesor IS (de stabilizare a imaginii).
Cert este că, indiferent că vrei un DSLR, un mirrorless sau o compactă, ai de unde alege, fie că vorbim de schimbarea obiectivelor sau aparatelor, fie că vorbim de imprimate foto sau alte tipuri de echipament, toate acestea le permit fotografilor să practice genuri multiple, de la fotografie de nuntă, la astrofotografie, fine-art ș.a.m.d.
#3 User-friendly

Aparatele Canon sunt destul de intuitive. Este unul dintre principalele motive pentru care oamenii recomandă Canon. Funcțiile sunt ușor de dedus, meniul este prietenos, în așa fel încât să nu stai să cauți setările dorite atât de mult încât să pierzi un cadru.
Apropo de asta, Canon îți permite să setezi ISO chiar și atunci când te afli în plină declanșare. Așa că, dacă vremea se schimbă brusc, de exemplu, n-ai de ce să-ți faci griji.
#4 Viteză

Aparatele foto Canon suny destul de rapide, chiar și atunci când subiectul este în mișcare, urmărind-ul fără prea multe probleme (sigur că modele mai noi se vor descurca mai bine, însă asta nu înseamnă că cele mai vechi nu sunt bune!)
Acoperă mai multe nevoi, pentru mai multe tipuri de fotografi, fie că ești începător, profesionist, că faci fashion, stradă sau fine-art. Sigur găsești ceva ce ți se potrivește!
#5 Raport calitate-preț bun!

Prețurile sunt mai accesibile. Deși în ultima vreme vânzările au mai scăzut și în consecință prețurile au mai crescut, odată cu trendul mirrorless, Canon rămâne unul dintre brandurile care-ți oferă calitate a fotografiilor și filmărilor la un preț decent, plus o mare varietate de obiective foto foarte bune, în așa fel încât să nu duci lipsă orice fel de body ți-ai alege.
Ce fotografi sau alți pasionați foto-video din România au folosit sau folosesc Canon?
Andreea Retinschi, Raluca Antuca, Cristian Bulugea, Sorin Chineață, Sorin Onișor, Vali Bărbulescu, Dan Mihai Bălănescu, Andrei Baciu, Florin Ghioca, Tatiana Volontir.
Te-am convins? Vezi ce produse Canon te așteaptă la F64!
Și descoperă materialele noastre educaționale cu și despre Canon, mai jos:
În primul rând, poate că ți-ar prinde bine sfaturi despre fotografierea unui miting aviatic: