(c) Andrei Badea

Spectacol de toamnă cu Sigma 100-400mm

Anotimpul în care natura își desăvârșește opera este, cu siguranță, toamna. Pentru iubitorii de natură, o drumeție printr-o pădure de foioase cuprinsă de flăcările toamnei este momentul mult așteptat. Asemenea, pasionații de fotografie își aruncă pe umăr trusa cu echipamentul foto și pornesc în căutarea subiectelor pe potecile pădurilor. Fie că ești la șes, deal sau munte, ca pasionat de fotografie vei găsi mereu subiecte interesante atunci când toamna își aruncă vălul colorat peste păduri.

Pentru scurta plimbare prin munții Bodocului am împrumutat, prin bunăvoința celor de la F64, un obiectiv Sigma 100-400mm /f5-6.3 OS DG HSM. În ultima vreme, fotografia de natură cu teleobiectivul a început să mă prindă din ce în ce mai mult și mi-am dorit un obiectiv de top, care să ofere o calitate bună chiar și pentru bătrânul meu aparat. În plus, speram să am ocazia de a suprinde și animale sălbatice, lucru mult mai ușor de realizat cu un obiectiv bun.

Încă de la primul contact cu Sigma 100-400mm am fost plăcut impresionat de calitatea construcției. Încadrat de producător în gama Contemporary, corpul obiectivului este realizat din plastic, însă finisajele sunt de calitate și nu ai senzația unui obiectiv ieftin. Cele două inele sunt ușor de manevrat și oferă un control precis al focalizării și distanței focale. Că tot veni vorba, distanța focală poate fi controlată și printr-un sistem push/pull, pe care l-am folosit aproape exclusiv. Nu în cele din urmă, obiectivul este foarte compact, măsurând doar 18cm și cântărind 1160g.

sigma 100-400mm
(c) Andrei Badea

În pachet se regăsește un parasolar de calitate, care își face treaba excelent. În ceea ce privește partea electronică a obiectivului, avem două moduri de stabilizare a imaginii și trei distanțe de focalizare.

În plus, obiectivul poate fi configurat cu ajutorul dock-ului USB. Privind spre prețurile marilor producători, te-ai gândi că Sigma a făcut unele compromisuri la proiectarea obiectivului 100-400mm. Le-am căutat, credeți-mă! Obiectivul s-a comportat excelent, iar calitatea fotografiilor rezultate s-a ridicat la un nivel înalt.

Culorile calde ale toamnei au fost excelent reproduse, iar focalizarea a fost rapidă, însă am avut parte și de câteva rateuri, în parte și din cauza aparatului foto depășit. Grație distanței focale generoase, separarea subiectelor de fundal este pronunțată, neclaritatea fiind foarte plăcută în ciuda diafragmei închise. Astfel, te poți juca cu neclaritatea în fel și chip, având nenumărate posibilități creative.

Dacă aș căuta să fiu cârcotaș, aș spune că un colier pentru trepied ar fi fost binevenit pentru acest obiectiv, util mai ales pentru cei care utilizează aparate entry-level.

sigma 100-400mm
(c) Andrei Badea

sigma 100-400mm
(c) Andrei Badea

sigma 100-400mm
(c) Andrei Badea

Puncte tari Sigma 100-400mm:

  • raport performanță-preț excelent
  • plajă focală generoasă
  • construcție compactă
  • sistem de stabilizare performant

Puncte slabe Sigma 100-400mm:

  • focalizare inconstantă (posibil din cauza aparatului)
  • lipsă colier trepied

În concluzie, obiectivul este recomandat de raportul performanță-preț excelent. Cu un preț mult mai atrăgător decât obiectivele echivalente ale marilor producători și cu dimensiuni mai reduse, obiectivul Sigma 100-400mm este potrivit oricărui pasionat de fotografie care își dorește o distanță focală generoasă (aproximativ 600mm format APS-C) și dorește să facă primii pași în lumea fotografiei sportive sau wildlife.

Micile probleme focalizare inconstantă pot fi remediate cu ușurință prin calibrarea obiectivului sau prin utilizarea unui aparat cu un sistem de focalizare performant.

Nu uitați să vă bucurați de toamna de afară, de culorile ei și de natura care ne-a dat viață!

Articol și fotografii de Andrei Badea.

[products ids=125033774]

Save

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *