Carnavalul de la Veneția alături de Canon R8 și obiectivul Canon RF 70-200mm F/4

Canon EOS R8 Aparat Foto Mirrorless Full Frame 24.2 MP Body

Canon RF 70-200mm F4 L IS USM Obiectiv Foto Mirrorless

Review din partea fostului cursant al Academiei F64: Ionuț Vlad Marian

Luna februarie nu este neapărat una propice călătoriilor, cel puțin în Europa. Cam peste tot este încă destul de frig, poți avea zile cu ploaie, poate chiar zăpadă. Și totuși, am riscat puțin cu un city-break în Italia, atrași de principalul eveniment al lunii – Carnavalul din Veneția. Anul acesta carnavalul s-a desfășurat în perioada 27 ianuarie – 13 februarie. Un spectacol de personaje, măști și culoare, toate în decorul inegalabil al faimosului oraș. Bineînțeles că acest eveniment pică numai bine pentru pasionații
de fotografie. Excelentă ocazie pentru fotografie de portret, arhitectură, street și orice combinație dorești.

Având doar un singur rucsac cu mine în mini-vacanță, mi-am luat un fel de minim necesar de echipamente: camera mea Canon R8 (pe care o folosesc deja de câteva luni) și două obiective: Canon RF 24-105mm, f4-f7.1, și Canon RF 70-200mm f4.

Despre Canon R8, numai cuvinte de laudă. După ce am folosit ceva mai mult de doi ani și jumătate un Nikon Z50 (mirrorless, senzor crop), trecerea pe full-frame este o încântare: de la calitatea imaginii la viteza de focalizare, te face să îți dorești să fotografiezi tot mai mult. „Fratele mai mic” al lui Canon R6 Mark II, cu același senzor de imagine și sistem de focalizare, procesor de imagine Digic X din noua generație, este absolut minunată. Împreună cu obiectivul Canon RF 70-200mm (montură nativă R) cu diafragmă constantă maximă f4, R8 face o pereche excelentă.

Cum se simte obiectivul Canon RF 70-200mm F/4

Despre obiectivul Canon RF 70-200mm f/4 am citit și am văzut multe review-uri, toate pozitive. Dar cel mai bine „îl simți” după ce începi să-l folosești. Încă de la prima atingere se simte premium – materialele, combinația de plastic și metal, inelul de zoom care se mișcă excelent, exact cum trebuie. 

Greutate este surprinzător de mică – pentru un tele-obiectiv din seria L (premium), care are și stabilizare optică inclusă (IS = Image Stabilization), este chiar ușor. Îl poți folosi ore fără să te doară mâna. Greutatea lui mică a fost unul dintre motivele pentru care l-am ales în această mini-vacanță. Și credeți- mă, fiecare sută de grame în minus contează când stai toată ziua cu rucsacul în spate.

Și dimensiunile fizice ale acestui obiectiv sunt perfecte pentru a-l lua în vacanțe. Este suficient de scurt cât să încapă în rucsac, lucru care din nou m-a avantajat, neavând prea mult spațiu rămas în rucsacul meu, alături de alte lucruri. Overall, greutatea și dimensiunile fizice îl fac un obiectiv foarte bun de purtat fără probleme în rucsac mult timp sau folosit pe cameră ore în șir.

Performanțe optice

În Veneția, vizitând orașul în ultimul weekend al carnavalului, evident că a fost aglomerat. Prea aglomerat, s-ar putea gândi, pentru a folosi o focală atât de lungă a tele-ului 70-200mm. În unele situații, da, așa a fost. Chiar și la 70mm (distanța focală minimă) mă aflam prea aproape de subiect pentru a putea folosi obiectivul. Dar asta nu înseamnă că nu se poate. Cu răbdare am găsit numeroase momente și pentru fotografie de portret. Iată mai jos câteva exemple: