Cea mai mare provocare atunci când vine vorba de fotografia de portret este să surprinzi starea de spirit a persoanei, să transmiți o emoție și să conturezi o stare dincolo de simpla imagine a feței. Ochii sunt de multe ori elementul cel mai atractiv atunci când vine vorba despre fotografia de portret, fiindcă așa cum se spune, ochii sunt oglinda sufletului.
 
Interacțiunea dintre model și fotograf este foarte importantă, fiindcă ajută la o poziție naturală, cât mai expresivă. Cea mai bună calitate a imaginii nu înseamnă și cea mai bună emoție, așa că o conexiune bună cu modelul poate ajuta întodeauna. 
 
Te invităm să descoperi mai multe trucuri și sfaturi pentru portrete reușite în articolele de mai jos.
 

Fotografia de peisaj este una dintre modalitățile de a păstra înfățișarea naturii alături de noi indiferent de timp, loc, anotimp și vârstă. În timp ce poate fi surprinsă în mare parte cu orice tip de echipament foto, pentru rezultate profesionale și/sau cadre realizate noaptea sub clar de stele, ai nevoie de un obiectiv performant. Însă, nu doar unul te poate ajuta. În final depinde de ceea ce vrei să surprinzi atunci când fotografiezi peisaje și, desigur, unde te duci.

În acest articol aflăm care sunt tipurile ideale de obiective pentru fotografia de peisaj, cu recomandări de la fiecare brand în parte, fie că vorbim de aparate foto DSLR sau mirrorless.

„Un lucru pe care îl puteți face pentru a realiza portrete mai bune este să manifestați un interes activ față de persoana pe care o fotografiați”, spune Hannah. „Nu o întrebați pur și simplu cum a petrecut sfârșitul de săptămână, fără să vă pese cu adevărat de răspuns. Puneți-i întrebări despre locul său de muncă, despre prieteni și familie. Eu pun aceste întrebări și le urmăresc figurile pentru a vedea diverse expresii; pot observa diferența între modul în care acestea zâmbesc atunci când ridici aparatul foto și modul în care zâmbesc atunci când sunt cu adevărat fericite.”

Hannah Couzens, ambasadoare Sony, ne povestește despre 5 moduri prin care vă puteți îmbunătăți instantaneu fotografia de portret.

Fotografia de portret este unul dintre cele mai populare și abordate genuri fotografice, la pol opus, însă cot la cot cu fotografia de peisaj. Așadar, fie că vorbim despre autoportrete, portrete de stradă, portrete fine-art, fashion, fotografierea copiilor sau nou-născuților există niște numitori comuni care aduc toate ramurile fotografiei de portret împreună. Odată este echipamentul, iar aici ne referim în mare parte la obiective, despre care vom vorbi mai jos și la portret în sine, adică faptul că indiferent de ce portret facem, vrem ca acesta să transmită o emoție care să pună în valoare și subiectul și fotograful.

Înainte să trecem la detalii tehnice și sfaturi pentru alegerea obiectivului indiferent de brand, trecem în revistă câteva principii de bază ale fotografiei de portret.

Fotografiile cu timpi lungi de expunere pot crea imagini dinamice suprarealiste. Printre fotografii de peisaje sau alb-negru, această tehnică are un tipar caracterizat prin compozițiile simple și expunere până la câteva minute ce blurează elementele în mișcare precum apa sau cerul. Dar nu excludem nici efectele fantomatice bine cunoscute, plus contribuția acestei tehnici în fotografia fine-art.

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele, indiferent că te pasionează peisajul sau fine-art-ul!

Fotografia de portret este unul dintre cele mai indragite genuri fotografice. Ti-am pregatit asadar un scurt tutorial despre planurile din fotografia de portret, cu exemple in fotografii.

Gina Buliga, Ambasador Nikon in Romania, ne povesteste despre experienta ei din sedintele foto de portret (in special feminin) si ne ofera o serie de sfaturi utile.

Împerechează echipamentele potrivite pentru fiecare temă și vei primi o surpriză.

Ți-au plăcut cele 2 primele 2 jocuri? Mai multe vor apărea curând.

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.