Despre Olympus, cu Valentin Tănăsescu

Postat de: F64 F64

Olympus…momentul în care am revenit cu picioarele pe pământ.

Eram la debutul meu în fotografia de eveniment, dar de câțiva ani amator de fotografie de peisaj, macro și de portret, atunci când mi-am dat seama că vreau să “pierd ca să castig”. Cu asta vreau să spun mai concret că, aveam un sistem Nikon format din obiective în special fixe și două aparate unul full frame, plus unul crop.

Mi-am dat seama în timp, că sunt mult prea grele pentru mine și cu atât mai mult pentru soția mea, cu toate că aveam în special obiective fixe cu: f/1.8G (24mm, 35, 50, 85) care sunt oricum relativ ușoare.

Nu sunt singurul care a avut experiențe neplăcute cu Nikon, în sensul că se umflau și se dezlipeau cauciucurile de pe aparate și obiective care costau mult, obiectivele trebuia să le calibrez din body pe fiecare aparat în parte, oglinda trebuia fixată din când în când pentru că mecanic se deplasa după mii de cadre.

Alte minusuri care m-au facut să cred că trebuie să plec de la acest sistem pentru că simțeam că îmi trebuie o postuniversitră de calibrat/pregătit echipamente pentru a putea să practic fotografia.

Nu îmi doresc să pară că vreau să fac de râs o firmă sau să ridic în slăvi alta, și de aceea mă opresc cu minusurile pe care le regăseam la Nikon și o să continui cu următoarea mea experiență, Olympus.

La început eram sceptic evident. Mă întrebam ca orice începător “da’ cât duce la ISO?” sau “cât de sharp e?” căutam pe Dxo scoruri la obiective și la aparate, iar asta a fost cea mai mare greșeală pe care puteam să o fac. Realitatea mi-a dovedit că acolo sunt testați numai câțiva parametri, doar în laborator și că un aparat nu este un senzor sau un senzor nu poate însemna întreaga capacitate a unei camere foto, și cu atât mai mult un ecosistem.

Toate bune și frumoase, mi-a venit primul meu aparat Olympus E-M1 cu obiectivul 12-40mm f/2.8 PRO. Fiind un senzor de crop 2x, are echivalent 24-80mm f/5.6 pe full frame și cu toate acestea, aparatul împreună cu obiectivul mi se părea mult mai mic, dar și mai solid față de Nikon. Însă cel mai important mi s-a părut faptul că erau mult, mult mai ușoare. Am ieșit la fotografiat și m-a convins imediat că trebuie să vând tot și să trec la Olympus.

Partea financiară sigur că ne intereseaza cel mai mult pe toți, unul din principalele criterii pentru care am optat pentru Olympus era faptul că îmi puteam permite aparatele și obiectivele de care avem nevoie, în cazul Nikon, puteam doar să visez la ele. Ca exemplu, un Nikon 600mm f/4 este peste 10.000 de euro, un Olympus 300mm f/4 (care are același unghi de cuprinere, așadar este echivalent unui 600mm pe full frame) este 2500 de euro. La acest capitol nici nu încape în discuție din punctul meu de vedere.

Ca să scurtez discuția, în momentul în care scriu aceste gânduri am ca echipament următoarele:

Avantaje

O să încep cu avantajele, greutatea aparatului foto + obiectivul 12-40mm f/2.8 (24-80mm f/2.8 full frame) + blițul, cântăresc puțin peste 1kg față de peste 2kg, iar acesta este doar 1 exemplu de combinație aparat- obiectiv.

Stabilizarea din aparat este mult peste așteptările mele, eu neavând modelul E-M1 II care este și mai bun, ci doar modele mai vechi și mai ieftine. Mă ajută chiar și la fotografii de 2 secunde din mână, pentru mine este un mare, mare plus inclusiv pentru fotografia de eveniment, chiar daca vei spune că dacă subiectul se mișcă nu are relevanță stabilizarea. Ok, sigur că nu are, are relevanță cu mișcarea mea, iar eu nu sunt statuie.

Câteva exemple