Review Olympus TG-4 : ideala pentru orice vacanta

Postat de: Alex Conu Alex Conu

Vara e dupa colt si, odata cu ea, incep si vacantele pentru cei mai multi dintre noi. Fie ca mergem la mare sau la munte, fie ca mergem intr-o zona populata sau intr-una rupta de lume, vom vrea sa ne intoarcem acasa cu fotografii cat mai bune care sa ne aminteasca de locurile pe care le-am vazut si de ce am facut acolo. Pentru mine, camera foto perfecta pentru vacanta trebuie sa fie mica, rezistenta la intemperii si la socuri si sa imi ofere o calitate buna a imaginii. In plus, mi-ar placea sa imi permita sa impartasesc rapid experientele mele cu oamenii care ma urmaresc pe retelele sociale. Si pentru ca vreau toate astea intr-o singura camera, am ales Olympus Stylus Tough TG-4. Rosie. Pentru ca imi place rosul si pentru ca, daca o scap pe jos, o gasesc mai usor.

Nu o sa va insir toate datele tehnice ale camerei. Le puteti citi pe pagina dedicata din magazinul online F64. O sa va povestesc insa ce puteti face cu camera.

Din punct de vedere al calitatii imaginii, Olympus TG-4 sta exceptional de bine, pentru o camera compacta. Si asta pentru ca e capabila sa fotografieze in format RAW, o caracteristica nu foarte des intalnita la camerele compacte de actiune. Cu o editare minima a fisierului RAW, veti obtine imagini finale foarte bine balansate, cu detalii in lumini si umbre. Daca nu aveti timp de editat RAW-uri, fotografiati JPG. Rezultatele sunt foarte bune. Va sfatuiesc sa nu folositi o sensibilitate ISO mai mare de 400; cipul are, totusi, dimensiuni reduse, iar zgomotul de imagine va poate incurca putin.

Olympus Stylus Tough TG-4 are un obiectiv cu diafragma 2.0 la capatul grandangular al zoom-ului. Asta ne permite sa obtinem profunzime mica de camp chiar si cu senzorul de mici dimensiuni aflat in interiorul camerei.

Olympus TG-4

TG-4 e o camera care suporta multe. In ianuarie, in Noua Zeelanda, pe ghetarul Fox, in timp ce coboram in rapel un perete de gheata, camera mi-a scapat din buzunar. Uitasem fermoarul deschis. A cazut vreo 2 metri, a alunecat pe gheata si, apoi, a cazut intr-o crevasa adanca de vreo 5 metri. Am recuperat camera, am apasat butonul de pornire si ecranul s-a aprins instant, de parca atunci o scosesem din cutie. Totusi, va sfatuiesc sa asigurati camera prinzand-o de ham cu o carabiniera si un anou (pentru a avea libertate de miscare), daca va veti afla intr-o situatie asemanatoare. Nu pentru ca ar putea pati ceva, dar economisiti niste timp.

Evident, majoritatea dintre voi asociati vara cu plaje nesfarsite si marea cea mare. Stim cu totii ce problematic e mediul asta pentru o camera construita pentru utilizare “normala”. Particulele de nisip vor intra peste tot, sarea din aer va afecta, in timp, functionarea camerei, iar daca vreti sa faceti fotografii sub apa, va trebui sa cumparati niste accesorii suplimentare, de multe ori scumpe.

fotografia alb-negru

Olympus TG-4 poate fi scufundata pana la 15 metri adancime, fara sa fie nevoie de carcasa subacvatica. Daca aveti calificarea necesara, puteti merge mai jos de 15 metri folosind o carcasa subacvatica dedicata. Daca fotografiati in apa de mare sau pe plaja, va recomand sa spalati camera cu apa de la robinet, dupa utilizare. TG-4 e, de asemenea, o camera excelenta pentru o tura cu caiacul.