Care sunt principalele tipuri de microfoane? Specificații, diferențe și recomandări
- Marius Băltărețu
- 12minutes read
Realizezi materiale audio-video de nivel profesional ori ca hobby digital? Ești vlogger, blogger, podcast host, creator de conținut, jurnalist sau inginer de sunet? Ai nevoie de echipamente audio diverse: microfoane, accesorii audio, linii wireless, cabluri și adaptoare audio, recordere și reportofoane, mixere și interfețe audio. Îți prezentăm în continuare principalele tipuri de microfoane, specificații, diferențe și cum să alegi microfonul potrivit pentru activitățile tale.
Care sunt principalele tipuri de microfoane
Există o gamă largă de microfoane, grupate pe categorii în funcție de criterii funcționale și de calitate. Primul lucru de care trebuie să ții cont când alegi un microfon este modalitatea de captare a sunetului. Ai la dispoziție microfoane ambientale (omnidirecționale) și microfoane direcționale. La acestea se adaugă microfoanele tip lavalieră, cu funcționalități mixte.
Microfoane ambientale/omnidirecționale (stereo)
Microfoanele ambientale captează sunetele din spațiul unde este realizată transmisia/înregistrarea. Asigură fondul sonor și au unghi larg de captare, fără să se concentreze pe un vorbitor anume sau pe o frecvență audio prestabilită. Captează sunetele stereo și păstrează dinamica originală a diferitelor surse de voci, sunete, zgomote de fond. Utilizează microfoane omnidirecționale pentru înregistrări diverse dacă vrei să captezi o gamă largă de sunete, să creezi senzația de spațiu și să redai atmosfera live ca și cum ascultătorii și/sau privitorii ar participa efectiv la evenimentul pe care-l redai.
Rode PodMic Microfon Dinamic Podcast
Audio-Technica AT2040 Microfon Dinamic Podcast
Shure MV7X Microfon Podcast XLR
Microfoane direcționale
Microfoanele direcționale sunt recomandate pentru realizarea interviurilor și captarea sunetelor specifice, de la un anumit subiect, aflat în studio sau în spațiu liber (inclusiv sunete din natură, de exemplu triluri de păsări). Se caracterizează printr-un unghi restrâns de înregistrare și concentrarea pe sursa ce emite sunetul. Este necesară amplasarea lor în apropierea sursei și sunt recomandate ca microfoane pentru streaming, pentru că pun în valoare vocea persoanei ce realizează materialele postate live în mediile online.
Lavaliere
Printre cele mai populare tipuri de microfoane se numără lavalierele. Acestea se montează pe reverul hainei, pe cămașă sau bluză și captează sunetele din apropierea sursei. Astfel, se păstrează o distanță constantă față de emițător și sunt izolate zgomotele de fond, pentru o redare clară, fără distorsiuni. Lavalierele combină avantajele microfoanelor direcționale cu „versatilitatea“ celor ambientale. Sunt recomandate modele ce oferă conectare wireless, rază mai mare de acțiune și autonomie de până la 10 ore.
Microfoanele pot fi împărțite pe categorii și după modul de realizare: microfoane condenser, microfoane dinamice și microfoane piezoelectrice. Microfoanele condenser sunt recomandate pentru studiouri de înregistrări și spectacole live. Microfoanele dinamice funcționează pe bază de inducție electromagnetică și se utilizează pentru sonorizarea evenimentelor ample, cu mulți participanți. Microfoanele piezoelectrice se bazează pe reacția materilelor piezoelectrice la undele sonore pentru generarea de semnale electrice. Sunt folosite în principal pentru amplificarea instrumentelor muzicale.
Rode Wireless GO II Sistem Microfon Wireless Dual Digital Kit cu 2 Transmitatoare
Kit DJI Mic 2 Sistem Wireless Single 1 TX + 1 RX + Extra TX Shadow Black
Ce specificații să urmărești când alegi microfoane
Ca să alegi cel mai bun microfon pentru activitățile tale, trebuie să știi cum să testezi microfonul și ce specificații tehnice să urmărești în descrierile de produse de la magazinele de echipamente audio-video.
Trebuie să ai în vedere următoarele caracteristici ale microfoanelor: tip de transmisie, modulație, sensibilitate, putere de ieșire, rază de acțiune. Alte criterii pe care să le iei în considerare sunt: autonomia, numărul de porturi de încărcare, durata de viață a bateriei, conectorii audio, intervalele de temperatură pentru funcționare și depozitare, greutatea, portabilitatea, compatibilitatea cu alte dispozitive de redare a sunetului și imaginii.
De exemplu, există microfoane care au conector XLR, jack mono, jack stereo sau cu jack dedicat pentru telefon inteligent sau tabletă. Aceste caracteristici determină echiparea cu patru contacte, dacă este vorba despre conectarea la smartphone/tabletă. Deci, vei avea nevoie de un adaptor ca să poți utiliza microfonul respectiv pe o cameră foto-video cu trei contacte.
Recomandări de la F64
Dacă ai nevoie de un microfon wireless handheld pentru transmisii live/înregistrate de la evenimente cu mai mulți interlocutori, alege BOYA BY-WHM8. Acesta este un microfon portabil wireless construit din aliaj de aluminiu și echipat cu un cap de microfon de înaltă calitate ce poate să manipuleze zgomotul și să asigure un sunet clar.
Microfonul BOYA BY-WHM8 are o raza de acțiune de până la 100 m și este compatibil cu kiturile de lavaliere wireless Boya BY-WM8 Pro-K1. Îți oferă un afișaj performant, de tip OLED, cu informații detaliate despre nivelul sunetului, starea bateriei și opțiunile de selecție a canalului. Are dimensiuni medii 60mm x 86mm x 28mm, o greutate de 136 gr și o durată de viață a bateriei de 3 ore.
Pentru podcast sau voice-over, poți să alegi și un microfon wireless Sony precum Sony ECM-B10, care este un microfon compact de tip shotgun, cu o gamă largă de tipuri de captare a sunetului. Printr-un comutator accesibil, alegi ce-ți trebuie dintre cele trei modele de înregistrare/redare: superdirecțională, unidirecțională, omnidirecțională. Vei beneficia de un sunet digital de înaltă calitate și de performanță audio oferită de un microfon cu dimensiuni compacte, ușor de manevrat.
Nu uita că de modul în care alegi un microfon pentru podcast depinde în mare măsură succesul tău în mediul online, ca realizator de conținut, influencer sau jurnalist. Pentru streaming sunt recomandate microfoane dinamice, dar cu sensibilitate mai redusă la zgomote ambientale.
Ca să beneficiezi de conectivitate maximă, utilizează microfoane cu USB ce înlocuiesc conectorul de ieșire XLR standard al unui microfon cu un cablu USB. Acesta are ieșire digitală pentru conectare directă la un telefon inteligent, laptop, tabletă sau computer. Ai mereu la îndemână aceste dispozitive plug and play, ca să instalezi rapid microfoanele și să începi înregistrările pentru podcast.
Alege microfoanele potrivite pentru activitățile tale și achiziționează accesorii audio pentru creatorii de conținut, ca să realizezi de fiecare dată set-up-ul optim pentru fiecare tip de înregistrare audio-video sau transmisie live.
Boya BY-WHM8 Pro Microfon Handheld pentru BY-WM8
Sony ECM-B10 Microfon Wireless Compact de tip Shotgun cu Patina MI Shoe