Ora de aur : la ce se refera si cum sa profiti de ea

Ora de aur (din englezescul Golden Hour) sau ora magica, se refera la o perioada de cateva minute/zeci de minute in timpul rasaritului si apusului, cand lumina este moale si aurie. Aceste momente ale zilei sunt in general urmarite si valorificate de pasionatii de fotografie, rezultand imagini calde, placute, cu o stare aparte.
Mai jos, ai cateva sfaturi despre cum sa profiti de aceste momente ale zilei si sa obtii imagini reusite:
# Profita de finetea luminii
Lumina difuza din timpul orei de aur are efectul de a face totul sa para mai lin si de a induce o atmosfera aparte. Pielea oamenilor a arata frumos in lumina soft, peisajele vor transmite o stare calda, placuta, pe strada lumina va fi una deosebita. Diferentele vor fi destul de mari, comparand o astfel de imagine cu una din miezul zilei, rezultatele vor fi total diferite.
#Atentie la culorile calde
Nunatele de rosu, portocaliu si chiar rozaliu transforma obiectele din jur si subiectele din fotografiile noastre. Ai grija sa valorifici acest lucru cat mai mult cu putinta, culorile calde fiind in general dezirabile pentru imbunatatirea aspectului general al unei imagini.
ora de aur
#Valorifica contrastele
In general, cand fotografiezi importiva soarelui, contrastul puternic tepoate pune in dificultate. Foloseste-te de lumina de contre-jour in avantajul tau, profitand de siluete interesante pe un  fundal placut, in culori calde, impactul final fiind unul ridicat.
ora de aur
#Faimosul lens flare
Lens flare-ul se refera la acea lumina parazitara in general nedorita, ce apare in obiectiv prin mecanismele de formare a imaginii, datorita reflexiilor interne si dispersiei cauzate de materialul neomogen al lentilei. Cu toate ca acest lucru este de obicei considerat un defect, multi fotografi folosesc efectul in mod intentionat pentru a crea imagini frumoase, ceea ce te sfatuim si pe tine sa experimentezi.
lens flare
 
#Ora de aur in cinema : invata din filme
Si regizorii/realizatorii de pelicule de cinema s-au folosit adesea cu brio de lumina de aur, exemple existand peste tot. Terrence Malick, responsabil pentru “The Thin Red Line” și “The Tree of Life” este cunoscut pentru acest lucru. Mai jos, gasesti un fragment din filmul “Days of Heaven”. Acorda atentie mosului de iluminarea al scenelor si invata din asta. Iti vei aminti sa aplici si in fotografiile tale, atunci cand va fi cazul.

Bonus: exista chiar si un site care iti calculeaza ora de aur in functie de coordonatele locatiei in care vrei sa mergi, indicand ora la care vei avea parte de acea lumina aurie magica.
Aflati si alte lucruri despre fotografie din Dicționarul ilustrat de termeni fotografici! Acesta este un instrument util tuturor pasionatilor de fotografie, in care vei gasi  peste 170 de termeni fotografici uzuali, fiecare dintre ei avand o scurta definitie si fiind, in general, exemplificat vizual, de multe ori existand si informatii suplimentare, contextuale sau de tipul „stiați ca”.
[products ids=125013349,103103]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *