Stăm acasă și ne păstrăm în formă – Exersează-ți skill-urile de fotograf!
- F64
- 5minutes read
Faptul că stăm acasă ne provoacă să apelăm la creativitate, să încercăm stiluri de fotografie pe care până acum nu le-am încercat, să improvizăm cu ce avem la îndemână. De la fotografia de produs și macro la portrete și fotografia still life, ne putem exersa skill-urile de fotografi. Astăzi ne vom îndrepta atenția asupra fotografiei de natură moartă.
1. Compoziția
În cazul fotografiei de natură moartă, ești în control asupra scenei. Tu alegi subiectele, aranjamentele și fundalul. Puține stiluri fotografice oferă acest avantaj.
Astfel, te poți folosi de timpul petrecut acasă pentru a învăța reguli despre compoziție, pentru ca apoi să setezi scena cu ușurință. Iată 17 sfaturi utile despre compoziția în fotografie:
Compozitie in fotografie: 17 sfaturi utile
2. Lumina
Tu decizi ce tip de lumină, de câte surse de lumină te vei folosi, dacă folosești iluminare moale sau dură. Fotografia still life îți permite să fii directorul de scenă și de iluminat.
3. Explorează unghiurile camerei
În orice stil de fotografie, este important să privești scena din fața ta din toate unghiurile posibile. Nu trebuie să fotografiezi întotdeauna de la nivelul ochilor sau al trepiedului. Poți fotografia de sus ori de la un nivel jos. Sigur, folosirea unui trepied are avantajele sale, precum stabilitatea, însă dacă explorezi toate unghiurile posibile vei găsi cu siguranță noi perspective.
4. Selectarea obiectivelor
Făcând fotografii de natură moartă este un moment excelent pentru a explora modul în care cu obiective diferite poți obține rezultate diferite. Un obiectiv cu unghi larg subliniază dimensiunea obiectelor care se află cel mai aproape de obiectiv, iar un teleobiectiv comprimă spațiul dintre obiecte. Cu siguranță acum ai timp să experimentezi cu toate obiectivele pe care le deții.
5. Experimentează cu fotografia macro
Dacă nu ai experimentat până acum cu fotografia macro, acest timp petrecut în casă este ocazia perfectă să faci asta. Fotografia macro necesită practică, răbdare și un mediu controlat în care tu ești cel responsabil de compoziție și iluminare. Meticulozitatea este un cuvânt cheie în cazul fotografiei macro.
6. Spune o poveste
Ca în cazul oricărui gen fotografic, și în cazul fotografiei de natură moartă este important să spui o poveste. În loc să alegi subiecte aleatorii, gândește-te ca un regizor de film care se folosește de scenă pentru a spune povestea. Folosește-te de obiecte, fundal, iluminare, unghiul camerei și orice alte trucuri fotografice la care te gândești. O imagine poate valora o mie de cuvinte, dacă alegi cu atenție aceste cuvinte.
7. Mai simplu este mai bine
Este important ca privitorul să își dea seama dintr-o privire care este subiectul fotografiei tale și ce încerci să comunici. Ia în considerare cu atenție ce să introduci în compoziția fotografiei. Cele mai de impact fotografii sunt adeseori acelea care au un singur mesaj puternic.
8. Reflecții
Reflecțiile pot ridica un subiect la un nivel nou și interesant. Când faci fotografii de acasă, o metodă bună de a crea o reflecție este să folosești o bucată de plexiglas negru. Spre deosebire de o oglindă, foaia acrilică va crea doar una.
9. Bokeh și cum să îl folosești
Fotografia de natură moartă este o oportunitate excelentă de a explora cum poți folosi efectul bokeh pentru a simplifica fundalul, pentru a menține atenția privitorului unde vrei și pentru a îmbunătăți povestea pe care încerci să o spui. Poți încerca de asemenea câteva efecte speciale bokeh folosind modele tăiate din bucăți de hârtie și puse pe obiectiv.
Sperăm că aceste sugestii îți sunt utile în explorarea acestui gen de fotografie.