Fotografia documentară. Tipuri, sfaturi si gadgeturi recomandate

Fotografia documentară diferă de alte forme de fotografie deoarece nu se focalizează pe crearea unei imagini „perfecte”, ci pe o reprezentare exactă a lumii noastre și a ceea ce există în ea. Un fotograf documentarist ar trebui să acționeze ca “martor ocular” care, prin activitatea sa, culege povești și surprinde aspecte importante din spațiul public.

Ce este fotografia documentară?

Fotografia documentară este un stil de fotografie care oferă o reprezentare directă și precisă a oamenilor, locurilor, obiectelor și evenimentelor și este adesea folosită în reportaj, precizează dicționarul de termeni al muzeului Tate din Marea Britanie.

 Istoria fotografiei documentare este aproape la fel de veche precum cea a fotografiei în sine. Datează de la mijlocul secolului al XIX-lea, atunci când fotografii au început să călătorească și să folosească aparatele de fotografiat în lumea largă ca instrument de documentare. Fotografiile britanicului Philip Delamotte sunt adesea citate ca un exemplu timpuriu de fotografie în stil documentar. Arhiva sa a devenit cunoscută mai ales după ce fotografiile sale au căpătat un statut de mărturie precisă a lucrărilor de inginerie efectuate la Crystal Palace, în special după distrugerea acestuia în urma unui incendiu în 1936. 

Unii dintre primii fotografi au adoptat acest gen de fotografie ca agent al schimbărilor sociale, documentând viața la periferie și condițiile de trai precare pentru a sensibiliza publicul larg.

 Apariția unor reviste precum TIME, Vanity Fair și LIFE la începutul secolului al XX-lea a făcut posibilă promovarea activității fotografilor documentariști, precum Annan, Riis și Cartier-Bresson. Din acest moment, fotografii au continuat să exploreze rolul fotografiilor documentare ca un instrument vizual de înregistrarea a momentelor istorice și de creștere a gradului de conștientizare publică a unor probleme sociale și cauze politice.

La sfârșitul secolului trecut, rolurile jucate cândva de fotografia documentar au fost în mare parte înlocuite de reportajul de televiziune și de mass-media digitală. Dar există și astăzi o cerere mare pentru fotografia documentară, aceasta rămânând un mediu de impact pe întreaga planetă și care are capacitatea de a determina reacții sociale puternice și reforme politice.

Tipuri de fotografie documentară