Ce este efectul bokeh și cum îl obții

Pasiunea ta pentru fotografie te determină să încerci mereu lucruri noi și să realizezi imagini artistice, prin utilizarea unor efecte foto speciale, jocuri de lumini și umbre atent potrivite din reglajele unor aparate foto performante. Iată cum să obții unul dintre cele mai spectaculoase efecte foto, denumit efectul bokeh:

Ce este efectul Bokeh?

Cu o sonoritate exotică, efectul bokeh are faima de a fi o poezie în imagini. Numele provine din japoneză și înseamnă estompare, vedere ca prin ceață. Mai exact, este vorba despre acele fotografii în care subiectul are un contur ce se topește într-o imagine blurată, cu nuanțe sugerate și contururi discrete. 

Acest joc de percepții între regiunea focalizată și zonele mai șterse din jur seamănă cu o fata morgana, fenomen optic prin care imaginile obiectelor aflate la orizont apar ca și cum s-ar reflecta într-o apă. Dacă vrei să creezi efecte la poze obișnuite și să le transformi în poze artistice sau poze cu efecte speciale, este recomandat să înveți procedeele bokeh.

În acest scop vei utiliza anumite setări pentru aparate foto și vei folosi obiective foto adecvate fiecărei imagini pe care vrei s-o realizezi, în condiții specifice de diafragmă, timp de expunere ș.a. 

Care sunt cele mai bune obiective pentru efectul Bokeh

Alege obiective foto “rapide”, care au deschidere maximă largă a diafragmei, de la f/2,8 și mai mult. Chiar dacă ai camere foto cu zoom integrat, achiziționează obiective rapide cu distanţă focală fixă, ca să-ți fie ușor să estompezi fundalurile și să obții efectele de dissolve în puncte de lumină. 

Dacă încerci același efect cu un obiectiv la care deschiderea diafragmei este de peste f/4-5,6 vei obține un efect bokeh atenuat. Ideea este că deschiderea maximă largă a diafragmei determină obiectivul să permită pătrunderea unei cantități mai mari de lumină. Alege scenele în penumbră, ca să obții maximul de impresie artistică din efectul bokeh.

Reține și faptul că un obiectiv cu mai multe lamele ale diafragmei te ajută să obții un efect bokeh de tip circular cu un grad mai mare de spectaculozitate. În acest caz,   fiecare punct de lumină va oglindi forma diafragmei, într-o dantelă de lumină de mare finețe.

Cum poți obține efectul Bokeh

Dacă vrei să înveți cum să faci poze cu efect bokeh trebuie să reglezi timpul de expunere și să alegi acele setări pentru aparat foto care să-ți asigure cele mai bune condiții de realizare a imaginilor artistice.

Obții un fundal cu atât mai estompat cu cât lucrezi cu o deschidere mai mare a diafragmei, adică ai un număr “f” cât mai mic. Selectează modul prioritate de diafragmă (Av) pentru fotografiere sau, dacă preferi, alege modul normal şi apoi alege o deschidere largă a diafragmei (cu număr f mic).

Dacă lucrezi în modul prioritate de diafragmă (Av)  nu uita să setezi şi ISO, care în general va avea valori în zona 100. Realizează reglaje fine, prin încercări repetate ca să obții timpul de expunere adecvat. 

Dacă alegi modul manual (M) cu ISO automat, vei seta deschiderea diafragmei, apoi setezi şi timpul de expunere. După aceste reglaje, aparatul foto va stabili valoarea corectă a ISO. Alege o deschidere largă a diafragmei şi un timp de expunere suficient de mic (1/200 s), astfel vei beneficia de condiții optime pentru fotografiere cu o cameră de mână.

Pentru poze blurate cu elemente din natură ține seama de nivelul de contrast și culoarea obiectelor ce înconjoară zona focalizată. Ia în considerare conceptul de sferocromatism, care abordează diferențele de culori cauzate de lungimi de undă diferite. Punctele de lumină dispersate vor avea contururi verzui în fundal și roșiatice în plan apropiat sau în prim-plan. 

Cum se apreciază calitatea unui Bokeh?

Vei obține un efect bokeh de calitate dacă respecți regulile de compoziție în fotografie și dacă încerci să crești distanța, pentru un efect mai puternic.

Poți aprecia calitatea unei imagini realizată cu efect bokeh prin modalitățile de compunere a cadrului. Astfel, luminile mici, punctiforme, cu mare intensitate luminoasă pot fi proiectate pe fundaluri întunecate și astfel oferă efecte spectaculoase, denumite și detalii bokeh (cele mai cunoscute sunt cele de formă circulară sau hexagonală, în funcție de numărul lamelelor diafragmei din obiectiv). 

Poți fi original și să creezi forme personalizate de bokeh prin decuparea unor tipare de carton, ce pot fi poziționate în fața obiectivului, pentru obținerea unor imagini splendide, cu steluțe, fulgi de zăpadă sau efect de puf de păpădie în fundal. Folosește accesorii foto profesionale pentru obținerea unor efecte speciale care să transforme fotografiile tale în imagini cu un puternic impact artistic.

Cum se creează efectul Bokeh în video?

Alege telefoane și gadget-uri care integrează funcții video de tip cinematic bokeh, ca să realizezi clipuri concentrate pe subiect, iar fundalul să rămână blurat. Pentru smartphone-uri ce au camere video dotate cu obiectiv dual, obținerea efectului bokeh se realizează fără vreo aplicație specială. Alegi direct ce vrei să focalizezi și ce anume dorești să estompezi, apoi filmezi cu ajutorul opțiunilor presetate. 

La celelalte telefoane este necesară descărcarea unor aplicații de tip AfterFocus, Bokeh Lens sau DOF Simulator și alegerea modului de realizare a materialelor video. Vei obține efecte video bokeh folosind fundaluri colorate, față de care să creezi contraste prin plasarea unor siluete în culori calde și texturi uni, fără imprimeuri, linii, nuanțe puternice sau luciri metalice.

Reglează gradul de iluminare pentru mediul ambiant și adaugă surse de iluminare pentru efecte mai puternice. În cazul unor fotografii de stradă, farurile mașinilor din trafic sau luminile decorative de Sărbători devin surse mobile de iluminare ce ajută la crearea unor imagini spectaculoase.

Se poate obține efectul Bokeh în Photoshop?

Poți să obții efect bokeh în Photoshop prin alegerea imaginii potrivite, crearea unui layer duplicat, stabilirea porțiunii de imagine pentru focalizare și realizarea efectelor de blurare prin accesarea opțiunilor disponibile în soft-ul de editare a imaginilor digitale pe calculator.

Utilizează efectul bokeh pentru obținerea unor fotografii artistice, pe baza unui joc de perspective care să dea greutate imaginilor și să creeze efecte dramatice, în care fundalurile să fie adevărate scenografii. Învață să utilizezi diferite obiective foto și să controlezi diafragma obiectivului foto, ca să asiguri coordonatele tehnice și optice necesare pentru aceste efecte. 

Tu ce alte efecte folosești atunci când fotografiezi? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

3 Comments

  • Buna ziua. Excelenta ideea de a “preda” lectii/cunostinte” celor care sunt interesati de foto/video. Felicitari si…sunt cu obiectivul pe F 64 !!

    • Salutare,

      Îți mulțumim frumos pentru feedback-ul pozitiv! Îți recomandăm de asemenea și canalul nostru de Youtube pentru a urmări cât mai mult conținut educativ.

      Spor la fotografiat și la filmări cât mai bune!

  • Se pare ca voi avea mult de munca pana voi reuși sa fac o fotografie profesionala. La câte informații sunt pe blog probabil îmi va lua ceva timp

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.