Olympus TG-5, un aparat foto perfect pentru vacanță

Postat de: Cristina Gârleșteanu Cristina Gârleșteanu

De obicei, în vacanță, din ce în ce mai multă lume preferă să plece fără a mai căra un întreg rucsac de echipament foto. Exceptând turele foto, unde cu toții ne dorim rezultate cât mai aproape de perfecțiune și dedicăm timpul aproape integral fotografiei, în vacanțele alături de prieteni și familie parcă se potrivește de minune o cameră foto de dimensiuni mai mici, pe care să o putem căra ușor oriunde.

Iar dacă vacanța este la mare, musai ca aparatul să fie și subacvatic. Astfel, nu veți rata amintirile importante din apă, unde veți petrece mare parte din timp și nici nu veți duce grija aparatului pe care altfel ar trebui să-l lăsați pe plajă sau în grija prietenilor. Copiii vor fi și ei fericiți, putând chiar și să-l scape din mână… Olympus TG-5 rezistă!

Vara acesta, am ajuns pentru prima dată în Grecia. Iar companion de nădejde mi-a fost Olympus TG-5. Acesta este noul vârf de gamă Tough!, și vine cu o serie de îmbunătățiri importante. Obiectivul de top, super luminos de 25-100mm (echivalent 35mm) este combinat cu un senzor complet nou și cel mai recent procesor de imagine TruePic VIII, care asigură îmbunătățiri semnificative atât în ceea ce privește viteza, cât și calitatea imaginii. De asemenea, permite înregistrarea video atingând o rezoluție 4K la o viteză superioară de 120fps Full HD pentru un plus de calitate la redarea în mod slow motion. La toate acestea se adaugă butoanele noi, ușor accesibile și obiectivul din sticlă cu strat dublu anti-aburire.

Mai jos, regăsiți specificațiile tehnice complete:

 • Rezoluție: 12MP
 • Senzor: 1/2.33 inchi CMOS
 • Obiectiv: 4.5 – 18 mm (echivalent 35mm: 25 – 100 mm)
 • Diafragmă maximă: f/2 – 4
 • Construcție: 9 obiective / 7 grupuri (3 elemente asferice)
 • Zoom optic: 4x
 • Filet filtru: 40.5 mm
 • Ecran: LCD 3″ (7.6 cm)
 • Sistem de focalizare: Auto-focus TTL iESP cu determinarea contrastului
 • Moduri focalizare: iESP, AF la detectarea feței, punct, area,  focalizare continuă
 • Distanța minimă focalizare: 1 cm
 • Timp expunere: 1/2 – 1/2000 s / < 4 s (Night scene / Mod A)
 • Moduri expunere: i-Auto, Program automat, Prioritate deschidere diafragmă, Fotografiere personalizată, Subacvatic, Microscope, Moduri scenă predefinite, Filtru Art, Film
 • Sensibilitate ISO: Auto, Manual – ISO 100 – 12800
 • Bliț: integrat
 • Calitate video: 4K – 3840 x 2160/ 30p, 25p (aprox. 102Mbps), HD – 1080p, 720p
 • Calitate foto: max. 4608 x 3456px, acceptă RAW
 • Stocare: SD / SDHC / SDXC (compatibil cu clasa UHS-I), compatibil card Eye-Fi
 • Rezistent la căderi de la înaltimi de până la 2.1m
 • Subacvatic până la presiuni echivalente cu o adâncime de 15m
 • Rezistență la îngheț până la -10 grade C
 • Rezistență la strivire până la 100kg
 • Wi-Fi: integrat

Construcția

Din punct de vedere al construcției, aparatul este unul solid și se simte ok în mână, priza fiind destul de comodă, fără griji că l-ați putea scăpa. Butoanele sunt dispuse mai mult decât accesibil, toate comenzile importante fiind la îndemână, ușor de modificat chiar și atunci când vă aflați sub apă.

Sticla de protecție cu două straturi vă permite să uitați de griji. Schimbările extreme de temperatură pot provoca condensarea lentilelor, însă Olympus TG-5 previne acest lucru cu ajutorul sticlei de protecție cu două fețe. Condens zero, griji minime.

Singurul lucru la care trebuie să fiți atenți totuși este să nu uitați să ștergeți obiectivul din când în când de stropii de apă, care pot da efecte ciudate în cazul în care nu i-ați sesizat. Iar de multe ori, acest lucru nu îl veți avea în vedere de la început, dar ușor, ușor, vă va intra în reflex. Cel puțin după câteva cadre care vă plăceau și nu mai pot fi folosite.

Olympus TG-5

Sunt însă și situații în care stropii de apă de pe exteriorul obiectivului dau efecte interesante, astfel că există posibilitatea să vă doriți a exprimenta puțin. Rezultatele pot fi unele bune.

Olympus TG-5

Olympus TG-5 poate fi scufundată până la 15 metri adâncime, fără a fi nevoie de o carcasă subacvatică. Dacă aveți calificarea necesară, puteți merge mai jos de 15 metri folosind o carcasă subacvatică dedicată. Dacă fotografiați în apă de mare sau pe plajă, vă recomand să spălați camera cu apă de la robinet sau dintr-o sticlă, după utilizare.

Camera este disponibilă în două culori, pe roșu sau pe negru.

Funcția macro

N-am fost niciodată super pasionată de fotografia macro, dar Olympus TG-5 este o cameră excelentă pentru asta. Folosind modul Microscope, vă puteți apropia până la 1 cm de subiect, iar în modul Microscope Control, factorul de mărire al afișajului poate fi modificat la un maxim de 44,4x cu ajutorul zoomului.

Firele de nisip se transformă în pietricele ale căror forme pot fi identificate perfect, prosopul de plajă vă va dezvălui texturi interesante, pietrele de pe plajă vă permit să vă jucați și să încercați tot felul de compoziții cât vă uscați după ieșirea din apă.

nisip

Calitatea imaginii

Pentru o compactă, Olympus TG-5 livrează imagini excelente. Cele subacvatice vă vor suprinde cu adevărat, detaliile fiind destul de bine evidențiate. La ISO mare nu se mai descurcă chiar atât de bine, însă în vacanță, în peste 80% din cazuri, fotografiile vor fi făcute în condiții de iluminare care nu vă vor cere valori ISO de peste 400. Sau cel puțin așa a fost în cazul meu, în cele zece zile petrecute în Grecia.

Chiar și pe ploaie (întrucât da, în Grecia mai și plouă 🙂 ), s-a descurcat binișor. După ce am aterizat la Salonic, n-am vrut să ratăm statuia modernă cu umbrele, de care auzisem că se află pe malul mării, așa că în ciuda ploii, ne-am lăsat bagajele într-un seif și am dat o fugă până acolo.

Condițiile mai slabe de iluminare nu au fost neapărat o problemă, imaginile obținute fiind cele de mai jos:

Olympus subacvatic

Olympus TG-5

De asemenea, am testat tot aici unul dintre preseturile Olympus petru alb-negru, cel cu grain, care te duce cu gândul la fotografia pe film și destul de potrivit pentru o zi înnorată.

Dacă lumina ține cu voi, rezultatele vor fi și mai bune, iar amintirile din vacanță unele cu care abia veți aștepta să vă lăudați la întoarcerea acasă.