Ambasadorul Sigma – Sebastian Popescu despre obiectivul 150-600mm
- F64
- 6minutes read
Deși nu mă pricep pe cât mi-aș dori la scris, am decis să împărtășesc cu voi experiențele mele cu obiectivul Sigma 150-600mm F/5-6.3 DG OS HSM Canon S. Nu voi intra în detalii tehnice, deoarece cu un efort minim le puteți găsi și voi pe net. Vreau să pun accentul pe lucrurile pe care le poți face cu această “jucărie” pe care o folosesc în calitate de ambasador Sigma România.
Când am început să scriu la acest review, deja folosisem obiectivul în câteva competiții motorsport și deja puteam să-i fac o descriere detaliată încă din luna aprilie. Însă am decis să amân momentul pentru ceea ce urma în calendarul meu competițional.
Am vrut să văd cum se descurcă obiectivul chiar și în cele mai grele condiții. Mai apoi mi-am propus să-l exploatez la maximum și cu subiecți diferiți. Vă voi da câteva detalii pentru a înțelege mai bine despre ce e vorba.
Circuitele la care mă refer sunt cele din Assen, Mugello și Aragon, iar competiția principală este MotoGp, unde subiectul de fotografiat este mult mai mic decât în World Rally sau DTM. Se mișcă mult mai repede și este în continuă mișcare stânga – dreapta.
Aceste trei circuite dau bătăi de cap tuturor fotografilor implicați în acest fenomen. De exemplu, în Mugello și Aragon, din cauza căldurii degajate de pistă, dar și de eșapamentul motocicletelor, se pierde focusul. În Assen, pe lângă cele menționate mai devreme, ai parte și de ploaie din belșug. Iar eu mi-am dorit să văd cât rezistă acest Sigma 150-600mm pentru Canon.
În primul rând, am vrut să-l supun celui mai greu test din calendarul meu competițional și practic am riscat totul la aceste curse. Inclusiv locurile alese pentru fotografiat au fost printre cele mai dificile. Mulți colegi fotografi mi-au spus că sunt nebun și că nu am șanse să fac cadre bune din acele unghiuri. Ba chiar că îmi risc jobul pentru a testa un obiectiv și a face un review! Astfel m-am trezit singur pe zone de top speed, cu viteze de 358km/h de exemplu, cât și pe curbele de mare viteză (160-170 km/h). Rezultatul a fost incredibil și asta o spun și cei pentru care fotografiez.
Nu vreau să mă lungesc foarte mult așa că vă spun la modul cel mai sincer că Sigma 150-600mm chiar își face treaba. Din punctul meu de vedere, este alegerea ideală datorită raportului calitate – preț. În ciuda faptului că versiunea S este mai scumpă, cred că merită. Este o afacere pentru profesioniștii care lucrează de obicei cu obiective lungi, ca de exemplu în fotografia sport și wildlife.
În al doilea rând, este foarte bine construit. Este un obiectiv mare și puțin cam greu, însă greutatea indică calitatea și este considerabil mai ușor decât primele obiective de 600mm ale altor producători.
Până să mă decid să lucrez cu el, m-am documentat și niciun review nu m-a făcut să spun wow. Recunosc că am fost puțin reticent, insă am decis să-l iau și să-l supun unor teste pentru a vedea de ce este capabil. În toate descrierile, Sigma spune că acest obiectiv este testat împotriva expunerii la praf și umiditate. Pot confirma acest lucru, așa cum inelele de zoom și focalizare sunt mari și oferă un feedback tactil bun. Gulerul trepiedului se rotește ușor și se blochează la loc la fiecare interval de 90 de grade. Japonezii chiar nu mint. 🙂 Viteza de focalizare automată este rapidă, la fel ca la first-party lens.
E bine să știți atunci când achiziționați acest obiectiv, că implică mici compromisuri și că va fi dificil să vă apropiați de un 600mm ceva mai rapid decât f/5.6. Tocmai de aceea spuneam că este cea mai bună alegere calitate-preț. Cu toții ne dorim cele mai bune lucruri în viață, cum ar fi și cele mai luminoase și rapide obiective, insă eu consider că orice investiție trebuie justificată. Dacă vă doriți ca diafragma să fie mai rapidă, ar trebui să nu uitați că Sigma 150-600mm are deja un filet de filtru frontal masiv de 105mm.
În concluzie, obiectivul este construit pentru profesioniști și oferă o calitate a imaginii foarte bună, un design robust și rezistent la intemperii, făcându-l să fie foarte atrăgător. Dacă sunteți fotograf de competiții sportive sau wildlife, cu toată sinceritatea vă spun că veți fi mulțumiți de Sigma 150-600mm F/5-6.3 DG OS HSM Canon S.
Lumină bună tuturor!
Articol și fotografii de Sebastian Popescu.
[products ids=125014731]