(c) Tony Hampel

Sigma 105mm f/2.8 OS Macro 1:1 – opinia utilizatorului, cu Tony Hampel

Cum m-am hotărât asupra lui Sigma 105mm f/2.8 OS Macro 1:1

În urmă cu câteva săptămâni m-am hotărât să cumpar un obiectiv macro pentru evenimente, ca să fotografiez diverse detalii (verighete, inele de logodna și alte elemente de acest gen). Până în acel moment nu am folosit un obiectiv dedicat macro. Am oscilat între mai multe variante și, bineînțeles, am cerut sfatul mai multor fotografi de evenimente și celor care fotografiază stacking macro.

Sigma 105mm f/2.8 macro
(c) Tony Hampel

Sincer să fiu, aveam nevoie de aceste opinii, nefiind ceva care mă interesase foarte mult până atunci. Spre exemplu, habar nu aveam nici măcar că obiectivele macro își schimbă diafragma în funcție de distanța față de obiect ( nu râdeți ).
După mai multe fotografii primite pentru analiză și sfaturile date atât de fotografii de evniment care realizează astfel de imagini, cât și de la ceilalți, opțiunea cu cel mai bun raport calitate preț părea să fie una singura: Sigma 105mm f/2.8 OS Macro 1:1.

Teste și rezultate cu Sigma 105mm f/2.8 OS Macro 1:1

Am testat Sigma 105mm f/2.8 OS Macro 1:1 pe un Nikon D750, cu care am încercat să fac fotografii atât la diverse ședințe foto în natură cât și la detalii macro ( de eveniment), plus la flori și insecte, cum o face toate lumea.
Ceea ce am observat este că are o vignetare pe care foarte ușor îl scoți în postprocesare (Lightroom), din lens correction.

Sistemul de stabilizare pe care îl deține nu m-a impresionat deloc. Zgomotul scos la stabilizare îți dă impresia că ceva nu este în ordine, dar după ce am aruncat un ochi pe internet legat de stabilizarea lui Sigma 105mm f/2.8 Macro am găsit peste tot aceeași “problemă” cu sunetul. M-am obișnuit însă destul de repede și acum nu mă mai deranjează acest aspect.
După cum am spus mai sus, nu am folosit până acum un obiectiv macro, astfel că inițial a fost destul de ciudat să duc obiectivul chiar și la diafragma f/8 pentru a obține niște imagini macro pe placul meu. Probabil că am nevoie înca de multa practică pentru a mă obișnui.

sigma 105mm macro
(c) Tony Hampel

La ședința foto în natură am folosit și un filtru ND variabil și am mers pe diafragma f/2.8, unde am fost impresionat de cât este de sharp, chiar foarte mulțumit.
Viteza de focalizare în lumină decentă este una bună, însă în low light „scârțâie”.

obiective macro
(c) Tony Hampel

Specificații tehnice

Poate că trebuia să încep cu ele, dar am lăsat ce era mai tehnic la sfârșit:

Specificatii tehnice Sigma 105mm f/2.8 OS Macro 1:1

  • Distanță focală: 105mm
  • Diafragma: f/2.8 – f/22
  • Monturi: Canon / Nikon
  • Compatibilitate: 35mm / Full-Frame și APS-C Sensor
  • Unghi de curprindere: 23.3 grade
  • Distanța minimă de focus: 31.24 cm
  • Raport maxim de mărire: 1:1
  • Construcție optică: 16 lentile în 11 grupuri
  • Nr. lamele diafragmă: 9
sigma macro
(c) Tony Hampel

Concluzii:

Sigma 105mm f/2.8 OS Macro este un obiectiv care poate să obțină niște rezultate remarcabile atât în macro, cât și pentru portrete în natura sau studio, doar că pentru imaginile macro este nevoie de mai multă practică să te înveți cu el.

sigma 105mm f/2.8 macro
(c) Tony Hampel

Puncte forte Sigma 105mm f/2.8 Macro 1:1:

  • greutatea redusă și ergonomie bună
  • construcție solidă
  • gentuța cu care vine și care protejează obiectivul din toate punctele de vedere
  • focalizare rapida în lumină decentă
  • calitatea imaginilor care este foarte bună

Puncte slabe Sigma 105mm f/2.8 Macro 1:1:

  • viteza de focus în lumină slabă este destul de scăzută
  •  stabilizarea lasă de dorit uneori iar zgomotul acesteia este deranjant la început

Dacă tragem linie însă și mi s-ar cere să îi dau o notă de la 1 la 10 , i-aș da nota 9. Dacă îneveți să-l folosești la capacitate maximă, calitatea imaginilor este excelentă.

Alte fotografii realizate cu Sigma 105mm f/2.8 Macro 1:1

Descoperă toate ofertele Sigma de la F64, aici: https://www.f64.ro/oferte-sigma

Un articol și fotografii de Tony Hampel.
[products ids=1043558,1043556]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.