5 obiective de buget, perfecte pentru portret, pe sistemul micro 4/3

Postat de: Adrian Olteanu Adrian Olteanu

Sistemul micro 4/3 este unic pentru că exista două mari companii care îl folosesc, Olympus și Panasonic, iar alegerea unui obiectiv se dovedește a nu fi așa simplă, tocmai din cauza multitudinii de opțiuni. Acest articol este menit să te ajute să alegi câteva obiective compatibile cu acest sistem, foarte bune pentru portret și într-un buget redus.

Și să nu uităm că trebuie să tinem cont de factorul de crop 2x.

#1 Olympus 45mm f/1.8

 

 

Primul obiectiv din această listă selectă este Olympus 45mm F/1.8. Este echivalentul unui 90mm pe full frame. Acest obiectiv este unul dintre cele mai bune obiective de portret produse vreodată pentru sistemul micro 4/3, datorită distanței focale și a diafragmei deschise, acesta separă foarte bine subiectul de fundal. Este un obiectiv cu dimensiuni reduse și un focus foarte rapid. La diafragme de f/1.8 și f/2 este sharp în centru și foarte putin soft la extremități. Începând cu f/2.8 însă, este foarte sharp și asta pe tot planul imaginii. Aberațiile cromatice sunt reduse, apar la diafragme de f/4 sau mai mici și se pot vedea doar când facem un zoom de minim 100% și sunt de culoare albăstruie. De la diafragma f/5.6 nu mai sunt sesizabile.

Are un aspect metalic, dar de fapt este confecționat dintr-un plastic dur care îi reduce mult greutatea. Dimensiunea redusă îți permite să îl pui în buzunar atunci când nu îl utilizezi. Inelul de focus din păcate nu are un punct de stop, ci se învârte incontinuu, fiind astfel greu să îți dai seama că focusul este la infinit. Obiectivul vine fără parasolar, dar dacă ai nevoie se găsește separat și se numește LH-40B.

#2 Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 ASPH

micro 4/3

Panasonic Lumix G 25mm f/1.7 ASPH este un obiectiv foarte accesibil și probabil cel mai ușor din această listă. Diafragma este luminoasă, de f/1.7 iar unghiul de cuprindere este aproape același cu cel al privirii umane. Astfel, putem avea cadre ce sunt deosebit de naturale și este excelent pentru portrete și fotojurnalism. Diafragma are 7 petale pentru un bokeh de calitate, iar lentilele au un tratament special care se numeste Nano Surface și elimina cu succes aberațiile cromatice. Acest obiectiv nu are stabilizare de imagine, dar majoritatea aparatelor micro 4/3 au stabilizare pe senzor cu 3 sau 5 axe ceea ce este de obicei suficient. Este un obiectiv compus la exterior din plastic, însă montura din fericire este metalică. De la diafragma f/4 întregul cadru devine sharp. Vine în două variante de culoare, negru și argintiu.

#3 Sigma 30mm f2.8 DN Art și Sigma 30mm f/1.4