Stăm acasă și ne păstrăm în formă – Exersează-ți skill-urile de fotograf!

Faptul că stăm acasă ne provoacă să apelăm la creativitate, să încercăm stiluri de fotografie pe care până acum nu le-am încercat, să improvizăm cu ce avem la îndemână. De la fotografia de produs și macro la portrete și fotografia still life, ne putem exersa skill-urile de fotografi. Astăzi ne vom îndrepta atenția asupra fotografiei de natură moartă.

1. Compoziția

În cazul fotografiei de natură moartă, ești în control asupra scenei. Tu alegi subiectele, aranjamentele și fundalul. Puține stiluri fotografice oferă acest avantaj.

Astfel, te poți folosi de timpul petrecut acasă pentru a învăța reguli despre compoziție, pentru ca apoi să setezi scena cu ușurință. Iată 17 sfaturi utile despre compoziția în fotografie:

Compozitie in fotografie: 17 sfaturi utile

2. Lumina

Tu decizi ce tip de lumină, de câte surse de lumină te vei folosi, dacă folosești iluminare moale sau dură. Fotografia still life îți permite să fii directorul de scenă și de iluminat.

photo story 2018

3. Explorează unghiurile camerei

În orice stil de fotografie, este important să privești scena din fața ta din toate unghiurile posibile. Nu trebuie să fotografiezi întotdeauna de la nivelul ochilor sau al trepiedului. Poți fotografia de sus ori de la un nivel jos. Sigur, folosirea unui trepied are avantajele sale, precum stabilitatea, însă dacă explorezi toate unghiurile posibile vei găsi cu siguranță noi perspective. 

4. Selectarea obiectivelor

Făcând fotografii de natură moartă este un moment excelent pentru a explora modul în care cu obiective diferite poți obține rezultate diferite. Un obiectiv cu unghi larg subliniază dimensiunea obiectelor care se află cel mai aproape de obiectiv, iar un teleobiectiv comprimă spațiul dintre obiecte. Cu siguranță acum ai timp să experimentezi cu toate obiectivele pe care le deții. 

fotografiaza natura moarta

5. Experimentează cu fotografia macro

Dacă nu ai experimentat până acum cu fotografia macro, acest timp petrecut în casă este ocazia perfectă să faci asta. Fotografia macro necesită practică, răbdare și un mediu controlat în care tu ești cel responsabil de compoziție și iluminare. Meticulozitatea este un cuvânt cheie în cazul fotografiei macro.

6. Spune o poveste

Ca în cazul oricărui gen fotografic, și în cazul fotografiei de natură moartă este important să spui o poveste. În loc să alegi subiecte aleatorii, gândește-te ca un regizor de film care se folosește de scenă pentru a spune povestea. Folosește-te de obiecte, fundal, iluminare, unghiul camerei și orice alte trucuri fotografice la care te gândești. O imagine poate valora o mie de cuvinte, dacă alegi cu atenție aceste cuvinte.

natura moarta

7. Mai simplu este mai bine

Este important ca privitorul să își dea seama dintr-o privire care este subiectul fotografiei tale și ce încerci să comunici. Ia în considerare cu atenție ce să introduci în compoziția fotografiei. Cele mai de impact fotografii sunt adeseori acelea care au un singur mesaj puternic.

8. Reflecții

Reflecțiile pot ridica un subiect la un nivel nou și interesant. Când faci fotografii de acasă, o metodă bună de a crea o reflecție este să folosești o bucată de plexiglas negru. Spre deosebire de o oglindă, foaia acrilică va crea doar una.

9. Bokeh și cum să îl folosești

Fotografia de natură moartă este o oportunitate excelentă de a explora cum poți folosi efectul bokeh pentru a simplifica fundalul, pentru a menține atenția privitorului unde vrei și pentru a îmbunătăți povestea pe care încerci să o spui. Poți încerca de asemenea câteva efecte speciale bokeh folosind modele tăiate din bucăți de hârtie și puse pe obiectiv.

Sperăm că aceste sugestii îți sunt utile în explorarea acestui gen de fotografie.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.