(c) Andrei Ciuchilan

Sigma 70-200mm în Noua Zeelandă

Când te gândești la Noua Zeelandă, te gândești la peisaje superbe, la munți și văi, ghețari și un loc foarte izolat. Un loc perfect pentru Sigma 70-200mm, companionul nostru în această călătorie. Ne doream de foarte mult timp să ajungem în acest “colț” izolat al planetei și după un preț extraordinar pentru biletele de avion și 2 zboruri de câte 12 ore am pășit pentru prima oară in “paradis”, după cum spun mereu localnicii.

Am petrecut puțin peste 2 săptămâni și jumătate în aceste locuri superbe și planul a fost stabilit de la bun început: road trip pe ambele insule, pentru a putea vedea cât mai multe locuri și profita la maxim de timpul petrecut în Noua Zeelandă.

Am început cu 2 zile în Auckland, pentru acomodarea cu diferența de fus orar de 12 ore. Cum am ieșit din aeroport, am apreciat clima absolut minunată. Ajunsesem în locul cu pricina spre sfârsitul verii în emisfera sudică și temperaturile întalnite au fost în medie, de 22-25 grade, cu excepția a 2 zile cu puțină ploaie, am avut parte de soare și  de o vreme superbă.

După cele 2 zile petrecute în Auckland, am zburat o oră și jumătate către Christchurch de unde avea să înceapă aventura pe insula sudică. Mașina inchiriată, bagajele urcate în portbagaj – startul roadtrip-ului pe insula sudică, unde am parcurs aproape 2600 km în cele 7 zile petrecute acolo. Pentru că știam că Noua Zeelandă va fi o destinație în care vom avea parte de peisaje spectaculoase, ne-am pregătit din timp echipamentul foto pentru a fi siguri că vom acoperi o plajă cât mai largă de situații de fotografiere.

noua zeelandă

Uitându-ne prin trusa foto, ne-am dat seama că vom avea nevoie și de un obiectiv cat mai versatil, care să acopere cât mai multe și știam ca un obiectiv tele mai scurt va fi perfect pentru acest lucru. Astfel ca prietenii de la F64 ne-au ajutat cu poate cel mai râvnit și potrivit obiectiv din această plajă focală și anume Sigma 70-200mm. Când ne-au spus că vom avea parte să-l testăm am fost foarte încântați, deoarece se potrivea perfect și cu fotografia de portret pe care o facem uneori pentru blogul nostru.

Traseul nostru pe insula sudică a presupus în primă fază traversarea insulei de pe coasta de vest pe coasta de est, de unde am pornit înspre sud, pentru a vedea ghețarii Franz Josef și Fox Glacier. De acolo am pornit și mai în sud, spre fiordul Milford Sound, una dintre atracțiile principale ale insulei sudice. Mai departe am ajuns în Queenstown, un oraș absolut superb, colorat și plin de viață. De aici aveam să urcăm înspre nord în cateva zile, către Mount Cook, cel mai înalt munte din Noua Zeelandă. După Mount Cook, drumul ne-a dus către Christchurch, de unde am plecat înapoi pe insula nordică, după o săptămână unde am avut parte de peisaje superbe și drumuri spectaculoase.

Ca “partener” de drum, Sigma 70-200mm F2.8 este poate cel mai potrivit în materie de distanță focală, dovada stând în faptul că a stat pe body-ul nostru aproape toată săptămâna, uitând aproape de Canon 50mm F1.4 pe care îl folosim de obicei. Obiectivul a fost folosit împreună cu un Canon 6D, un full-frame de excepție pentru prețul lui, cu care s-a împăcat foarte bine.

De la început trebuie să precizez că din cauza diafragmei de 2.8, obiectivul este mai greoi, avand în vedere sticla din compoziție. Ca și construcție, obiectivul pare foarte bine pus la punct, corpul fiind metalic și inspirând încredere și robustețe. Singurul minus pe care l-am sesizat imediat a fost inelul de focus cam subțire, dar cu acest lucru te poți obisnui. La 1430g, nu este ușor și împreună cu 6D-ul ajunge la puțin peste 2 kg. Având în vedere mărimea obiectivului, recomand transportul lui într-un rucsac foto dedicat. La capitolul construcție și usurință în utilizare, trebuie să mentionez că inelul de trepied este foarte aproape de corpul obiectivului, pentru cei care obișnuiesc să țină obiectivul de acel inel.

M-a uimit viteza de focalizare – este aproape instantanee pe un body ca 6D, mult mai rapidă decât la Canon 50mm F1.4 de exemplu. Tot la capitolul focalizare, m-a bucurat enorm faptul că focusul se făcea exact unde îl voiam, fără back/front focus și cu foarte puțin focus hunting (acela doar în situatiile mai grele, unde focusul trebuia făcut peste mai multe planuri). Obiectivul este sharp începand chiar de la F2.8, aceasta fiind și diafragma în care l-am folosit 90% din timp. La finalul distanței focale, 200mm, obiectivul este puțin soft la F2.8, recuperând foarte bine începând cu F4.

Pe insula Nordică am avut parte de încă o săptămână plină, un nou road trip, concentrat mai mult pe partea centrală a insulei. Unul din “highlight-urile” excursiei pe insula Nordică a fost vizita la Hobbiton village, locul unde s-au filmat scene din Lord of the rings și The Hobbit. Tot pe insula Nordică am avut parte și de 2 zile de relaxare la plajă, pe coasta vestică, unde peisajele au fost de-a dreptul superbe. Cu această ocazie am avut parte și de prima “întalnire” cu oceanul Pacific.

Un mare plus al obiectivului Sigma 70-200mm a fost faptul că este foarte potrivit pentru portrete. DOF-ul produs este exact cum trebuie și obiectivul reușește o separare foarte placută a subiectului de fundal.

All-in-all, obiectivul Sigma 70-200mm F2.8 a fost un partener de încredere în această excursie și s-a descurcat în toate situațiile în care a fost folosit. Este un obiectiv versatil, care poate fi folosit într-o multitudine de situații foto și pretul îl face foarte atractiv în comparație cu obiectivele dedicate Canon/Nikon din aceeași plajă focală și cu aceeași diafragmă

Plusuri Sigma 70-200mm

  • Focalizare foarte rapidă și precisă
  • Diafragma 2.8 pe toată plaja focală
  • Construcție metalică
  • DOF plăcut

Minusuri Sigma 70-200mm

  • Soft la 200mm, F2.8

Articol și fotografii de Andrei Ciuchilan.

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Ce-nseamnă să știi să faci poze și să ai și cu ce. Mi-a plăcut și mie experiența din Noua Zeelandă pe care am avut-o acum 7 ani. Dar parcă amintirile mele nu-s atât de wow ca alte tale. Superbeeeeeeeeeee! Sunt tare recunoscătoare pentru acest refresh!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.