Obiective foto preferate de fotografii și videografii de eveniment

Postat de: F64 F64

Sezonul nunților bate la ușă și, chiar dacă suntem de acord că educația fotografică ar trebui să fie prima în ierarhia fotografilor și videografilor, reprezentând pasul mare către a fi un fotograf/videograf bun, pe de altă parte, în fotografia și videografia de eveniment, fie că vorbim de nuntă sau botez, ori de alte ocazii speciale, fotograful trebuie să știe că se poate baza pe instrumentele de lucru.

Acestea pot fi și puține, nu e musai să vorbim de o trusă întreagă. De multe ori, când ai mai puține instrumete la dispoziție esti forțat să muncești mai mult și să fii mai creativ. A avea un obiectiv fix, de exemplu, îți impune să iei în considerare și „background-ul” pe lângă multe altele și, fiind „frânat” de lipsa diversității echipamentului, te vei gândi puțin înainte de a declanșa, iar astfel s-ar putea să observi că nu întotdeauna cadrul inițial era demn de declanșare.

Practica ne spune însă că, în general, fotografii și videografii de eveniment au o serie de echipamente favorite, varietatea fiind mai mare atunci când vine vorba de obiective foto. Pornind de aici, i-am întrebat pe o parte dintre fotografii și videografii din industrie ce obiective foto preferă pentru evenimentele pe care le imortalizează și de ce.

Stăm de vorbă cu: Sabina Mladin, Daniel Chindea, Marian Cristea, Tony Hampel, Radu Baran, Alexander Lupașcu, Gina Buliga, Titus M, Mirel Chițu, Matei Marian Mihai și Ovidiu Leșan.

Sabina Mladin

obiective foto
(c) Sabina Mladin

Obiectivul meu preferat este Canon 16-35mm 2.8 II,  fiindcă este foarte versatil! Îl țin pe unul dintre aparatele mele pe tot parcusul unei nunți. Îmi place că este foarte rapid în focus, fapt care mă ajută să surprind anumite momente pe care cu alt obiectiv probabil că le-aș rata. Îmi mai și place că este destul de wide, în așa fel încât să cuprind în fotografie tot ceea ce-mi  doresc, însă fără să fiu limitată în privința portretelor, pe care le pot realiza cu ușurință la 35mm. L-aș recomanda și pentru petreceri, nu doar nunți, acolo de exemplu, îl folosesc în proporție de 90% Aș vrea ca în acest an să încerc și varianta III, sunt sigură că este și mai performant ca acesta!

Daniel Chindea

obiective foto
(c) Daniel Chindea

Am iubit mult timp 50mm, îmi oferea confort și au fost multe nunți în care nu l-am schimbat cu altceva. Dar, odată cu trecerea la mirorrless, am găsit în 17mm f/1.8 o bucurie și mai mare. Puținul spațiu suplimentar pe care-l vede acest obiectiv (echivalent 35mm față de cel de 50mm de pe DSLR) aduce cu sine o șansă în plus de a include context relevant, planuri multiple, povești adiacente. Olympus Pen F are un senzor mult mai mic prin comparație cu un DSLR full-frame. Unii văd în asta un defect. Eu găsesc un ajutor, profunzimea de câmp crește la diafragme deschise, oferindu-mi încă un argument în descrierea de mici povestioare în fiecare cadru.

Al doilea obiectiv preferat este 75mm f/1.8, tot Olympus. Cu o focală echivalentă cu 150mm pe full-frame, pot izola ușor subiecte în haos, delimitându-le de ambient, scoțându-le în prim-plan. Este util în cadrul petrecerii, acolo unde suprapunerile de culori pot creea confuzie, îl mai folosesc și la sesiuni foto, în funcție de loc și oamenii din fața camerei. Uneori e nevoie de un pic de distanță față de cel fotografiat, oamenii sunt și timizi.

Mă descurc minunat cu aceste două obiective și cu micuțul Pen F. Nu simt nevoia unei alte distanțe focale. Am considerat întotdeauna că obiectivele fixe te obligă să gândești mai mult, să fii mai atent la realitatea din jurul tău. La mine mai am de lucru, cu obiectivele stau foarte bine. 🙂

Marian Cristea