Cum să faci poze cât mai reușite acasă? Ghidul fotografului începător

Te inițiezi în tainele fotografiei și vrei să înveți cum să faci fotografii acasă, pentru albumul de familie sau pentru prima ta expoziție de portrete? Îți prezentăm în continuare câteva recomandări despre echipamentele foto și tehnicile de fotografiere pe care să le utilizezi.

Realizează propriul studio foto acasă

Câștigi experiență de fotograf în spațiul pe care-l poți amenaja acasă. Creează un mic studio, într-o încăpere tip birou, mansardă sau altă zonă pe care o poți elibera de mobilier, ca să montezi câteva echipamente necesare.

Îți trebuie surse de lumină continuă, ce oferă o temperatură de culoare potrivită pentru fotografii de portret. Alege un kit cu pânză de difuzie, ca să nu-ți iasă poze cu umbre sau contraste prea puternice. Set-up-ul este ușor de realizat, iar fotografiile obținute sunt de bună calitate, fără să necesite intervenții la postprocesare.

Alege produse foto profesionale, altfel riști ca fotografiile pe care le realizezi în interior să iasă galbene, din cauza luminii de la lustre, aplice și veioze. Utilizează becuri cu o temperatură de culoare de cel puțin 5600K. Îți recomandăm kit-uri pentru iluminare studio ce conțin lămpi de lumină continuă, stative, reflectoare, fundaluri de difuzie și becuri LED.

Creează compoziții foto și portrete de familie

Folosește trepiede și accesorii foto pentru acasă, deoarece durata sesiunilor de fotografiere va fi destul de lungă, mai ales dacă vrei să-i pozezi pe cei mici, să faci portrete de familie sau albume foto cu animăluțele pe care le aveți.

Îți trebuie un studio în casă pentru fotografie de portret și este necesar să pregătești în detaliu spațiul unde urmează să faci fotografiile, ca să te asiguri că vei obține cadre armonioase, bine luminate și cu decoruri sugestive. Folosește elementele de design interior ca să creezi scenografii originale, din care nu trebuie să lipsească elemente vesele, precum jucăriile copiilor, ornamentele de Sărbători sau ghirlandele de baloane de la aniversări.

Printre cele mai interesante poze indoor le obții cu tehnica macro pentru fotografie culinară. Detaliile preparatelor, culorile fructelor și legumelor, cadrele cu ustensile de bucătărie tradiționale – toate acestea reprezintă elementele unei ședințe foto reușite, chiar la tine în locuință.

Aplică elemente de tehnică fotografică pe care le înveți la cursurile pentru începători și exersează efectul bokeh, jocurile de lumini și umbre, proporțiile și simetriile, combinațiile de culori ș.a.

Transformă curtea și grădina în decoruri pentru fotografii de exterior

Alte idei pentru fotografii acasă sunt ședințele foto pe balcon sau terasă, în curte sau în grădină. Ai libertate totală în crearea compoziției și poți să obții efecte vizuale spectaculoase dacă pozezi în ora de aur dinaintea apusului și la răsăritul soarelui. Poți să utilizezi aparate foto de diferite mărimi, important este să alegi obiective foto potrivite pentru fiecare tip de fotografie pe care îl alegi.

Fotografiază roua de pe flori, picături de apă în cădere, detalii cu jardiniere colorate, surprinde forme interesante și texturi fluide cu ceața din zori, fumul de țigară sau flăcările de la focarul din curte. Adună-ți prietenii la un grătar și distrați-vă pozând pentru cele mai reușite poze de petrecere. Veți avea amintiri frumoase și satisfacția că ați fost vedete pentru o seară, în lumina reflectoarelor.

Anotimpul rece nu este exclusiv o perioadă pentru poze de interior. Încearcă ședințe foto în curte sau în grădină și realizează fotografii pe timp de iarnă cu flori de gheață, cadre cu zăpadă, copii îmbujorați care se joacă cu bulgări ș.a. 

Alege ce-ți place dintre aceste proiecte foto pe care să le faci acasă, bucură-te de hobby-ul tău și învață tehnici noi, cu ajutorul echipamentelor și accesoriilor foto recomandate de profesioniști.

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • foarte interesant si util acest articol!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.