Care sunt cele mai ciudate poze din istorie?

Cuvântul fotografie este de origine greacă, provine din termenii eleni photos și graphe, așa că putem spune că a face poze înseamnă a desena cu lumină. Jocul de umbre, culori și nuanțe impresionează omenirea de peste două secole și creează emoții de toate felurile, fiind una dintre cele mai spectaculoase arte vizuale.

De-a lungul timpului au fost utilizate aparate foto pentru a realiza fotografii interesante, iar unele imagini pot ocupa locuri fruntașe într-un clasament all-time al celor mai ciudate poze.

Ce înseamnă poze ciudate și cum le evaluează specialiștii în fotografie

Pozele ciudate sunt acele fotografii ce conțin scene neverosimile, imagini cu personaje mitice, anomalii legate de dimensiunile obiectelor din cadru, umbre neobișnuite, unghiuri stranii de luminare ș.a.

În cazul pozelor ciudate s-a vorbit multă vreme dacă sunt adevărate sau reprezintă trucaje realizate cu atenție și migală. Au fost căutate semne de editare și suprapunere de imagini, s-au lansat ipoteze și au fost demascați impostori. 

Cele mai cunoscute tipuri de poze ciudate sunt cele cu extratereștri și OZN-uri, cele cu siluete de călători în timp și fotografiile ce prezintă momente inedite din istoria recentă. Sunt tot mai apreciate și pozele ce prezintă obiceiuri și tradiții ale populațiilor din ținuturi îndepărtate, ca și fotografiile de natură cu scene unicat, ce surprind detalii neașteptate din viața plantelor și a animalelor.

Cum se realizează fotografii ciudate, cu efecte spectaculoase

Pe măsură ce au apărut echipamente de studio sofisticate și accesorii foto performante, arta fotografiei a atins noi culmi de creativitate și originalitate. Totuși, care sunt detaliile fascinante din spatele celor mai ciudate fotografii? De cele mai multe ori sunt explicații simple, care țin de tehnica fotografică.

Este vorba despre modul în care au fost utilizate lumina difuză și lumina directă, priceperea în setarea unor caracteristici precum timpul de expunere, ISO (sensibilitatea senzorului la lumină) și apertura sau deschiderea diafragmei.

O altă sursă de originalitate o reprezintă realizarea de fotografii dimineața devreme, când atmosfera are ceva magic, datorită perdelei de ceață și a razelor solare ce-și croiesc drum printre nori.

Cele mai ciudate și mai interesante poze au o atmosferă artistică pe care fotografii o pot obține prin efectul bokeh, ce dă senzația de estompare a contururilor și face ca imaginile să fie blurate.

Cele mai multe poze ce au scris istoria inedită a artei fotografice au în comun faptul că sunt realizate în spații deschise. Chiar dacă sunt fotografii de portret,, protagoniștii sunt plasați în cadre din natură, unde lumina are un rol important în obținerea efectelor artistice și a iluziilor optice. 

Pozele ciudate cu plante și animale sunt în general obținute prin tehnici de  fotografie macro, ce oferă detalii senzaționale din lumea celor care nu cuvântă: gâze, fluturi, păsări exotice, feline rare, specii mai puțin cunoscute, ce impresionează prin colorit, dimensiuni și expresivitate.

O contribuție importantă la colecția de poze ciudate o au fotojurnaliștii, care ajung să surprindă imagini unice, din momente pline de dramatism. Cele mai cunoscute realizări din fotojurnalism sunt mărturii vizuale ale unor scene stranii, ce redau paradoxurile, temerile, spaimele oamenilor.

Forța emoțională și valoarea artistică a pozelor ciudate reprezintă motivele principale pentru care aceste fotografii fascinează și impresionează pe oricine le vede, chiar și la zeci de ani după ce au fost realizate.

Aveți la dispoziție muzee de fotografie, atât în galerii de artă, cât și în spațiul virtual. Căutați fotografii inedite, care să vă inspire în crearea unor cadre originale și compunerea unor imagini complexe, care să reprezinte mai mult decât o simplă redare a realității vizuale. 

Tu ce efecte folosești atunci când realizezi fotografii ieșite din comun? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.