(c) Mihai Barbu

Despre Sony SF-G 32GB, cu Mihai Barbu

Sony a lansat în februarie “cel mai rapid card SD”. Producătorul japonez se laudă cu viteze de pana la 300 MB/s la scriere și 299MB/s la citire. Asta înseamnă golirea rapidă a buffer-ului și un workflow accelerat, dar să vedem dacă și în practică se respectă întocmai cele declarate.

Sony

Produsul vine ambalat într-o cutie de carton în care regăsim câteva file privind utilizarea cardului, informații generale și certificatul de garanție. Cardul în sine se regăsește într-o capsulă de plastic care are rolul de a îl proteja și în același timp îl  face mai greu de pierdut, datorită volumului adăugat.

La capitolul construcție, SD-ul se prezintă exact cum te-ai aștepta în acest segment premium. Plasticul este de calitate, cu finisaje excelente și foarte rezistent la flexare și șocuri. Este gândit pentru lucru în medii dificile, operând la temperaturi extreme: -25°C/ +85°C.

Sony
(c) Mihai Barbu

Seria SF-G este disponibilă în 3 variante: 32GB, 64GB și 128GB. Dacă ai nevoie de un card UHS-II de 256GB, este disponibil în gama SF-M, dar cu sacrificiu la capitolul viteză.

La testul de scriere secvențială (1000MB), cardul se prezintă astfel:

Sony

Se poate observa că vitezele nu sunt chiar cele scrise pe etichetă, dar în același timp, nu se poate spune că este un card încet. Se apropie foarte mult de limita superioară a protocolului UHS-II (312 MB/s). Evident, astfel de viteze sunt capabile doar alături de un cititor de carduri performant. Recomandarea mea este Sony MRW-S1; a fost cel mai rapid în teste, are dimensiuni reduse și se găsește la un preț extrem de competitiv.

Viteza minimă a cardului, evident este dictată de clasa U3 și anume 30MB/s.

Sony
(c) Mihai Barbu

Specificații cheie

  • Disponibil la capacitate cuprinsă între 32 și 128 GB;
  • Rezistent la raze X, la apă, la temperaturi extreme și la șocuri;
  • Interfața: UHS-II;
  • Formatare: FAT (32GB), exFAT(64GB,128GB);
  • Viteză citire: până la 300 MB/s;
  • Viteză scriere: până la 299 MB/s;
  • Clasa de viteză SD: Clasa 10;
  • Clasa de viteză UHS-II U3;
  • Software inclus pentru recuperarea fotografiilor;
  • Temperatura operare: -25 °C / +85 °C.

Pentru acest card este disponibil și un software:  Memory Card File Rescue, cu mențiunea că se regăsește doar pentru Windows. Utilizatori de MacOS vor fi nevoiți să încerce alte programe de acest tip.

File Rescue ne ajută să recuperăm datele, atâta timp cât nu am scris alte informații după ștergere. Evident, Sony declară că nu garantează recuperarea tuturor datelor, dar asta e valabil pentru orice soft de acest fel.

Sony

Concluzie

SF-G vine cu promisiunea unui card SD foarte rapid, livrează, dar nu chiar la vitezele scrise pe cutie. Este gândit pentru uz profesional în aparatele de generație nouă ce filmează la bitrate-uri mari sau dispun de fotografiere în rafală, prea mare pentru un card convențional. Este în mod clar un card gândit pentru aparate ca Sony A9 sau A7RIII, prețul nu este tocmai mic, dar justificat având în vedere că vorbim de tehnologie de vârf de la un producător de renume.

Un articol de Mihai Barbu.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *