Despre obiectivele Sony 85mm și 100-400mm, cu Cosmin Lăutar
F64
- 14minutes read
Testarea aparatului Sony A7R alături de cele două obiective, 85mm f/1.8 FE, respectiv 100-400mm f/4.5-5.6 GM a venit ca o gură de aer. Am fost fericit să regăsesc energia aceea bună, proaspată pe care o caut în general, cum timpul și rutina nu ne permit să ne bucurăm de o simpla relaxară în aer liber, atât de des pe cât ne-am dori. Focala de 85mm este cea pe care obișnuiesc să o folosesc cel mai des, putând afirma chiar că este preferata mea și atunci am fost cu atât mai mult încântat de ceea ce urma să imortalizez.
În alta ordine de idei, obiectivul 100-400mm a fost o provocare pentru mine din cauza caracterului nou al acestuia. Nu este un tip de focală pe care o folosesc de obicei, însă există un început pentru toate. Am încercat să-l descopăr fascinat fiind și deși majoritatea cadrelor au fost realizate cu Sony 85mm, cumva pentru articol am selectat mai multe realizate cu 100-400mm. Despre ambele voi detalia mai jos, așa că hai să le luăm pe rând:
Sony 85mm f/1.8 FE
- Montură: Sony FE,
- Compatibil Full Frame,
- Nr. lamele diafragmă: 9,
- Tip focalizare: Autofocus,
- Greutate: 371g,
- Diametru maxim: 78mm,
- Lungime: 82mm,
- Stabilizare de imagine: Nu,
- Construcție: 9 elemente în 8 grupuri,
- Unghi de cuprindere: 29°,
- Raport mărire: 0.13x,
- Distanța minimă de focus: 0.8m,
- Filet filtru: 67mm,
- Plajă diafragme: f/1.8-f/22,
- Distanța focală: 85mm,
- Tip: tele cu focala fixă.
Așa cum am menționat mai sus, obiectivul Sony 85mm f/1.8 FE are o focală pe care o folosesc destul de des. Mă împac foarte bine cu ea, atunci când fotografiez. Cu atât mai mult cu cât acest obiectiv este foarte ușor, având o greutate de doar 371g. Dispune de o focalizare foarte rapidă, silențioasă. Este ideal pentru fotografie de portret și poate fi folosit cu brio și în multe situații de fotografiere pe stradă. Are o construcție surprinzător de placută și foarte solidă. În plus, oferă o calitate a imaginii excelentă. Este foarte sharp, iar culorile oferite sunt calde, plăcute. Din punctul meu de vedere, este unul dintre cele mai bune obiective pentru portrete pe care le-am testat, făcând echipă foarte bine cu Sony A7r pentru că împreună îți oferă calități profesionale, dar în același timp și portabilitate și comoditate.
Sony 100-400mm f/4.5 -5.6 GM
Montură: Sony FE,
Compatibil Full Frame,
Nr. lamele diafragmă: 9,
Tip focalizare: Autofocus,
Greutate: 1395 g,
Diametru maxim: 94 mm,
Lungime: 205 mm,
Colier pentru trepied: Da,
Stabilizare de imagine: Da,
Construcție: 22 elemente, 16 grupuri (2 x ED, 1 x ED, element frontal tratat cu fluor),
Raport mărire: 0.35x,
Distanța minimă de focus: 0.98 m,
Filet filtru: 77 mm,
Plajă diafragme: f/4.5-5.6-f/32-40,
Distanța focală: 100 – 400 mm,
Tip: tele cu zoom.
Despre teleobiectivul Sony 100-400mm f4.5 -5.6 GM pot spune că este foarte versatil, capabila să facă lucruri uimitoare. Este o opțiune decentă pentru mediul urban sau sălbatic, peisaje, sporturi în aer liber, chiar și portret. La 1395g (fără prinderea pentru trepied), obiectivul este destul de greu, deși atunci când este montat pe corpul Sony A7R, acesta se echilibrează destul de bine. Însă chiar și așa, un grip pe aparat ar rezolva problema. Sony 100-400mm oferă o calitate impresionantă a imaginii, este atent construit și bine proiectat, dimensionat astfel încât sa fie ușor de manevrat, tocmai pentru a compensa pentru greutate. Este de menționat că focala va oferi un aspect mai comprimat, care produce o estompare puternica a fundalului (efect de bokeh).
De asemenea, obiectivul are și o ușiță glisanta atașată pe parasolar, care poate fi utilizată pentru reglarea filtrelor de polarizare, fără a fi nevot să scoați parasolarul. Focalizarea este și în cazul lui Sony 100-400mm foarte rapidă, vine în plus față de 85mm cu stabilizare de imagine.
Concluzie
Ambele obiective sunt de avut în trusa foto, însă depinde de preferințele fiecăruia, în ceea ce privește tipurile de fotografie pe care vrea să le abordeze. Obiectivul Sony 85mm este ideal pentru portrete, datorită bokeh-ului cremos, iar mulțumită diafragmei maxime de f/1.8 se descurcucă cu brio în lumină scăzută. Ește ușor, fapt care îl face mai ușor de utilizat.
Cât despre Sony 100-400mm, deși este mai greu, construcția nu-l face complicat de folosit și spre deosebire de cel de 85mm, este mult mai versatil și vine cu stabilizare de imagine. Poate fi extrem de util în fotografia de eveniment, sportiva, wildlife, de portret etc.