• 28 February 2020

5 obiective de buget, perfecte pentru portret, pe sistemul micro 4/3

Sistemul micro 4/3 este unic pentru că exista două mari companii care îl folosesc, Olympus și Panasonic, iar alegerea unui obiectiv se dovedește a nu fi așa simplă, tocmai din cauza multitudinii de opțiuni. Acest articol este menit să te ajute să alegi câteva obiective compatibile cu acest sistem, foarte bune pentru portret și într-un buget redus.

Și să nu uităm că trebuie să tinem cont de factorul de crop 2x.

#1 Olympus 45mm f/1.8


 
 

Primul obiectiv din această listă selectă este Olympus 45mm F/1.8. Este echivalentul unui 90mm pe full frame. Acest obiectiv este unul dintre cele mai bune obiective de portret produse vreodată pentru sistemul micro 4/3, datorită distanței focale și a diafragmei deschise, acesta separă foarte bine subiectul de fundal. Este un obiectiv cu dimensiuni reduse și un focus foarte rapid. La diafragme de f/1.8 și f/2 este sharp în centru și foarte putin soft la extremități. Începând cu f/2.8 însă, este foarte sharp și asta pe tot planul imaginii. Aberațiile cromatice sunt reduse, apar la diafragme de f/4 sau mai mici și se pot vedea doar când facem un zoom de minim 100% și sunt de culoare albăstruie. De la diafragma f/5.6 nu mai sunt sesizabile.

Are un aspect metalic, dar de fapt este confecționat dintr-un plastic dur care îi reduce mult greutatea. Dimensiunea redusă îți permite să îl pui în buzunar atunci când nu îl utilizezi. Inelul de focus din păcate nu are un punct de stop, ci se învârte incontinuu, fiind astfel greu să îți dai seama că focusul este la infinit. Obiectivul vine fără parasolar, dar dacă ai nevoie se găsește separat și se numește LH-40B.

#2 Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 ASPH

micro 4/3

Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 ASPH este un obiectiv foarte accesibil și probabil cel mai ușor din această listă. Diafragma este luminoasă, de f/1.7 iar unghiul de cuprindere este aproape același cu cel al privirii umane. Astfel, putem avea cadre ce sunt deosebit de naturale și este excelent pentru portrete și fotojurnalism. Diafragma are 7 petale pentru un bokeh de calitate, iar lentilele au un tratament special care se numeste Nano Surface și elimina cu succes aberațiile cromatice. Acest obiectiv nu are stabilizare de imagine, dar majoritatea aparatelor micro 4/3 au stabilizare pe senzor cu 3 sau 5 axe ceea ce este de obicei suficient. Este un obiectiv compus la exterior din plastic, însă montura din fericire este metalică. De la diafragma f/4 întregul cadru devine sharp. Vine în două variante de culoare, negru și argintiu.

#3 Sigma 30mm f2.8 DN Art și Sigma 30mm f/1.4

Sigma 30mm f2.8 DN Art vine de asemenea în două culori, negru și argintiu, iar alături de Panasonic 25mm f/1.7 este cel mai accesibil din această listă. Montura este din metal, vine cu parasolar inclus și pastrează calitatea liniei “Art” a celor de la Sigma. O să obseri probabil că obiectivul, atunci când nu este pe aparat, pare că intregul sistem optic se mișcă în interior. Nu este un defect, toate fac așa deoarece în interior sistemul de lentile este cu magnet și functioneaza doar atunci când este conectat la curent, adică atunci când este pus pe aparat. Distorsiunile sunt insesizabile, focusul este rapid. Vignetarea este prezentă, nu cat să deranjeze, dar la anumite diafragme se poate vedea. Este totuși o opțiune excelentă în raportul calitate-preț.

Sigma 30mm f/1.4, te forțează să ai un buget mai ridicat, însă cu siguranță merită achiziția, mai ales dacă ești pasionat de fotografia de noapte. Citește aici un review.

#4 Panasonic 42.5mm, f/1.7

micro 4/3

Panasonic LUMIX G F1.7 42.5mm este un clasic 85mm pe format full frame. Este practic în concurență directă cu 45mm de la Olympus. Are avantajul de a avea o distanță minimă de focus de doar 31 de centimetri, fiind folositor atunci când dorești să surprinzi detalii specifice într-un portret, cum ar fi doar ochii, de exemplu. Acest obiectiv excelează la capitolul claritate, fiind excelent chiar și la diafragme foarte deschise. De asemenea, și contrastul este mai ridicat, comparativ cu Olympus 45mm. La o privire foarte atentă ar avea o calitate puțin mai bună a imaginii și puterea de a focaliza mai de aproape. Ramane alegerea ta dacă merită sau nu diferența de preț.

#5 Panasonic 20mm f/1.7

micro 4/3

Panasonic LUMIX G 20mm f/1.7 II ASPH este un obiectiv bun pentru portrete, dar și pentru fotografia de stradă. Are o construcție solidă, din metal și cel mai rapid autofocus din această listă datorită motorului. Focalizarea manuală se face puțin mai greu din cauza inelului mic. Din pacate, dacă dorești să faci portrete des în natură sau stradă, acest obiectiv nu este protejat împotriva intemperiilor. Calitatea imaginii este surprinzător de bună pentru un obiectiv pancake. Are contrast, culorile sunt excelente, dar nu este la fel de sharp ca un 42.5mm sau 45mm.

În următorul articol vom vorbi despre obiectivele de portret pentru sistemul micro 4/3 care nu țin cont de buget.

Tu ce obiective micro 4/3 folosești pentru portrete ?

Un articol de Adrian Olteanu.
[products ids=1044439,125004316,125024251,125003510,125017500,125017500]

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • 🙂 nicidecum Panasonic 20mm f/1.7 nu are “cel mai rapid autofocus din această listă “, este destul de lent si destul de zgmotos (daca ne gandim si la filmare). Focalizarea manuală se face usor.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *