Mirrorless – ce trebuie să știi înainte să cumperi

Mulți fotografi profesioniști au început să facă trecerea de la DSLR la mirrorless, cel mai cunoscut motiv fiind faptul că aceste camere sunt din ce în ce mai aproape de capacitatea unui DSLR, doar că într-un corp compact, care-ți permite o manevrare ușoară și un transport fără disconfort, plus posibilitatea de a intra în peisaj, fapt care în fotografia de stradă, de exemplu (dar nu numai) este foarte util.

Aparatele mirrorless nu au o oglindă internă care reflectă lumina din obiectiv, iar asta elimină greutatea în plus pe care o regăsim la camerele DSLR. În cazul acestor aparate foto lumina intră direct în senzorul de imagine.

Așadar, dacă și tu te gândești să faci trecerea de la DSLR la mirrorless sau pur și simplu vrei un aparat foto de acest gen, iată ce ar trebui să ai în vedere:

Mărimea senzorului

Mulți vor o cameră mirrorless cu un senzor mare, full frame, pentru că oferă fotografii și filme la rezoluții mai mari care sunt perfecte pentru printuri imense și filme HD. Din acest punct de vedere, încă poate fi puțin dificil să găsești o cameră după preferințele tale, însă ușor, ușor și asta se schimbă.

Cu toate acestea, nu ai nevoie de cea mai tare mașină ca să conduci și drept urmare, nu ai nevoie nici de cel mai mare senzor ca să faci fotografii. Varietatea există, sunt multe camere mirrorless fără full frame, de o calitate excelentă și un preț accesibil.

Stabilizarea de imagine

Indiferent că te interesează fotografia sau videografia, este important să ai în vedere stabilizarea imaginii, deoarece este un beneficiu destul de valoros pentru că ajută focalizarea și minimalizează neclaritatea.

Dacă aparatul foto care-ți place ție nu are stabilizare de imagine, caută un obiectiv cu stabilizare. Ai de unde alege.

mirrorless

Performanța autofocalizării

Sistemele hibride de autofocus ale modelelor mai noi de mirrorless permit o focalizare mult mai rapidă și eficientă, care te va scuti de momente cheie ratate sau pierdere de timp.

Cu toate acestea, aspectul menționat ține și de preferințele tale. Unii fotografi preferă să folosească doar focalizarea manuală și atunci, chiar nu contează cât de sofisticat este sistemul de autofocalizare.

Filmare HD

Știu, știu, poate că nu te interesează deloc videografia, dar cred că poți fi de acord cu faptul că probabil la un moment dat vei fi nevoit să filmezi măcar un moment amuzant. Dacă tot ai posibilitatea de a-ți cumpăra un mirrorless, alege unul care filmează mai bine decât telefonul tău.

Majoritatea camerelor de acest gen au capacitatea de a filma full HD 1080p, dar videpgrafii pro vor vrea să poată profita de 4k, la mai mult de 30fps – opțiuni perfecte pentru filme HD în slow motion, de exemplu.

Sigur că filmarea 4k va adăuga la preț, dar dacă este într-adevăr ceea ce ai nevoie, va fi o investiție, nu încă o cheltuială.

mirrorless

Obiectivul

Abordezi mai degrabă genuri foto la care ai nevoie de un tele? Sau preferi un unghi larg de cuprindere pentru fotografia de peisaj? Faci fotografie de portret? Atunci un 50mm ar fi bun, dar nu este singura opțiune. Aspectul acesta este foarte important, deși poți face, dacă vrei, fotografie cu orice, dacă tot ai posibilitatea de a achiziționa ceva dedicat ariei fotografice pe care o abordezi, de ce să nu profiți?

În plus, mulți fotografi au un adevărat set de obiective, pentru a se putea mula pe diverse subiecte.

În acest caz este foarte important să faci puțină cercetare înainte, să vezi dacă pentru aparatul pe care ți-l dorești sunt disponibile obiectivele de care ai nevoie.

Am luat specificațiile cheie pe rând, acum a venit momentul să vorbim despre camere în sine. Mai jos este o listă cu unele dintre cele mai bune camere mirrorless pro.

Sony A9

mirrorless

Sony a9 vine cu un nou senzor full-frame de 24.2 megapixeli și un procesor de imagine BIONZ X îmbunătățit ce te vor ajuta să obții imagini impresionate.

Pentru a oferi mereu imagini clare și pline de detalii, Sony a9 are stabilizare pe 5 axe integrată în corp și sensibilitate ISO între 100 și 51,200 cu posibilitatea de a fi extinsă între 50 și 204,800.

Sistemul de autofocus vine cu 693 de puncte de autofocus cu detecție de fază ce îți oferă un control deosebit pentru a obține mereu un focus rapid și precis. Mai mult, poți fotografia în rafală cu 20 de cadre pe secundă.

Sony a9 excelează nu doar pentru fotografie, ci și pentru filmare, oferind posibilitatea de a filma în format 4K (3840 x 2160)

Specificații

  • Senzor full-frame CMOS 24.3 MP
  • Procesor BIONZ X
  • Sensibilitate ISO între 100 și 51,200 (extins 50-204,800)
  • Filmare în format 4K (3840 x 2160)
  • Fotografiere în rafală cu 20fps
  • Autofocus cu detecție de fază – 693 puncte
  • Stabilizare pe 5 axe

Sony A7s mk II

sony a7s mk II

Sony A7S Mk II este un este un aparat foto mirrorless cu tehnologie de ultimă generație și performanțe deosebite într-un corp cu un design clasic, ce va fi cu siguranță îndrăgit de pasionații de fotografie pe film.

Sony A7S Mk II dispune de un senzor Full frame Exmor CMOS cu o arhitectură nouă ce împreună cu procesorul de imagine BIONZ X oferă un interval de sensibilitate cu adevărat incredibil, ISO 50-409600, producând imagini extrem de clare și detaliate, cu zgomot redus de-a lungul întregului interval și cu un efect de moiré extrem de redus.

De asemenea, Sony A7S Mk II dispune de un sistem de stabilizare a imaginii pe 5 axe ce permite fotografierea din mână cu timpi de până la 4.5 trepte mai lungi care alături de intervalul de sensibilitate îți permite să realizezi imagini incredibile chiar și atunci când fotografiezi în condiții de iluminare slabă.

Poate realiza și filmări la calitate 4K, de 4 ori mai mare decat Full HD, făcând ca acest aparat să fie alegerea ideală deopotrivă pentru fotografii amatori cât și pentru cei profesioniști, fie ei fotografi de studio, fotoreporteri sau fotografi de evenimente sau chiar videografi.

Specificații

  • Sensibilitate ultra-ridicată de până la 409600i 
  • Wide dynamic range de-a lungul intervalului ISO extins care oferă gradații de tonalitate line, de la condiții de luminozitate ridicată la întuneric
  • Stabilizare optică pe 5 axe în corpul camerei
  • Filmare 4K cu citirea completă a pixelilor fără a utiliza efectul de îmbinare al pixelilor în formatul full-frame
  • Gamă largă de funcționalități video, cum ar fi S-Gamut3.Cine/S-Log3, Gamma Assist Display nou, funcția îmbunătățită Zebra Function, înregistrare Full HD 120fps și slow-motion de 4x/5x

Panasonic Lumix Gh5

mirrorless

Această cameră premium oferă performanțe excepționale, fiind ideală pentru fotografi și realizatori de filme/materiale video. Noua funcție 6K photo dezvoltată de Panasonic permite extragerea de imagini statice, de aproximativ 18 megapixeli dintr-o imagine video cu definiție extrem de înaltă și cu o rezoluție de aproximativ 9 ori mai ridicată decat Full HD. În plus, o fotografie 4K echivalentă cu aproximativ 8 megapixeli poate fi extrasă dintr-o înregistrare video la 60 fps.

Bazându-se pe o serie de tehnologii inovatoare pentru calitatea imaginii precum și de sensibilitate și performanță într-o carcasă încredibil de mică, noua cameră Lumix GH5 deschide calea către o nouă etapă a culturii fotografice și cinematografice.

Specificații

  • Montură micro 4/3
  • Rezoluție de 16mp
  • Procesor de imagine Venus Engine
  • Stabilizare de imagine pe 5 axe
  • Sistem avansat de autofocalizare DFD
  • 4K video la 60fps
  • Fotografii 6K

Fujifilm X-T2

mirrorless

Fujifilm X-T2 este un aparat foto mirrorless cu un senzor X-Trans CMOS III de 24 MP și cu ultimul model de procesor de imagine, X-Processor Pro ce îți permite să realizezi imagini detaliate cu zgomot puțin, până la ISO 51200. Corpul robust al aparatului este din aliaj de magneziu și este protejat împotriva prafului și a umezelii.

Camera poate trage în rafală cu până la 8 fps cu urmărire AF și cu până la 14 fps folosind vizorul electronic. Sistemul de autofocus a fost îmbunătățit de la ultima versiune, X-T1, și are în total 325 de puncte de focus, dintre care 169 sunt cu detecție de fază.

Mai mult, pentru prima oară Fujifilm filmează 4K.

Specificații

  • 24.3 mp cu senzor APS-C X-Trans CMOS III
  • X-Processor Pro Engine
  • Sistem de autofocalizare Dual 325-Point
  • 4K Video
  • WiFi
  • Rezistent împotriva intemperiilor

Olympus OM-D E-M1 mark II

mirrorless

Olympus OM-D E-M1 Mark II este aparatul versatil pe care orice fotograf l-a visat: răspunde cererilor persoanelor pasionate din orice domeniu fotografic și îi ajută pe fotografii profesioniști de natură, documentare și călătorii cu performanța sa la viteză mare, mobilitate și calitatea imaginii.

Aparatul filmeaza 4K/C4K și este pus în mișcare de un procesor nou, TruePic VIII, senzorul Live MOS de 20 de megapixeli și sistemul binecunoscut de stabilizare pe 5 axe Olympus, reproiectat pentru modelul OM-D E-M1 Mark II. Valoarea ISO a fost îmbunătățită cu un stop de lumina „f”, iar intervalul dinamic al noului senzor rivalizează cu orice model.

Specificații

  • ISO 64-25600
  • Senzor Live MOS de 20 de megapixeli
  • stabilizare pe 5 axe
  • 4k video
  • Protejat împotriva intemperiilor

Olympus PEN-F

mirrorless

Olympus PEN-F este un este un aparat foto mirrorless cu un design compact și o ergonomie excelentă, ce oferă imagini uimitoare de fiecare dată. Olympus PEN-F este descendetul celebrei serii PEN-F din anii ’60, moștenind nu doar design-ul, ci și filozofia ce a caracterizat această serie: dimensiuni reduse, fiabilitate și performanțe deosebite.

Mulțumită selectorului circular situat din partea superioară a carcasei, acest aparat oferă acces rapid la patru funcții creative.

Utilizatorii PEN-F vor beneficia de viteza mare de reacție a camerei, aceasta având cel mai scurt timp – între momentul apăsării butonului și cel al declanșării. Focalizarea automată este, de asemenea, extrem de rapidă, datorită functiei Eye Detect AF și a panoului tactil pentru selectarea punctului de focalizare.

Integrând cele mai recente tehnologii pentru senzor și procesarea imaginii, este o cameră care va implini cu adevarat așteptările fotografilor.

PEN-F permite și încarcarea imaginilor prin Wi-Fi, simplificând postarea online a lucrărilor prin aplicația gratuita OI.Share.

  • Senzor Live MOS
  • Rezoluție: 20.3MP
  • Procesor de imagine: TruePic VII
  • Vizor electronic: 2.36m-Dot OLED
  • Ecran tactil de 3.0″, cu 1.037m
  • Filmare Full HD 1080p cu 60 fps
  • Stabilizare de imagine pe 5-axe
  • Sensibilitate ISO 25600
  • Fotografiere în rafală cu 10 fps
  • Conectivitate Wi-Fi
  • Buton Creativ, Profiluri Color/Monocrome

Sigur că acestea sunt doar câteva dintre aparatele foto mirrorless, iar multe sunt mai accesibile ca preț și oferă în același timp și imagini de calitate. Câteva modele din această categorie ar fi: Olympus E-PL8, Fujifilm X-T10, Olympus OM-D E-M10 Mark II și Sony Alpha A6000.

Tu ce mirrorless folosești? Lasă-ne un comentariu!

Poate te-ar mai interesa și aceste articole:

Save
[products ids=125033680,125030094,125024609,125030096,125018448,125020791,125011615]

Alți fotografi au mai citit și:

5 Comments

  • Fraților a apărut Sony A7III , ce mai tare mirrorless al momentului și voi ne prezentați aici vechituri de un an și ceva, așteptăm mai mult de la un review făcut de f64!

  • M-a prins microbul mirrorless cu un Sony Nex F3 resigilat, apoi un Nex 5T la mâna a 2-a, urmat de un a6000 nou, iar acum nu am timp să mă bucur destul de un a6500 pe care-l am chiar de când a apărut. Cu toate acestea sper să trec pe Sony FF la un moment dat.

  • Ne-ar fi de mare folos aprofundarea pe direcția atuurilor…Știu că nu se vor face comparații directe, dar tocmai pe acestea se bazează alegerea aparaturii…Mai ales pentru cei ce își trădează oglinzile…Un articol despre COSTURI, fiabilitate, obiective-diafragme-focale-echivalențe-portabilitate șamd…Așteptăm. Între timp, mai săpăm…

    • Buna, multumim mult de feedback. Cu siguranta vom mai scrie articole pe tema mirrorless si vom lua in considerare sfaturile 🙂 Zi frumoasa!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.