Ținutul carașovenilor, prin obiectivul lui Alex Robciuc
F64
- 5minutes read
Fotograful Alex Robciuc, premiat în anul 2019 cu Romania National Award în cadrul competiției Sony World Photography Awards, surprinde în fotografiile sale frumusețea peisajelor rurale românești și obiceiurile străvechi ale oamenilor din aceste locuri. Robciuc locuiește în Timișoara, este fotograf freelancer și editor de imagini. Lucrările lui surprind stiluri de viață tradiționale, peisaje, monumente naționale și portrete ale sătenilor din regiunile rurale din România.
Printre ultimele sale proiecte se numără o serie de fotografii realizate pentru o primărie din județul Caraș Severin. Așa l-a cunoscut pe nea Mihai, cioban de peste 60 de ani. În ținutul carașovenilor, oieritul este practicat de sute de ani.
În Munţii Banatului, în Cheile Caraşului, trăiesc caraşovenii, o populaţie slavă de religie romano-catolică, unul dintre cele mai inedite grupuri etnice din România. Sunt croaţii din Banatul Montan. Datorită reliefului muntos, caraşovenii s-au îndeletnicit în special cu creşterea animalelor.
Iată ce ne povestește Alex Robciuc despre acest proiect:
Fotografiile prezentate in acest articol fac parte dintr-o serie mai amplă, realizată pentru o primărie din judetul Caraș Severin.
Diversitatea culturală, obiceiurile străvechi și autenticitatea îndeletnicirilor din acea zonă au fost un punct de reper important in „assignment-ul” meu de acolo. Așa l-am cunoscut pe nea Mihai, cioban de peste 60 de ani.
Prin aparatul meu foto, România este un izvor nesecat de subiecte, potențialul e uriaș, iar zestrea umană păstrătoare de tradiții încă există. Sper să existe și în viitor păstrători, dar pentru asta e nevoie de noi, cei care ajungem să le aflăm sau să le descoperim, să le apreciem valoarea si să căutam să le păstrăm.
La această ședință foto am folosit un aparat Nikon D750, un Tamron 35mm și un Tamron 15-30. Setupul de lumini a fost unul simplu – blitz Godox AD200 si un modificator tip softbox.