Ai putea fi fan Olympus pentru că…
F64
- 26minutes read
Ești fotograf începător și te derutează toate brandurile astea care-ți cam țipă în față să le cumperi sau să le testezi? Ești avansat și nu știi de unde să începi să mai încerci și alt tip de echipamente foto-video? Ei bine, tocmai din aceste motive, ne-am hotărât să facem un fel de ghiduri ale brandurilor foto-video, în speranța că îi vom ajuta pe începători să-și dea seama de ce echipament au nevoie și să le oferim avansaților mai multe alternative pentru experimentele lor creative.
A venit rândul să scriem despre Olympus, așa că haide să citim mai întâi un foarte scurt istoric și apoi să trecem la echipamente!
Începând cu anul 1919, Olympus este brandul care livrează soluții inovative pentru sistemele medicale, camere digitale și știință. Produsele lor au fost premiate în mai multe rânduri, fie că vorbim despre instrumentele pentru detectarea, prevenirea și vindecarea afecțiunilor, cele necesare în cercetarea științifică și până la cele folosite la a documenta viața într-un mod artistic și liber.
În ceea ce privește domeniul foto-video, Olympus se concentrează pe: aparate foto, obiective foto, și instrumente audio precum recorderele digitale, pentru a o oferi o varietate de posibilități de a capta momentele cele mai importante. Brandul are o lungă istorie de combinare a tehnologiei inovative cu utilitatea și design-ul execelent. Exemple pentru acest lucru ar fi seriile de camere mirrorless OM-D și PEN și obiectivele M.Zuiko. Pe lângă acestea, mai există și gama Tough the camere compacte. Compania mulțumește așteptările fotografilor prin camere performante, design compact și portabilitate datorită greutății scăzute.
Am menționat mai sus câteva serii cheie ale brandului, acum însă să trecem la cele mai bune dintre ele în ultimii ani:
Camere foto Olympus, de la compacte la mirrorless și video:
- Olympus TG-5 – Citește un review de vacanță aici!
- Olympus E-PL9
- Olympus E-PL8 – Află mai multe despre el.
- Olympus PEN-F – Aici găsești un review.
- Olympus OM-D E-M1 Mark II – Descoperă freamătul din natură cu Olympus, aici.
- Olympus OM-D E-M5 Mark II – Review aici.
- Olympus OM-D E-M10 Mark III – Citește review-ul lui Sorin Voicu.
- Olympus TG-Tracker
Pentru seriile OM-D E-M1, E-M5 și E-M10 recomandăm inclusiv generațiile mai vechi, respectiv Mark I la E-M1 și E-M5 și Mark I și II la E-M10. Pentru fotografii cu un buget mai redus și pentru începători, sunt ideale, având șansa de a obține oferte bune pentru acestea.
Obiective foto
- Olympus M.Zuiko Digital ED 75-300mm – Găsești aici un review.
- Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150mm PRO
- Olympus M.Zuiko Digital ED 40-150mm
- Olympus M.Zuiko Digital ED 14-150mm
- Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100mm
- Olympus M.Zuiko Digital ED 75mm – Valentin Tănăsescu l-a folosit în acest articol.
- Olympus M.Zuiko Digital ED 60mm
- Olympus M.Zuiko Digital ED 12-50mm
- Olympus M.Zuiko Digital ED 45mm PRO – Citește un review.
- Olympus M.Zuiko Digital 45mm
- Olympus M.Zuiko Digital ED 14‑42mm
- Olympus M.Zuiko Digital ED 30mm
- Olympus M.Zuiko Digital ED 25mm PRO – Review aici.
- Olympus M.Zuiko Digital 25mm
- Olympus M.Zuiko Digital ED 9-18mm – Află mai multe despre el aici.
- Olympus M.Zuiko Digital ED 17mm PRO f/1.2 – Sorin Voicu a scris despre el aici.
- Olympus M.Zuiko Digital 17mm
- Olympus M.Zuiko Digital ED 7-14mm PRO – Review aici.
- Olympus M.Zuiko Digital ED 12mm
- Olympus M.Zuiko Digital ED 8mm PRO
De ce iubesc fanii acest brand?
#1 Versatilitate și portabilitate
Datorită faptului că echipamentele foto-video Olympus sunt de mici dimensiuni și au o greutate scăzută, ușurează enorm transportul echipamentelor de către fotograf, asigurând confort și menținând totodată o notă de discreție, foarte utilă în fotografia de stradă, de exemplu. Însă, tot din acest motiv camerele pot fi companionul ideal și în vacanțe, mai ales dacă pleci cu ceva din gama Tough (pentru că sunt rezistente la șocuri și intemperii), dar și în cazul fotografiei de eveniment, unde nu vei mai fi nevoit să te strecori printre oameni cu un aparat voluminos și îți va fi mai ușor să surprinzi instantanee.
Multe dintre camerele Olympus încap într-un buzunar de geacă, cu tot cu obiectivul de kit de 14-42mm. De asemenea, sistemul micro 4/3 înseamnă și că obiectivele sunt mult mai compacte. Ce înseamnă asta? Ei bine, obiectivul de 75-300mm măsoară 130mm și cântărește sub 500g. Echivalentul full-frame al acestui obiectiv fiind 150-600mm, care într-o variantă DSLR poate ajunge și la 3kg.
În afară de asta, compania produce și inele de extensie cu conexiuni electronice, pentru a permite camerei să comunice cu obiectivul. Așa că, 2 obiective și un convertor te pot aduce ușor de la un unghi wide, la zoom și apoi la macro.
#2 Durabilitate
Camerele și obiectivele sunt destul de rezistente, construcția lor este solidă și rezistă în timp fie că sunt protejate împotriva intemperiilor sau ba. Te poți baza că atunci când achiziționezi produse Olympus, mai degrabă te vei gândi să-ți lărgești trusa, în loc să înlocuiești ceva din ea.
#3 Performanță și calitate a imaginii
Cum compania mereu caută să inoveze și modelul EM-1 a ajuns la un senzor de 20mp la versiunea mark II de la unul de 16MP, astă nu înseamnă că produsele din trecut nu fac o treabă excelentă. Camerele dispun în general de un vizor foarte bun, ecran cu touchscreen și rabatabil pe modelele mai noi, pentru ca tu să poți încerca unghiuri diverse, iar dacă pleci de la un DSLR spre micul mirrorless, multele butoane cu siguranță vor fi pe placul tău.
Stabilizarea imaginii este excelentă, mai ales dacă îți alegi obiectivul potrivit nevoilor tale. Poți surprinde astrele din mână fără prea multe complicații cu o diafragmă luminoasă și un obiectiv din gama PRO.
Capitolul la care încă, nu stau foarte bine sunt bateriile. Se duc repede, dar nu foarte. Dacă ai după tine un acumulator de rezervă, ar trebui să fie suficient.
Se descurcă foarte bine și în cazul fotografiei de peisaj și portret, pentru că redau tonurile fidel și ai posibilitatea de a folosi multe filtre și chiar să suprapui imagini. Fie în timp ce fotografiezi, fie să-ți alegi până la 3-4 imagini realizate deja și să le combini.
Când vine vorba de ISO, zgomotul de imagine nu apare foarte repede (depinde și de model… însă să spunem că până la 1600), iar calitatea imaginii este acceptabilă până în jur de ISO 6400.
#4 Obiective
Ai văzut sigur mai sus cât de lungă este lista. Pornești de la 8mm fisheye și te oprești la 70-300. Există variante simple și variante PRO pentru mai multe tipuri de obiective. Sunt sharp, aberațiile cromatice apar, însă nu cât să deranjeze, se descurcă excelent în fotografierea în lumină scăzută (cele cu f/2, f/1.8….f/1.2 etc).
Poți să-ți alegi câte o variantă de obiectiv pentru orice gen de fotografie, de la stradă și peisaj unde ai nevoie de ceva wide, la portret și macro unde ai variantele de 30, 45, 60, 75mm sau dacă vrei să te bucuri de ambele variante 12-50mm s-ar putea să-ți surâdă.
În final, trebuie să arunci un ochi și să te gândești ce vrei să faci cu acest tip de echipament dacă ți-ar plăcea să faci o achiziție. Nicio alegere nu te va dezamăgi în ceea ce privește calitatea.
#5 Calitate-preț
Sunt fotografi care folosesc prima generație a O-MD E-M10 de când a apărut. Sunt alții care au avut deja toată gama și vor să aibă și PEN-F-ul în ghiozdan sau cei care doar mai cochetează și se joacă cu un Tough sau E-PL9. Sunt fotografi care folosesc doar obiectivul de kit și fotografi care au întreaga trusă numai din PRO-uri. Ideea este că indiferent de bugetul pe care îl ai, vei găsi ceva bun și durabil. Trebuie doar să arunci un ochi.
Ce fotografi sau alți pasionați foto-video din România au folosit sau folosesc Olympus?
Mircea Bezergheanu, Mirela Momanu, Cristian Crisbășan, Sorin Voicu, Ionuț Ignat, Diana Buzoianu, Alexandra Crisbășan, Aurel Manea, Sorin Bejenaru, Luiza Preda.