(c) Marcel Cristocea

Sony A9, noul rege mirrorless, cu Marcel Cristocea

Marcel Cristocea s-a bucurat în teste de noul rege mirrorless, Sony A9 , după care a venit la blogul F64 să ne povestească dacă într-adevăr își merită statutul.

De la construcția propriu zisă a aparatului și până la o adevărată ședință foto, hai să vedem împreună rezultatele oferite de Marcel, alături de Sony, mai jos:

Mă bucur că am avut ocazia să folosesc acest aparat pentru câteva zile și în continuare vreau să împărtășesc impresiile mele.

Construcție

Deși nu este decât o diferență de 43g între acest mirrorless și A7R2, Sony A9 are câteva modificări dintre care aș menționa:

  • Un joystick pentru selectarea punctului de focus și o noua rotiță în stânga de unde poți să ajustezi dacă tragi în rafală sau nu și ce tip de focus să folosești (AF-S, AF-C, DMF, MF).
  • Gripul este puțin mai adânc față de seria A7 și are o prindere mai bună și mai comfortabilă.
  • Au fost reproiectate atât butoanele, cât și rotița principală, și se comportă mai bine. Rotița principală nu se mai mișcă atât de ușor, oferă un control mai bun și scade șansa de a o acționa involuntar.

Sony a ținut cont de dorința fotografilor care au vrut două carduri de memorie și au implementat această opțiune pe noul aparat. Din păcate un slot este UHS-II și celălalt este UHS-I, de viteză mai mică. Dar ma declar mulțumit și așa.

Mi-a placut că au reproiectat clapeta de la carduri, acum este mai solidă și se închide mai sigur față de A7r2, care are o ușiță destul de fragilă.

sony a9

Autofocus

Sony A9 are 693 de puncte de fază care acoperă 93% din senzor. Producătorul spune că este cu 25% mai rapid decat Sony A7r2. Pot să vă spun că atunci când l-am folosit am observat o diferență destul de mare față de a7r2. Focalizează mult mai rapid, tracking-ul este excelent chiar și în condiții de iluminare slabă. Îmi place foarte mult EYE AF pe A7r2, dar pe Sony A9 este incredibil, nu credeam că poate să fie atât de rapid.

Aici puteți viziona un filmuleț pentru EYE AF și un test de focus mai extrem la biliard:


20FPS

Prima mea impresie a fost că pot face film din fotografii. Până acum consideram că un a6300 este super rapid la 11fps-uri, aveam impresia că trag cu o mitralieră, dar cu Sony A9 e ca și cum ai trage cu o mitralieră de avion, nu ratezi nimic. Dezavantajul este că umpli extrem de rapid cardurile de memorie și apoi îți ia destul de mult timp să le selectezi. Dacă ai însă nevoie de viteza aceasta atunci este ideal, mai ales având în vedere că își face treaba foarte bine.

Buffer-ul este mare, vă permite să trageți 241 de raw-uri comprimate și 362 de jpg-uri. Puteți urmări în filmulețele prezentate cum se vede când fotografiați cu 20 fps-uri. Aparatul va arăta un chenar atunci când declanșează, mai ales când tragi în “silent shooting” acest chenar te ajută să vezi când faci poze.

Shutter electronic

Îți permite să fotografiezi cu o viteză de până la 1/32000, are un mod silențios si nu are distorsiuni. Personal cred că modul silențios este foarte util atunci când nu vrei să atragi atenția, eu îl mai folosesc la fotografia de stradă și eveniment. Mai jos puteți observa câteva fotografii cu viteza de 1/32000.

Acesta elimină cadrele negre care apar în cazul shutterului mecanic sau la alte modele de mirrorless.

Vizor

Este nou, folosește tehnologia Quad-VGA OLED și are o rezoluție cu 3686k-puncte și 120 fps-uri. Consider că este cel mai bun vizor pe care l-am folosit până acum.

Acumulator

Este nou și acesta, cu o putere mai mare și o durată de viață care ține foarte mult. Știu că sunt multe persoane care se plâng de durata de viață a bateriei. Personal urăsc să mă duc la un eveniment cu 8 acumulatori pentru două camere și tot timpul să am unul în buzunar. Cu noul acumulator nu mai este cazul, are o capacitate de două ori mai mare decât A7r II.

Meniu, ISO și Stabilizarea pe 5 axe

Meniul are un design nou și este împărțit pe culori. Este mult mai ușor de folosit și durează puțin să te obinuiești atunci când faci trecerea de la meniurile seriei A7.

Sony A9 vine cu un senzor nou, cu o rezoluție de 24.2MP, iar valorile standard ISO sunt 100-51200 și pot fi extinse până la 50-204800. Am vrut să fac un test mai diferit de ISO și am subexpus puțin fotografiile recuperând apoi: 1 stop, 2 stopuri, 3 stopuri și 4 stopuri în Capture One ca să văd cum se comporta. În continuare puteți observa imaginile pentru aceste teste.

Mă bucură că au pus acest sistem de stabilizare pe 5 axe și pe Sony A9. Consider că oferă un avantaj atunci când realizezi fotografii cu un timp de expunere mai lung.

Am reușit să fac și o sedință foto de care mă pot declara foarte mulțumit. Am realizat fotografiile în pădure, și deși s-a întunecat, aparatul nu a avut nicio problemă în a focaliza. Având în vedere ca EYE AF funcționează mult mai rapid pe acest aparat m-a determinat să folosesc funcția din ce în ce mai mult.

Concluzie

Sony demonstrează ca aparatele mirrorless au un viitor și că vor să ofere camere din ce în ce mai performante. Personal cred că Sony A9 este un aparat ideal pentru cei care fac fotografie de acțiune. Aștept cu nerăbdare să văd și ce aparate vor mai apărea în seria A7 și dacă vor avea funcțiile pe care le are A9.

Specificații Sony A9

  • Senzor full-frame CMOS 24.3 MP
  • Procesor BIONZ X
  • Sensibilitate ISO între 100 și 51,200 (extins 50-204,800)
  • Filmare în format 4K (3840 x 2160)
  • Fotografiere în rafală cu 20fps
  • Autofocus cu detecție de fază cu 693 puncte
  • Stabilizare pe 5 axe

PS: Vă recomand să-l închiriați sau să-l folosiți la o ședință foto, merită experiența!

[products ids=125035095]

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.