(c) Raluca Antuca

Sigma Art și proiectul #ShadesOfWonderland

Mereu mi-am dorit să realizez un proiect foto care să mă reprezinte, pe care să-l fac de la zero și pe care să-l dezvolt de-a lungul timpului. Până acum am avut sedințe foto diverse, dar care nu au avut o continuitate neapărat. Am mers mai mult pe ideea de a face fotografii și de a învăța cât mai multe despre aceasta formă de creație, în așa fel încât să evoluez de la un shooting la altul.

Păstrând ideea de #FacesOfWonderland, reprezentativă pentru tot portofoliul meu, am pus la cale proiectul #ShadesOfWonderland, pentru care am fotografiat 14 fete cu părul vopsit. Poate că nu am ales cea mai complexă temă, însă pentru mine a fost exact ceea ce aveam nevoie. A fost unul dintre instrumentele ideale pentru a-mi prezenta viziunea fotografică.

Mi-a dat libertatea de a mă juca cu personalitățile fiecărei fete, dar și cu nuanțele și culorile care stau la baza procesării imaginilor mele.

În cadrul proiectului am folosit exclusiv obiective Sigma Art cu montură Canon, oferite de prietenii de la F64 Studio pentru ședințele foto:

  • Sigma 85mm f/1.4 – Noul Hyper Sonic Motor (HSM) asigură un autofocus rapid și eficient. Diafragma cu 9 lamele rotunjite creează un bokeh plăcut pentru a izola și evidenția subiectul. 
  • Sigma 135mm f/1.8 – Prin minimizarea aberației cromatice axiale, Sigma 135mm f/1.8 obține un bokeh impresionant și frumos, dar și un contrast superb în fiecare imagine de înaltă calitate.
  • Sigma 20mm f/1.4 – Este primul obiectiv superangular (ultra-wide) cu diafragma maximă de f/1.4. Construcția optică cu 15 elemente în 11 grupuri este foarte complexă și compensează eficient aberațiile cromatice laterale, grație elementelor FLD – 2, SLD – 5 și elementului dublu asferic. 
  • Sigma 50mm f/1.4 – Oferă performanțe de top pentru orice aplicație foto, de la fotografie de portret și studio, până la peisaje, fotojurnalism și fotografie de stradă. Obiectivul este compatibil atât cu senzorii full frame, cât și cu senzorii crop.
  • Sigma 35mm f/1.4 – Construcția obiectvului este foarte robustă, satisfăcând și exigențele fotografilor profesioniști ce doresc echipamente fiabile, pe care să se poată baza în orice condiții.

Le-am ales pe cele mai luminoase, pentru a putea face o comparație față de obiectivele cu care eram obișnuită. Iar acum după o perioadă îndelungată de testare și compoarație, pot spune că am fost impresionată de calitatea optică și bokeh-ul cremos. Fotografiile au fost realizate afară, în lumină naturală și am observat o separare placută a subiectului față de fundal, aberații cromatice rar am întânit și le-am observat doar “puricând fotografiile”, focalizarea destul de bună, cu mici rateuri este adevărat, însă nu există unealta perfectă. Nici nu mai are rost să menționez că să fotografiez în lumină slabă, pe înserat a fost aproape ca și cum aș fotografia în plină zi.

Preferatul meu este 35mm-ul și îl voi folosi de acum în colo la mai toate ședințele foto. Recunosc că m-am atașat de el și pentru că m-am obișnuit cu distanța aceasta focală și mi se pare foarte ușor de folosit la portrete, având rezultate similare cu 50mm. Însă dincolo de asta, îl recomand cu mare drag oricărui pasionat de fotografie. Este destul de accesibil și portabil.

Cel mai “ciudat” de folosit mi s-a părut 20mm, întucât este super wide, distorsionează puțin realitatea și mă obligă să mă apropii foarte mult de model. Însă pe măsură ce te obișnuiești, devine destul de interesant.

În cazul obiectivelor de 85mm și 135mm, rezultatele sunt incredibile, însă recunosc că m-a încurcat puțin greutatea lor și nu mi s-a părut la fel de ușor să focalizez. Eu obișnuiesc să fotografiez la deschiderea maximă a diafragmei și a trebuit să fiu foarte atentă pentru a prinde subiectul în clar.

După ce le-am testat pe toate, pot spune că este musai să încerci și tu măcar un obiectiv Sigma, deoarece calitatea fotografiilor finale, după descărcare și cercetare este deosebită. Detaliile sunt redate impecabil, obiectivele sunt destul de sharp.

Albumul de fotografii, împreună cu poveștile fetelor, îl vei putea vedea în curând pe pagina de Facebook.

Foarte diferite, dar asemănătoare în același timp, modelele mele sunt speciale și cu multă personalitate. Te invit să citești povestea fiecăreia, iar dacă cunoști fete care s-ar încadra în proiect, să le spui să-mi scrie.

Despre Raluca

Fotografiază de 5 ani și este pasionată de portrete și fine-art, pentru că prin aceste genuri reușește să-și pună în valoare viziunea asupra feminității și delicateții.

Există un anumit tip de frumusețe care îi place și pe care încercă să-l exploreze în contexte diferite. Imaginile sunt pline de culoare, pentru a scoate în evidență natura și subiecții într-un mod feeric, indiferent de anotimp. Ideea de Wonderland vine de la faptul că își dorește ca fiecare fotografie să fie asociată cu un paradis alterat după propria sa viziune. O lume în care există doar bine și frumusețe.

Articol și proiect foto de Raluca Antuca.

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • […] Preferatul meu este 35mm, pentru că m-am obișnuit cu distanța focală și mi se pare foarte ușor de folosit la portrete, având rezultate similare cu 50mm. Iar cel mai “ciudat” de folosit (ca să spun așa), mi s-a părut 20mm, căci este un fisheye care distorsionează puțin realitatea și mă obliga să mă apropii foarte mult de model. Dacă vreți să știți mai multe despre obiective, am scris și un articol pe blogul F64 pe care îl puteți citi aici!  […]

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.