(c) Mirela Momanu

Ai putea fi fan Olympus pentru că…

Ești fotograf începător și te derutează toate brandurile astea care-ți cam țipă în față să le cumperi sau să le testezi? Ești avansat și nu știi de unde să începi să mai încerci și alt tip de echipamente foto-video? Ei bine, tocmai din aceste motive, ne-am hotărât să facem un fel de ghiduri ale brandurilor foto-video, în speranța că îi vom ajuta pe începători să-și dea seama de ce echipament au nevoie și să le oferim avansaților mai multe alternative pentru experimentele lor creative.

A venit rândul să scriem despre Olympus, așa că haide să citim mai întâi un foarte scurt istoric și apoi să trecem la echipamente!

Începând cu anul 1919, Olympus este brandul care livrează soluții inovative pentru sistemele medicale, camere digitale și știință. Produsele lor au fost premiate în mai multe rânduri, fie că vorbim despre instrumentele pentru detectarea, prevenirea și vindecarea afecțiunilor, cele necesare în cercetarea științifică și până la cele folosite la a documenta viața într-un mod artistic și liber.

În ceea ce privește domeniul foto-video, Olympus se concentrează pe: aparate foto, obiective foto, și instrumente audio precum recorderele digitale, pentru a o oferi o varietate de posibilități de a capta momentele cele mai importante. Brandul are o lungă istorie de combinare a tehnologiei inovative cu utilitatea și design-ul execelent. Exemple pentru acest lucru ar fi seriile de camere mirrorless OM-D și PEN și obiectivele M.Zuiko. Pe lângă acestea, mai există și gama Tough the camere compacte. Compania mulțumește așteptările fotografilor prin camere performante, design compact și portabilitate datorită greutății scăzute.

Am menționat mai sus câteva serii cheie ale brandului, acum însă să trecem la cele mai bune dintre ele în ultimii ani:

Camere foto Olympus, de la compacte la mirrorless și video:

Pentru seriile OM-D E-M1, E-M5 și E-M10 recomandăm inclusiv generațiile mai vechi, respectiv Mark I la E-M1 și E-M5 și Mark I și II la E-M10. Pentru fotografii cu un buget mai redus și pentru începători, sunt ideale, având șansa de a obține oferte bune pentru acestea.

Obiective foto

De ce iubesc fanii acest brand?

(c) Alexandra Crisbășan

#1 Versatilitate și portabilitate

Datorită faptului că echipamentele foto-video Olympus sunt de mici dimensiuni și au o greutate scăzută, ușurează enorm transportul echipamentelor de către fotograf, asigurând confort și menținând totodată o notă de discreție, foarte utilă în fotografia de stradă, de exemplu. Însă, tot din acest motiv camerele pot fi companionul ideal și în vacanțe, mai ales dacă pleci cu ceva din gama Tough (pentru că sunt rezistente la șocuri și intemperii), dar și în cazul fotografiei de eveniment, unde nu vei mai fi nevoit să te strecori printre oameni cu un aparat voluminos și îți va fi mai ușor să surprinzi instantanee.

(c) Mirela Momanu

Multe dintre camerele Olympus încap într-un buzunar de geacă, cu tot cu obiectivul de kit de 14-42mm. De asemenea, sistemul micro 4/3 înseamnă și că obiectivele sunt mult mai compacte. Ce înseamnă asta? Ei bine, obiectivul de 75-300mm măsoară 130mm și cântărește sub 500g. Echivalentul full-frame al acestui obiectiv fiind 150-600mm, care într-o variantă DSLR poate ajunge și la 3kg.

În afară de asta, compania produce și inele de extensie cu conexiuni electronice, pentru a permite camerei să comunice cu obiectivul. Așa că, 2 obiective și un convertor te pot aduce ușor de la un unghi wide, la zoom și apoi la macro.

(c) Mircea Bezergeheanu

#2 Durabilitate

Camerele și obiectivele sunt destul de rezistente, construcția lor este solidă și rezistă în timp fie că sunt protejate împotriva intemperiilor sau ba. Te poți baza că atunci când achiziționezi produse Olympus, mai degrabă te vei gândi să-ți lărgești trusa, în loc să înlocuiești ceva din ea.

#3 Performanță și calitate a imaginii

Cum compania mereu caută să inoveze și modelul EM-1 a ajuns la un senzor de 20mp la versiunea mark II de la unul de 16MP, astă nu înseamnă că produsele din trecut nu fac o treabă excelentă. Camerele dispun în general de un vizor foarte bun, ecran cu touchscreen și rabatabil pe modelele mai noi, pentru ca tu să poți încerca unghiuri diverse, iar dacă pleci de la un DSLR spre micul mirrorless, multele butoane cu siguranță vor fi pe placul tău.

Stabilizarea imaginii este excelentă, mai ales dacă îți alegi obiectivul potrivit nevoilor tale. Poți surprinde astrele din mână fără prea multe complicații cu o diafragmă luminoasă și un obiectiv din gama PRO.

Capitolul la care încă, nu stau foarte bine sunt bateriile. Se duc repede, dar nu foarte. Dacă ai după tine un acumulator de rezervă, ar trebui să fie suficient.

Se descurcă foarte bine și în cazul fotografiei de peisaj și portret, pentru că redau tonurile fidel și ai posibilitatea de a folosi multe filtre și chiar să suprapui imagini. Fie în timp ce fotografiezi, fie să-ți alegi până la 3-4 imagini realizate deja și să le combini.

Când vine vorba de ISO, zgomotul de imagine nu apare foarte repede (depinde și de model… însă să spunem că până la 1600), iar calitatea imaginii este acceptabilă până în jur de ISO 6400.

(c) Alexandra Crisbășan

#4 Obiective

Ai văzut sigur mai sus cât de lungă este lista. Pornești de la 8mm fisheye și te oprești la 70-300. Există variante simple și variante PRO pentru mai multe tipuri de obiective. Sunt sharp, aberațiile cromatice apar, însă nu cât să deranjeze, se descurcă excelent în fotografierea în lumină scăzută (cele cu f/2, f/1.8….f/1.2 etc).

Poți să-ți alegi câte o variantă de obiectiv pentru orice gen de fotografie, de la stradă și peisaj unde ai nevoie de ceva wide, la portret și macro unde ai variantele de 30, 45, 60, 75mm sau dacă vrei să te bucuri de ambele variante 12-50mm s-ar putea să-ți surâdă.

În final, trebuie să arunci un ochi și să te gândești ce vrei să faci cu acest tip de echipament dacă ți-ar plăcea să faci o achiziție. Nicio alegere nu te va dezamăgi în ceea ce privește calitatea.

(c) Mirela Momanu

#5 Calitate-preț

Sunt fotografi care folosesc prima generație a O-MD E-M10 de când a apărut. Sunt alții care au avut deja toată gama și vor să aibă și PEN-F-ul în ghiozdan sau cei care doar mai cochetează și se joacă cu un Tough sau E-PL9. Sunt fotografi care folosesc doar obiectivul de kit și fotografi care au întreaga trusă numai din PRO-uri. Ideea este că indiferent de bugetul pe care îl ai, vei găsi ceva bun și durabil. Trebuie doar să arunci un ochi.

Ce fotografi sau alți pasionați foto-video din România au folosit sau folosesc Olympus?

Mircea BezergheanuMirela MomanuCristian CrisbășanSorin VoicuIonuț IgnatDiana BuzoianuAlexandra CrisbășanAurel ManeaSorin BejenaruLuiza Preda.

Te-am convins? Vezi ce produse te așteaptă la F64!

Și descoperă materialele noastre educaționale cu și despre acest brand, mai jos:

Citește articolele noastre despre: Canon, Sony și Sigma.
Urmează să scriem despre: Fujifilm, Panasonic și Nikon! Rămâi alături de noi!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.