Review Sigma 16mm micro 4/3, cu Alexandra Crisbășan
O să încep prin a spune că regret că n-am putut ține acest obiectiv măcar o lună pentru a-l testa în situații de fotografiere cât mai diverse și pe genuri foto cât mai multe. Deja mă gândesc la locurile pe unde voi mai merge anul acesta, în speranța că o să-l mai prind disponibil pentru teste. Am mai testat Sigma 30mm f/1.4, de care am fost extrem de mulțumită și m-am gândit că sigur o variantă mai wide, respectiv 16mm cu aceeași diafragmă deschisă, nu poate să fie decât un deliciu. Prinzi mult mai multe lucruri în cadru, în orice condiții de iluminare, iar dacă îți este frică să te apropii prea mult de subiecte, poți căuta prin meniul aparatului tău să vezi dacă are funcția Digital Tele Converter, care îți dublează practic distanța focală (în cazul acesta, ajunge la 32mm, așadar, destul de apropiat de Sigma-ul pe care deja îl dețin).
Deși nu am apucat (încă) să-l testez cum mi-aș fi dorit, am observat destul de atent capacitățile sale, așa că, hai să le luăm pe rând:
Specificații Sigma 16mm f/1.4
- Distanța focală: 16mm
- Montură: Micro 4/3
- Diafragmă: f/1.4 – f/16
- Nr. lamele: 9, rotunjite
- Distanța minimă focalizare: 25 cm
- Raport mărire: 1:9.9
- Câmp vizual: 83.2 grade
- Filtru filet: 67mm
- Dimenisuni: 72.2 x 92.3 mm
- Greuate: 405 g
Construcție și ergonomie
Sigma 16mm f/1.4 este destul de voluminos, mai ales dacă are parasolarul (inclus în pachet) montat, însă ca greutate se apropie destul de mult de cea a unui body de Olympus, care se învârte tot în jurul valorilor de 300-500g, creându-se astfel un echilibru.
Inelul de focalizare este generos, se mișcă bine (nici prea ușor, nici prea greu). Obiectivul este protejat împotriva intemperiilor, iar materialul din care este construit îl face destul de confortabil în mână, dând senzația de rezistență, dar fără rigiditate.
Este o plăcere să-l folosești, ai suficient spațiu pentru a-ți asigura o focalizare manuală exactă și rapidă, greutățile echilibrându-se te fac să nu-l simți, mai ales că împreună, body + obiectiv, tot nu trec de valoarea unui kilogram.
Pentru fotografii de stradă, eveniment, noapte, călătorie, fotojurnaliști și chiar și portretiști sau fotografi de produs și peisaj este excelent. De fapt nu prea cred că există un gen foto pe care acest obiectiv să nu exceleze, cu excepția macro, însă deși nu ai putea obține precizia unui obiectiv macro dedicat, Sigma 16mm îți permite să te apropii destul de mult.
Datorită construcției rezistente nu îți este frică să încerci compoziții îndrăznețe sau să-l scoți la înaintare când vremea nu este tocmai prielnică, mai ales că, după ce te obișnuiești puțin cu el, nici nu-l mai simți. Aparatul devine o extensie a mâinii și ochiului tău, mai ales fiindcă obiectivul este extrem de rapid.
Autofocus
Dacă tot am pomenit că este extrem de rapid, autofocusul nu m-a dezamăgit în nicio condiție, fie că am fotografiat ceva în beznă totală (iar obiectivul a redat fără probleme datorită diafragmei de f/1.4 o imagine mai luminoasă și clară decât percepeam eu cu ochiul liber, deasupra fotografia procesată a fost făcută astfel pentru a reda ceea ce vedeam eu versus originala), fie că am fotografiat un subiect mai deloc definit (textură de zăpadă colorată, mai jos), tot în lumină slabă, de bec, fie că am fotografiat oameni pe furiș pe stradă, din mers.
Sunt însă sigură că dintr-o 1000 de fotografii pe care le-aș face, autofocalizarea ar da greș să spunem, undeva la valoarea de 100 din 1000 sau chiar mai puțin, în funcție de situație și desigur, de îndemânarea fotografului în momentul respectiv.
Cu alte cuvinte, doar pentru că mie mi se pare un obiectiv extrem de bun, nu înseamnă că este perfect și nici n-ar trebui să avem această pretenție.
Calitatea imaginii
Am fost surprinsă că nu am regăsit aproape pic de zgomot de imagine fotografiind în lumină slabă, am fost surprinsă de toate detaliile din umbră și lumină, de cât de mult am putut să procesez fișierele după, de acuratețea cu care surprinde subiectele în mișcare.
Din punctul de vedere al calității imaginii pot spune că este extraordinar.
Aberații cromatice
Normal că există, însă trebuie să le cauți, cu mare mare atenție, altfel nu le vei observa prea ușor și cu siguranță n-o să-ți strice cadrele în vreun fel.
Bokeh
Deși nu este un obiectiv considerat ideal pentru fotografia de portret, i-aș încuraja pe fanii acestui gen foto, măcar să-l încerce pentru portrete de atmosferă. Bokeh-ul este plăcut, iar faptul că Sigma 16mm este destul de wide îți permite nu doar să suprinzi subiectul, ci să și prezinți o parte din povestea sa, spusă de mediul înconjurător. În fond, atunci când faci ședințe foto mereu te legi de alte elemente în afară de subiect, mereu trebuie să alegi locația și ora cu grijă, iar acest obiectiv este ideal pentru a păstra subiectul în prim-plan, fără să-l scoată însă din context.
Redarea culorilor
Culorile sunt vii, apropiate de realitate, iar nuanțele sunt redate cât de poate de corect (dacă nu există tipuri de iluminare artificială care să deruteze, dar chiar și în acest caz, obiectivul se descurcă destul de bine). Plus că, cu o calitate atât de bună a imaginii te poți juca fără griji cu constrastul din setări, pentru cadre dramatice, căci nu te va dezamăgii.
Claritate
M-am obișnuit ca obiectivele Sigma să fie sharp, suficient de sharp încât ajustarea clarității să devină opțională și mai ales, m-am obișnuit ca obiectivele Sigma să fie sharp exact unde trebuie în majoritatea situațiilor. Spre exemplu, obiectivul meu de 30mm îmi mai dă de furcă și nu este la fel de rapid, însă Sigma 16mm f/1.4 are îmbunătățite considerabil aceste aspecte. Aș putea paria că poate concura și întrece unele dintre obiectivele seriei Art (mai ales că prețul este mult mai accesibil!)
Puncte forte Sigma 16mm f/1.4
- Echivalent greutate body-obiectiv echilibrat,
- Raport calitate-preț execelent,
- Ideal pentru situații și genuri multiple de fotografiere,
- Un deliciu pentru fotografia de noapte,
- Protejat împotriva intemperiilor,
- Parasolar inclus,
- Bokeh fain.
Puncte slabe Sigma 16mm f/1.4
- Voluminos, iar cu tot cu parasolar ocupă ceva spațiu în geanta ta foto (dacă ești utilizator de mirrorless, desigur)
- Vignetare, care nu este foarte evidentă și pe mine personal nu mă deranjează, însă suntem cu toții diferiți, așa că sunt convinsă că nu toți vor fi încântați de ea,
- Dacă chiar vrei să găsești acul în carul cu fân, poți trece aici și aberațiile cromatice. Însă alte puncte la care acest obiectiv să stea mai slab nu găsesc.
Concluzie
Sigma 16mm f/1.4 este obiectivul acela pe care ți-l cumperi ca să fii sigur că dacă cumva întreaga ta colecție de obiective se strică, vei avea un back-up cu care să poți face aproape orice.
- Pentru fotografia de eveniment (că tot vine sezonul nunților), este excelent pentru că face față cu brio subiectelor în mișcare, iar diafragma maximă de f/1.4 permite să mențină acest lucru în lumină slabă sau în situațiile unde iluminarea este intermitentă sau diversificată (precum în cazul concertelor).
- Pentru fotografia de călătorie, îți permite să surprinzi cu discreție toate obiceiurile, locurile și oamenii pe care îi vezi în locul pe care îl vizitezi, iar parasolarul vine ca un ajutor de nădejde în zilele de vară extrem de însorite.
- Pentru fotografii de stradă permite compoziții diverse, la orice oră,
- Fotografii de portret se pot bucura și de bokeh și de atmosferă, la o claritate excelentă,
- Fotografii fine-art pot procesa până când lucrarea finală nu mai arată deloc ca originala,
- Fotografii de natură vor fi încântați de diafragma deschisă pentru astro și de viteza incredibilă pentru wildlife, plus protecția împotriva intemperiilor,
- Fotojurnaliști se vor putea mișca în voie și strecura opriunde pentru cele mai interesante fotografii, iar cum procesarea nu prea este permisă, mai au o bilă albă, căci calitatea imaginii reduce mult din necesitatea procesării.
În concluzie, deși nu pot spune că am testat foarte multe aparate și obiective (așadar, nu sunt un expert), din ceea ce am testat până acum, acest obiectiv mi-a plăcut cel mai mult. Mă gândesc serios să mi-l cumpăr în viitor și ți-aș recomanda și ție să-l iei în considerare.
[products ids=125038480]
2 Comments
1. Citeam ca acest obiectiv nu e complet izolat împotriva intemperiilor. Știți ceva despre asta?
2. Cu ce body face echipa atât de buna?
Buna, obiectivul este sigilat impotriva prafului si a stropilor de apa. Cat despre body, review-ul a fost realizat folosind prima generatie de Olympus OM-D E-M10.