Carnavalul de la Veneția alături de Canon R8 și obiectivul Canon RF 70-200mm F/4

Canon EOS R8 Aparat Foto Mirrorless Full Frame 24.2 MP Body

Canon RF 70-200mm F4 L IS USM Obiectiv Foto Mirrorless

Review din partea fostului cursant al Academiei F64: Ionuț Vlad Marian

Luna februarie nu este neapărat una propice călătoriilor, cel puțin în Europa. Cam peste tot este încă destul de frig, poți avea zile cu ploaie, poate chiar zăpadă. Și totuși, am riscat puțin cu un city-break în Italia, atrași de principalul eveniment al lunii – Carnavalul din Veneția. Anul acesta carnavalul s-a desfășurat în perioada 27 ianuarie – 13 februarie. Un spectacol de personaje, măști și culoare, toate în decorul inegalabil al faimosului oraș. Bineînțeles că acest eveniment pică numai bine pentru pasionații
de fotografie. Excelentă ocazie pentru fotografie de portret, arhitectură, street și orice combinație dorești.

Având doar un singur rucsac cu mine în mini-vacanță, mi-am luat un fel de minim necesar de echipamente: camera mea Canon R8 (pe care o folosesc deja de câteva luni) și două obiective: Canon RF 24-105mm, f4-f7.1, și Canon RF 70-200mm f4.

Despre Canon R8, numai cuvinte de laudă. După ce am folosit ceva mai mult de doi ani și jumătate un Nikon Z50 (mirrorless, senzor crop), trecerea pe full-frame este o încântare: de la calitatea imaginii la viteza de focalizare, te face să îți dorești să fotografiezi tot mai mult. „Fratele mai mic” al lui Canon R6 Mark II, cu același senzor de imagine și sistem de focalizare, procesor de imagine Digic X din noua generație, este absolut minunată. Împreună cu obiectivul Canon RF 70-200mm (montură nativă R) cu diafragmă constantă maximă f4, R8 face o pereche excelentă.

Cum se simte obiectivul Canon RF 70-200mm F/4

Despre obiectivul Canon RF 70-200mm f/4 am citit și am văzut multe review-uri, toate pozitive. Dar cel mai bine „îl simți” după ce începi să-l folosești. Încă de la prima atingere se simte premium – materialele, combinația de plastic și metal, inelul de zoom care se mișcă excelent, exact cum trebuie. 

Greutate este surprinzător de mică – pentru un tele-obiectiv din seria L (premium), care are și stabilizare optică inclusă (IS = Image Stabilization), este chiar ușor. Îl poți folosi ore fără să te doară mâna. Greutatea lui mică a fost unul dintre motivele pentru care l-am ales în această mini-vacanță. Și credeți- mă, fiecare sută de grame în minus contează când stai toată ziua cu rucsacul în spate.

Și dimensiunile fizice ale acestui obiectiv sunt perfecte pentru a-l lua în vacanțe. Este suficient de scurt cât să încapă în rucsac, lucru care din nou m-a avantajat, neavând prea mult spațiu rămas în rucsacul meu, alături de alte lucruri. Overall, greutatea și dimensiunile fizice îl fac un obiectiv foarte bun de purtat fără probleme în rucsac mult timp sau folosit pe cameră ore în șir.

Performanțe optice

În Veneția, vizitând orașul în ultimul weekend al carnavalului, evident că a fost aglomerat. Prea aglomerat, s-ar putea gândi, pentru a folosi o focală atât de lungă a tele-ului 70-200mm. În unele situații, da, așa a fost. Chiar și la 70mm (distanța focală minimă) mă aflam prea aproape de subiect pentru a putea folosi obiectivul. Dar asta nu înseamnă că nu se poate. Cu răbdare am găsit numeroase momente și pentru fotografie de portret. Iată mai jos câteva exemple:

Performanțele optice sunt excelente. Culorile sunt naturale, randate foarte bine. Combinația cu senzorul full-framei al camerei face să ai toate detaliile posibile. Postprocesarea este simplă, nu trebuie să „muncești” prea mult pentru a scoate tot ce este bun dintr-o fotografie. Continuând cu portretul, am putea considera un minus al acestui obiectiv faptul că are deschiderea maximă a diafragmei numai F4. Deci nu pot blura fundalul prea mult și separarea subiectului de fundal are de suferit.

În unele situații este adevărat, așa cum este de așteptat la F4. Însă, alegând locuri mai puțin aglomerate, în care distanța subiectului de fundal să fie destul de mare, se poate realiza un efect bokeh foarte frumos. Iată câteva imagini în acest sens.

Din nou, optica obiectivului se dovedește excelentă. Nu prea ai cum să faci acest obiectiv să introducă aberații cromatice, fringing, artefacte ciudate în zone de contrast. În toate situațiile în care am fotografiat persoane, focalizarea a fost excelentă, precisă și rapidă, fără niciun fel de zgomot. Evident, la asta ajută și sistemul de focalizare cu face-detection și eyes-detection al camerei.

Bineînțeles, acest tele-obiectiv nu este doar pentru portrete, este foarte bun și pentru fotografierea la distanță. Da, poate că 200mm nu este o focală prea lungă, poate că vor exista situații în care ar fi nevoie de mai mult. Însă, pentru un obiectiv atât de ușor și de compact, este un fel de must-have când vine vorba de peisaj (urban, dar nu numai). Mai jos câteva exemple în care chiar am avut nevoie de tele (iar în unele cazuri am folosit și modul crop al camerei pentru a mă apropia și mai mult):

Stabilizarea de imagine

După cum spuneam, acest obiectiv din seria L are și stabilizare optică integrată (IS). Lipsa stabilizării din body pentru Canon R8 face ca acest obiectiv să fie cu atât mai „valoros”. Pe scurt, stabilizarea este excelentă. Cât timp am fotografiat afară (nor, soare, toate condițiile atmosferice), nu am avut nicio poză mișcată. În interior, sau afară în întuneric, am tras în mod manual cu timpi de expunere de 1/30sec, 1/40sec, la o distanță focală de 70mm și chiar de 103mm, perfect nemișcate (subiecte statice). Exemple:

Concluzii

Este ușor, compact, calitățile optice sunt excelente, are o stabilizare optică foarte bună. Toate astea îl fac un companion minunat în toate călătoriile. Este genul de obiectiv pe care ți-l dorești mereu în rucsac, nu vei renunța la el pe motiv că este prea greu sau că ocupă prea mult spațiu. În final nu pot spune decât atât – mi-a făcut o plăcere deosebită să-l folosesc.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.