(c) Marcel Cristocea

Ai putea fi fan Sony pentru că…

Ești fotograf începător și te derutează toate brandurile astea care-ți cam țipă în față să le cumperi sau să le testezi? Ești avansat și nu știi de unde să începi să mai încerci și alt tip de echipamente foto-video? Ei bine, tocmai din aceste motive, ne-am hotărât să facem un fel de ghiduri ale brandurilor foto-video, în speranța că îi vom ajuta pe începători să-și dea seama de ce echipament au nevoie și să le oferim avansaților mai multe alternative pentru experimentele lor creative.

A sosit momentul să scriem despre Sony, așa că haide să citim mai întâi un foarte scurt istoric și apoi să trecem la echipamente!

sony
(c) Marcel Cristocea

Sony este compania care-și dorește să inspire și să-ți hrănească curiozitatea, creând produse de o calitate excelentă, content, punând la dispoziție și servicii de excepție. Au început de la 20 de angajați ai fondatorului Masaru Ibuka și doar 190,000 yen și au ajuns, de-a lungul istoriei la a schimba modul în care oamenii se bucură de divertisment, pe lângă calitatea produselor și serviciilor. De exemplu, în fiecare an are loc concursul Sony World Photography Awards, cea mai diversificată competiție foto din lume. Despre ediția din 2019 poți afla mai multe de aici.

În plus, compania se implică activ în realizarea evenimentelor de lansare și/sau testare a echipamentelor lor foto, precum Zilele Sony, care au avut de curând loc la F64, dar nu numai.

(c) Cosmin Lăutar

Compania nu se ocupă doar de echipamente foto-video, ci dispun de o gamă largă de produse și în domeniile: audio, TV, internet, smartphone-uri și gaming. De asemenea Sony Music Group condus de Sony Music Enterntainment se ocupă de industria muzicii în Japonia, dar și în restul lumii, incluzând crearea și vânzarea jocurilor pentru telefoanele mobile, în timp ce Sony Music Entertainment (SUA) produce muzică pentru mulți artiși renumiți, precum Adele și Beyonce.

Cum însă focusul nostru este în domeniul foto-video, hai să descoperim care au fost cele mai bune produse din ultimii ani.

Camere și obiective Sony premiate TIPA și EISA în 2018:

Produse Sony premiate TIPA 2019:

Produse Sony premiate EISA 2019:

Produse Sony premiate TIPA 2020:

  • Cea mai avansată inovație foto – Tehnologia Real-Time Tracking

  • Cea mai bună cameră profesională full-frame – A7R IV

  • Cea mai bună cameră APS-C dedicată experților – A6600

  • Cea mai bună cameră compactă dedicată experților – RX100 VII

Produse Sony premiate EISA 2021

  • Camera anului 2021-2022: Alpha 1
  • Camera Foto/Video 2021-2022: Alpha 7S III
  • Obiectiv standard 2021-2022: FE 50mm F1.2 GM
  • Obiectiv Superangular 2021-2022: FE 14mm F1.8 GM
  • Obiectiv Superangular Zoom (full-frame) 2021-2022: FE 12-24mm F2.8 GM
  • Smartphone-ul Multimedia al anului 2021-2022: Xperia 1 III
  • Proiector Home Theatre 2021-2022: VPL-VW590ES

Însă cum în fotografie echipamentul nu este totul, nu e musai să-ți achiziționezi o cameră ultimul răcnet, lansată anul acesta, pentru a te pune pe treabă. Există o sumedenie de echipamente Sony, foarte bune, care au fost premiate în trecut și de care acum poți profita la un preț mai redus.

Cele mai bune aparate foto DSLR Sony în ultimii ani:

Cele mai bune aparate foto mirrorless Sony în ultimii ani:

Cele mai bune camere video/acțiune din ultimii ani:

Cele mai bune obiective din ultimii ani:

Cele mai bune aparate foto compacte din ultimii ani:

Cele mai bune dispozitive foto pentru mobil:

  • Cel mai bun dispozitiv mobil (2015): Sony QX1,
  • Cel mai bun dispozitiv foto pentru mobil (2014): Seria Sony QX.

De ce iubesc fanii Sony acest brand?

(c) Ole Salomonsen

#1 Full-frame și lumină scăzută

Sony au fost primii care au adus pe piață un mirrorless full-frame, însă și înainte de asta, camerele lor erau excelente pentru fotografierea în lumină scăzută.

#2 Capacități PRO când vine vorba de video

Fie că ești începător sau nu, camerele Sony vin cu funcții video profesionale și posibilitatea de a filma în 4K.

#3 Echipament ideal pentru sport și mișcare

Ești fan al fotografiei sportive? Află că Sony A9 (și nu numai) este ideal pentru acest gen foto și pentru situațiile de fotografiere unde ai multă mișcare: evenimente (nunți, festivaluri etc), stradă, maratoane, meciuri etc.

#4 Obiective

Gama de obiective Sony și-a prins repede din urmă competitorii, în ceea ce privește varietatea și calitatea.

#5 Nu se axează doar pe foto-video

Cum este acesta un avantaj? Inovațiile vin mai repede. Fiind preocupați să aducă mereu ceva nou, întotdeauna vei fi surprins. Spre exemplu autofocalizarea extrem de rapidă, vizorul electronic care-ți permite să vezi cum va ieși fotografia, posibilitatea de a transfera fișierele rapid, faptul că aparatele se pot încărca prin USB (însă acesta poate fi și un dezavantaj, depinde de comoditatea fiecăruia). Ecranele LCD rabatabile îți permit să abordezi unghiuri noi.

Ce fotografi sau alți pasionați foto-video din România au folosit sau folosesc Sony?

Alin PopescuChristina OneMarcel CristoceaDorin Bofan, Laurențiu PavelGeorge Afostovremea, Daniel Ilinca.

Te-am convins? Vezi ce produse te așteaptă la F64!

Și descoperă materialele noastre educaționale cu și despre Sony, mai jos:

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.