Lumina difuză și lumina directă: Ce înseamnă fiecare și diferențe

Fotografia reprezintă o artă vizuală în care cunoștințele de fizică și optică se combină cu cele din pictură, care țin de perspectivă, proporții, compoziții, peisaje și portrete. Dincolo de alegerea unor aparate foto performante și a unor accesorii foto adecvate fiecărui proiect în parte, este necesară cunoașterea diferitelor tipuri de lumină, cu ajutorul cărora se realizează fotografiile. Îți prezentăm în continuare detalii despre lumina difuză, lumina directă și cum le poți utiliza în fotografiere:

Tipuri de lumină în fotografie

Fotografia este, așa cum îi spune și numele, un desen cu lumină (foto = lumină, grafie = scriere). O lumină bine aleasă și corect poziționată face diferența între o poză banală și una cu adevărat deosebită. 

Cantitatea necesară de lumină pentru fotografierea peisajului diferă de cea utilizată în fotografia macro, de exemplu. Câtă lumină trebuie pentru o fotografie? Mai multă lumină înseamnă o poză mai bună? Este nevoie de echipamente de studio pentru suplimentarea cantității de lumină? Aceste întrebări au răspunsuri subiective, în funcție de fiecare fotograf. 

Ce au însă în comun toți pasionații de fotografie este preocuparea pentru:

  • Tipurile de lumină – naturală sau artificială;
  • Calitatea luminii – care poate fi moale, tare, directă, indirectă, difuză;
  • Direcția luminii (unghiul de reflexie) – frontală, din spate, din lateral, reflectată spre obiectul sau subiectul fotografiat, dispersată  ș.a.

Diferențe între lumina difuză și lumina directă

Lumina difuză

Lumina difuză reprezintă o lumină indirectă, ce se formează atunci când intensitatea luminii este egală. Un exemplu clasic de lumină difuză este cea pe care o observi într-o zi întunecată, fără soare, când razele sunt filtrate de nori și atmosfera este închisă.

Lumina difuză este recomandată pentru fotografia de portret, deoarece nu lasă nicio umbră nedorită, care să fie vizibilă pe fața subiectului fotografiat. Pentru că este vorba despre o lumină egală, pot fi surprinse detalii fine, care s-ar estompa în cazul unei luminozități tari, de o putere mai mare. De aceea, în studiourile foto profesionale sunt utilizate pânze de difuzie, așezate între sursa de lumină și persoana fotografiată, pentru obținerea unor lumini soft, care să “mângâie” subiectul.

În cazul realizării unor peisaje, este de evitat folosirea luminii difuze, fiind recomandată lumina directă a soarelui. Astfel se obțin fotografii ample, cu nuanțe vii și contururi clare.

Lumina directă

Așa cum îi spune și numele, lumina directă este cea obținută în mod nemijlocit de la sursă, fie că este vorba de lumină solară sau artificială. 

Este recomandată pentru fotografii în ora de aur, adică în timpul răsăritului și apusului de soare, când lumina devine aurie și are o vibrație caldă, ce înnobilează orice fotografie. Prin sensibilitatea și priceperea artistului fotograf se pot obține efecte spectaculoase, inclusiv pentru portrete, care, în general, sunt foarte greu de realizat cu lumină solară.

Fotografierea în lumina directă a soarelui necesită o tehnică specială, de aceea lumina în fotografia de stradă este unul dintre cele mai interesante aspecte de studiat pentru pasionații artelor vizuale.

Se recomandă plasarea subiectului paralel cu sursa de lumină, pentru a se obține cadre luminate egal și care nu au multe umbre. Prin modelarea luminii directe se pot realiza portrete artistice și fotografii de produs la un nivel profesional, pentru domeniul publicitar și al promovării comerciale.

Se pot obține efecte interesante prin plasarea luminii directe în spatele subiecților, pentru că se obțin siluete stilizate și umbre cu efect dramatic, de blurare, sau, cum se mai spune, “vedere ca prin ceață”. Combinarea acestei lumini cu pânze reflectorizante creează o reflexie a luminii din background către partea frontală, iar fotografiile obținute sunt de mare valoare estetică.

Cum modifică lumina difuză/lumina directă caracteristicile foto

Intensitatea luminii determină modul de expunere a materialului fotosensibil: alegerea parametrilor de expunere, reținerea sau completarea luminii. De asemenea, amplasarea subiectului față de sursa de lumină influențează caracteristicile fotografiei:

  • lumina directă frontală uniformizează contururile, micșorează volumul subiectului, reduce lungimea umbrelor și forța detaliilor de suprafață;
  • lumina din spate modelează subiectul;
  • lumina laterală pune în evidență o parte a subiectului, cu accent pe detalii, suprafețe, curbe și volume; 
  • lumina de sus marchează contururile corpului și conferă individualitate subiectului fotografiat. 

Iluminarea difuză integrează subiectul în mediu, îi micșorează volumul și desaturează culorile. Raportul dintre lumina directă și cea reflectată de subiect se exprimă prin contrastul fotografiei, acea diferență dintre părțile mai întunecate și cele mai deschise dintr-o imagine.

Controlul sursei de lumină este foarte important în obținerea unor fotografii de calitate. Pentru a combina în mod creativ lumina directă și lumina difuză, este recomandat să cauți situații cu mai multe surse de lumină, atât naturală, cât și artificială, ca să realizezi imagini cu impact.

Produse recomandate

S-ar putea să te intereseze și următoarele articole:

Fotografia culinară folosind lumina de studio pentru smartphone-uri
Fotografia automotive în lumina naturală
Cum să obții iluminarea Rembrandt în fotografia de portret

Tu cum te folosești de lumina difuză și de cea naturală pentru a realiza imagini de impact? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.