Ținutul carașovenilor, prin obiectivul lui Alex Robciuc

Fotograful Alex Robciuc, premiat în anul 2019 cu Romania National Award în cadrul competiției Sony World Photography Awards, surprinde în fotografiile sale frumusețea peisajelor rurale românești și obiceiurile străvechi ale oamenilor din aceste locuri. Robciuc locuiește în Timișoara, este fotograf freelancer și editor de imagini. Lucrările lui surprind stiluri de viață tradiționale, peisaje, monumente naționale și portrete ale sătenilor din regiunile rurale din România.

Printre ultimele sale proiecte se numără o serie de fotografii realizate pentru o primărie din județul Caraș Severin. Așa l-a cunoscut pe nea Mihai, cioban de peste 60 de ani. În ținutul carașovenilor, oieritul este practicat de sute de ani. 

În Munţii Banatului, în Cheile Caraşului, trăiesc caraşovenii, o populaţie slavă de religie romano-catolică, unul dintre cele mai inedite grupuri etnice din România. Sunt croaţii din Banatul Montan. Datorită reliefului muntos, caraşovenii s-au îndeletnicit în special cu creşterea animalelor.

Iată ce ne povestește Alex Robciuc despre acest proiect: 

Fotografiile prezentate in acest articol fac parte dintr-o serie mai amplă, realizată pentru o primărie din judetul Caraș Severin.

Diversitatea culturală, obiceiurile străvechi și autenticitatea îndeletnicirilor din acea zonă au fost un punct de reper important in „assignment-ul” meu de acolo. Așa l-am cunoscut pe nea Mihai, cioban de peste 60 de ani.

Prin aparatul meu foto, România este un izvor nesecat de subiecte, potențialul e uriaș, iar zestrea umană păstrătoare de tradiții încă există. Sper să existe și în viitor păstrători, dar pentru asta e nevoie de noi, cei care ajungem să le aflăm sau să le descoperim, să le apreciem valoarea si să căutam să le păstrăm.

La această ședință foto am folosit un aparat Nikon D750, un Tamron 35mm și un Tamron 15-30. Setupul de lumini a fost unul simplu – blitz Godox AD200 si un modificator tip softbox.

Articol și fotografii de Alex Robciuc

Pentru cei care vor să îl urmărească pe Alex Robciuc, îl găsesc pe pagina de Facebook și pe contul de Instagram.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.