Cel mai bun obiectiv foto pentru începători? 🤔

Alegerea obiectivului potrivit reprezintă un lucru destul de dificil, în special dacă te afli la început în cariera ta și nu reușești să identifici în totalitate nișa favorită. Acest lucru este perfect normal, întrucât pasiunea necesită timp și experimentare, iar obiectivul 24-70mm F2.8 îți oferă șansa de a testa cât mai multe stiluri de fotografiere.  

De ce obiectivul 24-70mm F2.8 este potrivit pentru începători?

Versatilitatea este cel mai important lucru de care trebuie să ții cont ca și începător, există șanse foarte mari să îți placă un anumit tip de fotografie, precum portretele, dar să realizezi ulterior că ți-ar plăcea să fotografiezi și peisaje, lucru perfect normal, întrucât fotografia este o călătorie în descoperirea adevăratei pasiuni. 

Obiectivele cu zoom îți permit să utilizezi distanțe focale diferite fără a fi nevoit să le schimbi constant (cum ai face cu cele prime de exemplu, care au o distanță focală fixă). Totodată, după cum am menționat și anterior, sunt versatile și inedite pentru a explora mai multe tipuri de fotografie și îți vor oferi mai multă claritate de îndată ce vei știi cu adevărat ce dorești să fotografiezi, fapt prin care vei face o alegere și mai potrivită la cumpărarea următorului obiectiv. 

Sigma 24-70mm F2.8 DG DN Art Obiectiv Foto Mirrorless Montura Sony E

Sigma 24-70mm Obiectiv Foto Mirrorless F2.8 DG HSM Art Montura Panasonic L

Nikon Z 24-70mm F2.8 S Obiectiv Foto Mirrorless Montura Nikon Z

Canon RF 24-70mm F2.8 L IS USM Obiectiv Foto Mirrorless

Ține cont de mărimea senzorului: FULL-FRAME vs CROP / APS-C

Majoritatea camerelor cu senzor APS-C creează un crop între 1.3-2X mai mare spre deosebire de un senzor full-frame. Obiectivele folosesc valori identice în distanța focală, deci vei găsi obiective APS-C de 24-70mm, cât și obiective FULL-FRAME de 24-70mm, însă factorul de crop va face ca obiectivele de 24-70mm să utilizeze în realitate o distanță focală de 36-105mm (calculat la un crop de 1.5X spre exemplu). 

Alternative pentru un buget mai mic?

Există alternative pentru a păstra această distanță focală sau una similară, însă vei sacrifica anumite lucruri. Bugetul scade considerabil în momentul în care valoarea diafragmei crește de la F2.8 la F4 sau devine chiar variabilă (F3.5-F5.6) spre exempluObiectivele cu diafragmă variabilă sunt de obicei numite obiective kit și sunt șanse foarte mari să găsești camere care vin la pachet cu aceste obiective, însă trebuie să ții cont de potențialele dezavantaje în detrimentul diafragmei de F2.8. 

Această alternativă de buget va închide diafragma mai mult,  fapt prin care nu vei mai beneficia de performanțe similare în lumină scăzută. De asemenea, o diafragmă variabilă îți va schimba constant setările odată cu schimbarea distanței focale ce poate fi deranjant în cazul în care dorești să surprinzi momente spontane. 

Alegerea obiectivului se rezumă strict la necesitățile pe care le ai, iar dacă nu te regăsești în scenariile menționate mai sus, atunci alegerea unui obiectiv de kit este o opțiune foarte bună pentru tine. 

Canon RF 24-50mm F4.5-6.3 IS STM Obiectiv Foto Mirrorless

Panasonic Lumix S 20-60mm Obiectiv Foto Mirrorless F3.5-5.6 Full Frame

Sony FE 24-70mm F4 OSS Vario-Tessar T* Obiectiv Foto Mirrorless Sony E

Nikon Z 24-70mm F4 S Obiectiv Mirrorless Montura Nikon Z

Încă nu ți-ai cumpărat prima cameră?

Dacă nu ți-ai cumpărat încă o cameră, atunci îți recomandăm citești acest articol ”Ce cameră să alegi în 2024 dacă ești începător”, iar apoi să revii la acesta pentru a face alegerea potrivită. Dacă ai nelămuriri în ceea ce privește alegerea camerei potrivite sau a obiectivului potrivit, ne poți scrie un comentariu sau poți veni chiar în showroom-ul F64 de pe Bulevardul Unirii nr.64, București, pentru a apela la consultanții noștri. Suntem aici să te ajutăm să faci alegerea potrivită! 

Alți fotografi au mai citit și: