Care sunt principalele tipuri de microfoane? Specificații, diferențe și recomandări

Realizezi materiale audio-video de nivel profesional ori ca hobby digital? Ești vlogger, blogger, podcast host, creator de conținut, jurnalist sau inginer de sunet? Ai nevoie de echipamente audio diverse: microfoane, accesorii audio, linii wireless, cabluri și adaptoare audio, recordere și reportofoane, mixere și interfețe audio. Îți prezentăm în continuare principalele tipuri de microfoane, specificații, diferențe și cum să alegi microfonul potrivit pentru activitățile tale.

Care sunt principalele tipuri de microfoane

Există o gamă largă de microfoane, grupate pe categorii în funcție de criterii funcționale și de calitate. Primul lucru de care trebuie să ții cont când alegi un microfon este modalitatea de captare a sunetului. Ai la dispoziție microfoane ambientale (omnidirecționale) și microfoane direcționale. La acestea se adaugă microfoanele tip lavalieră, cu funcționalități mixte.  

Microfoane ambientale/omnidirecționale (stereo)

Microfoanele ambientale captează sunetele din spațiul unde este realizată transmisia/înregistrarea. Asigură fondul sonor și au unghi larg de captare, fără să se concentreze pe un vorbitor anume sau pe o frecvență audio prestabilită. Captează sunetele stereo și păstrează dinamica originală a diferitelor surse de voci, sunete, zgomote de fond. Utilizează microfoane omnidirecționale pentru înregistrări diverse dacă vrei să captezi o gamă largă de sunete, să creezi senzația de spațiu și să redai atmosfera live ca și cum ascultătorii și/sau privitorii ar participa efectiv la evenimentul pe care-l redai.

Rode PodMic Microfon Dinamic Podcast

Audio-Technica AT2040 Microfon Dinamic Podcast

Shure MV7X Microfon Podcast XLR

Microfoane direcționale

Microfoanele direcționale sunt recomandate pentru realizarea interviurilor și captarea sunetelor specifice, de la un anumit subiect, aflat în studio sau în spațiu liber (inclusiv sunete din natură, de exemplu triluri de păsări). Se caracterizează printr-un unghi restrâns de înregistrare și concentrarea pe sursa ce emite sunetul. Este necesară amplasarea lor în apropierea sursei și sunt recomandate ca microfoane pentru streaming, pentru că pun în valoare vocea persoanei ce realizează materialele postate live în mediile online.

Lavaliere

Printre cele mai populare tipuri de microfoane se numără lavalierele. Acestea se montează pe reverul hainei, pe cămașă sau bluză și captează sunetele din apropierea sursei. Astfel, se păstrează o distanță constantă față de emițător și sunt izolate zgomotele de fond, pentru o redare clară, fără distorsiuni. Lavalierele combină avantajele microfoanelor direcționale cu „versatilitatea“ celor ambientale. Sunt recomandate modele ce oferă conectare wireless, rază mai mare de acțiune și autonomie de până la 10 ore. 

Microfoanele pot fi împărțite pe categorii și după modul de realizare: microfoane condenser, microfoane dinamice și microfoane piezoelectrice. Microfoanele condenser sunt recomandate pentru studiouri de înregistrări și spectacole live. Microfoanele dinamice funcționează pe bază de inducție electromagnetică și se utilizează pentru sonorizarea evenimentelor ample, cu mulți participanți. Microfoanele piezoelectrice se bazează pe reacția materilelor piezoelectrice la undele sonore pentru generarea de semnale electrice. Sunt folosite în principal pentru amplificarea instrumentelor muzicale. 

Rode Wireless GO II Sistem Microfon Wireless Dual Digital Kit cu 2 Transmitatoare

Kit DJI Mic 2 Sistem Wireless Single 1 TX + 1 RX + Extra TX Shadow Black

Ce specificații să urmărești când alegi microfoane

Ca să alegi cel mai bun microfon pentru activitățile tale, trebuie să știi cum să testezi microfonul și ce specificații tehnice să urmărești în descrierile de produse de la magazinele de echipamente audio-video. 

Trebuie să ai în vedere următoarele caracteristici ale microfoanelor: tip de transmisie, modulație, sensibilitate, putere de ieșire, rază de acțiune. Alte criterii pe care să le iei în considerare sunt: autonomia, numărul de porturi de încărcare, durata de viață a bateriei, conectorii audio, intervalele de temperatură pentru funcționare și depozitare, greutatea, portabilitatea, compatibilitatea cu alte dispozitive de redare a sunetului și imaginii.

De exemplu, există microfoane care au conector XLR, jack mono, jack stereo sau cu jack dedicat pentru telefon inteligent sau tabletă. Aceste caracteristici determină echiparea cu patru contacte, dacă este vorba despre conectarea la smartphone/tabletă. Deci, vei avea nevoie de un adaptor ca să poți utiliza microfonul respectiv pe o cameră foto-video cu trei contacte.

Recomandări de la F64

Dacă ai nevoie de un microfon wireless handheld pentru transmisii live/înregistrate de la evenimente cu mai mulți interlocutori, alege BOYA BY-WHM8. Acesta este un microfon portabil wireless construit din aliaj de aluminiu și echipat cu un cap de microfon de înaltă calitate ce poate să manipuleze zgomotul și să asigure un sunet clar.

Microfonul BOYA BY-WHM8 are o raza de acțiune de până la 100 m și este compatibil cu kiturile de lavaliere wireless Boya BY-WM8 Pro-K1. Îți oferă un afișaj performant, de tip OLED, cu informații detaliate despre nivelul sunetului, starea bateriei și opțiunile de selecție a canalului. Are dimensiuni medii 60mm x 86mm x 28mm, o greutate de 136 gr și o durată de viață a bateriei de 3 ore.

Pentru podcast sau voice-over, poți să alegi și un microfon wireless Sony precum Sony ECM-B10, care este un microfon compact de tip shotgun, cu o gamă largă de tipuri de captare a sunetului. Printr-un comutator accesibil, alegi ce-ți trebuie dintre cele trei modele de înregistrare/redare: superdirecțională, unidirecțională, omnidirecțională. Vei beneficia de un sunet digital de înaltă calitate și de performanță audio oferită de un microfon cu dimensiuni compacte, ușor de manevrat. 

Nu uita că de modul în care alegi un microfon pentru podcast depinde în mare măsură succesul tău în mediul online, ca realizator de conținut, influencer sau jurnalist. Pentru streaming sunt recomandate microfoane dinamice, dar cu sensibilitate mai redusă la zgomote ambientale. 

Ca să beneficiezi de conectivitate maximă, utilizează microfoane cu USB ce înlocuiesc conectorul de ieșire XLR standard al unui microfon cu un cablu USB. Acesta are ieșire digitală pentru conectare directă la un telefon inteligent, laptop, tabletă sau computer. Ai mereu la îndemână aceste dispozitive plug and play, ca să instalezi rapid microfoanele și să începi înregistrările pentru podcast.

Alege microfoanele potrivite pentru activitățile tale și achiziționează accesorii audio pentru creatorii de conținut, ca să realizezi de fiecare dată set-up-ul optim pentru fiecare tip de înregistrare audio-video sau transmisie live.

Boya BY-WHM8 Pro Microfon Handheld pentru BY-WM8

Sony ECM-B10 Microfon Wireless Compact de tip Shotgun cu Patina MI Shoe

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.