Lumina difuză și lumina directă: Ce înseamnă fiecare și diferențe
- F64
- 10minutes read
Fotografia reprezintă o artă vizuală în care cunoștințele de fizică și optică se combină cu cele din pictură, care țin de perspectivă, proporții, compoziții, peisaje și portrete. Dincolo de alegerea unor aparate foto performante și a unor accesorii foto adecvate fiecărui proiect în parte, este necesară cunoașterea diferitelor tipuri de lumină, cu ajutorul cărora se realizează fotografiile. Îți prezentăm în continuare detalii despre lumina difuză, lumina directă și cum le poți utiliza în fotografiere:
Tipuri de lumină în fotografie
Fotografia este, așa cum îi spune și numele, un desen cu lumină (foto = lumină, grafie = scriere). O lumină bine aleasă și corect poziționată face diferența între o poză banală și una cu adevărat deosebită.
Cantitatea necesară de lumină pentru fotografierea peisajului diferă de cea utilizată în fotografia macro, de exemplu. Câtă lumină trebuie pentru o fotografie? Mai multă lumină înseamnă o poză mai bună? Este nevoie de echipamente de studio pentru suplimentarea cantității de lumină? Aceste întrebări au răspunsuri subiective, în funcție de fiecare fotograf.
Ce au însă în comun toți pasionații de fotografie este preocuparea pentru:
- Tipurile de lumină – naturală sau artificială;
- Calitatea luminii – care poate fi moale, tare, directă, indirectă, difuză;
- Direcția luminii (unghiul de reflexie) – frontală, din spate, din lateral, reflectată spre obiectul sau subiectul fotografiat, dispersată ș.a.
Diferențe între lumina difuză și lumina directă
Lumina difuză
Lumina difuză reprezintă o lumină indirectă, ce se formează atunci când intensitatea luminii este egală. Un exemplu clasic de lumină difuză este cea pe care o observi într-o zi întunecată, fără soare, când razele sunt filtrate de nori și atmosfera este închisă.
Lumina difuză este recomandată pentru fotografia de portret, deoarece nu lasă nicio umbră nedorită, care să fie vizibilă pe fața subiectului fotografiat. Pentru că este vorba despre o lumină egală, pot fi surprinse detalii fine, care s-ar estompa în cazul unei luminozități tari, de o putere mai mare. De aceea, în studiourile foto profesionale sunt utilizate pânze de difuzie, așezate între sursa de lumină și persoana fotografiată, pentru obținerea unor lumini soft, care să “mângâie” subiectul.
În cazul realizării unor peisaje, este de evitat folosirea luminii difuze, fiind recomandată lumina directă a soarelui. Astfel se obțin fotografii ample, cu nuanțe vii și contururi clare.
Lumina directă
Așa cum îi spune și numele, lumina directă este cea obținută în mod nemijlocit de la sursă, fie că este vorba de lumină solară sau artificială.
Este recomandată pentru fotografii în ora de aur, adică în timpul răsăritului și apusului de soare, când lumina devine aurie și are o vibrație caldă, ce înnobilează orice fotografie. Prin sensibilitatea și priceperea artistului fotograf se pot obține efecte spectaculoase, inclusiv pentru portrete, care, în general, sunt foarte greu de realizat cu lumină solară.
Fotografierea în lumina directă a soarelui necesită o tehnică specială, de aceea lumina în fotografia de stradă este unul dintre cele mai interesante aspecte de studiat pentru pasionații artelor vizuale.
Se recomandă plasarea subiectului paralel cu sursa de lumină, pentru a se obține cadre luminate egal și care nu au multe umbre. Prin modelarea luminii directe se pot realiza portrete artistice și fotografii de produs la un nivel profesional, pentru domeniul publicitar și al promovării comerciale.
Se pot obține efecte interesante prin plasarea luminii directe în spatele subiecților, pentru că se obțin siluete stilizate și umbre cu efect dramatic, de blurare, sau, cum se mai spune, “vedere ca prin ceață”. Combinarea acestei lumini cu pânze reflectorizante creează o reflexie a luminii din background către partea frontală, iar fotografiile obținute sunt de mare valoare estetică.
Cum modifică lumina difuză/lumina directă caracteristicile foto
Intensitatea luminii determină modul de expunere a materialului fotosensibil: alegerea parametrilor de expunere, reținerea sau completarea luminii. De asemenea, amplasarea subiectului față de sursa de lumină influențează caracteristicile fotografiei:
- lumina directă frontală uniformizează contururile, micșorează volumul subiectului, reduce lungimea umbrelor și forța detaliilor de suprafață;
- lumina din spate modelează subiectul;
- lumina laterală pune în evidență o parte a subiectului, cu accent pe detalii, suprafețe, curbe și volume;
- lumina de sus marchează contururile corpului și conferă individualitate subiectului fotografiat.
Iluminarea difuză integrează subiectul în mediu, îi micșorează volumul și desaturează culorile. Raportul dintre lumina directă și cea reflectată de subiect se exprimă prin contrastul fotografiei, acea diferență dintre părțile mai întunecate și cele mai deschise dintr-o imagine.
Controlul sursei de lumină este foarte important în obținerea unor fotografii de calitate. Pentru a combina în mod creativ lumina directă și lumina difuză, este recomandat să cauți situații cu mai multe surse de lumină, atât naturală, cât și artificială, ca să realizezi imagini cu impact.