Timpul de expunere: Ce este și cum îl setezi?
- F64
- 13minutes read
Sunt mulți pasionați de fotografie și aparate foto, iar frumusețea acestui hobby constă în faptul că le oferă atât satisfacții artistice, la nivel estetic, cât și oportunitatea de a se familiariza cu noțiuni de fizică, tehnici vizuale și tehnologii noi.
Fotograful este un poet și un matematician al luminii. Ca să realizeze o poză reușită, îi trebuie o compoziție inspirată, o temă interesantă, dar și rigoare în stabilirea parametrilor de fotografiere, cunoscuți și sub numele de „triunghi de expunere”. Acești parametri ce reglează cantitatea de lumină care atinge senzorul camerei sunt: timpul de expunere, ISO (sensibilitatea senzorului la lumină) și apertura, sau deschiderea diafragmei.
Îți prezentăm în continuare cele mai importante detalii despre utilizarea timpilor de expunere foto:
Ce este timpul de expunere?
Timpul de expunere în fotografie reprezintă perioada de timp în care obturatorul aparatului foto stă deschis, astfel încât lumina atingă senzorul. Această durată poate fi de la câteva fracțiuni de secundă până la câteva secunde.
Sunt diferiți timpi de expunere la aparate foto, în funcție de caracteristicile proprii. Astfel, la cele mai cumpărate aparate foto în 2021 ai opțiunea de reglare și setare a timpului de expunere. La camerele DSLR digitale și la cele care folosesc tehnologii de ultimă oră, poți alege modul de fotografiere automat sau pe cel manual. Pentru modul manual, ai posibilitatea să setezi timpul de expunere în funcție de tipul de fotografie pe care dorești să-l realizezi.
Cum setezi timpul de expunere?
Intervalul disponibil pentru timpul de expunere minim până la cel maxim posibil diferă în funcție de modelul de cameră foto și de caracteristicile pe care le poți citi în descrierea produsului și specificațiile tehnice. De exemplu un aparat foto profesional poate avea timpul minim de expunere este egal cu 1/4000 de secundă, iar timpul maxim de expunere de 30 de secunde.
Ai la dispoziție o scală a timpilor de expunere, care este divizată în stopuri întregi și treimi de stop, iar valoarea de pornire este de o secundă. Un stop întreg se obține prin împărțirea sau înmulțirea stopului precedent cu 2 și apoi se face rotunjire la întreg. De exemplu, poți obține subdiviziuni de 1/1000s, 1/500s, 1/250s, 1/125s 1/60s, 1/30s, 1/15s, 1/8s, 1/4s, 1/2s, 1s, 2s, 4s. În plus, la camerele digitale sunt disponibile și setări timp de expunere în treimi de stop, pentru expunere multiplă și astrofotografie.
Astfel, pentru timpul de expunere o definiție completă este aceea de criteriu pentru determinarea cantității corecte de lumină pentru senzorul camerei și totodată de instrument artistic pentru realizarea diferitelor tipuri de fotografii.
Timpi lungi de expunere
Dacă vrei să faci fotografii deosebite, de exemplu captarea unor lumini și umbre în mişcare, redarea peisajelor nocturne cu cerul înstelat sau a focurilor de artificii, ai nevoie de reglări speciale pentru timpi lungi de expunere la camera foto.
Acești timpi de expunere încep de la 30 de secunde și necesită utilizarea unor accesorii foto speciale: trepied pentru stabilitate, telecomandă pentru declanșare exactă, filtru ND (Neutral Density) pentru imagini bine expuse. Astfel vei putea realiza fotografii clare, astfel încât să nu pară “mișcate”.
Prin fixarea aparatului, timpii lungi de expunere determină un efect de estompare doar pentru părțile aflate în mișcare (de exemplu valurile într-o fotografie cu un peisaj marin sau trecătorii într-o imagine de stradă aglomerată, dn inima orașului).
Este important să alegi obiective foto adecvate, pentru realizarea unor imagini fine art, care permit fotografului să “picteze cu lumină”. Utilizarea unor timpi lungi de expunere este o modalitate eficientă de a obține fotografii artistice. Pentru subiecte staționare (portrete, peisaje, obiecte) un timp lung de expunere creează un efect luminos mai intens. În cazul unor subiecte în mișcare, este posibilă captarea completă a dinamismului compoziției, iar imaginile obținute vor fi de impact. Fotografii de stradă, peisaje din inima naturii sau fotografii abstracte – toate acestea vor fi mai reușite prin folosirea tehnicilor de expunere lungă.
Include accesoriile menționate pe lista cu gadgeturi foto pentru vacanțe, ca să te bucuri de hobby-ul tău oriunde te-ai afla și să surprinzi spectacolul lumii în toată splendoarea lui.
Ai la dispoziție și timpi de expunere foarte lungi, de ordinul minutelor, care sunt recomandați pentru imagini nocturne cu luminile orașului sau cadre naturale spectaculoase. Cele mai cunoscute dintre ele sunt curgerile rapide de ape, de tipul unor cascade, fântâni arteziene, hidrocentrale ș.a.
Timpi scurți de expunere
Sunt considerați timpi scurți de expunere foto valorile egale sau mai mici de 1/1000 de secundă. Această tehnică de fotografiere se recomandă pentru obținerea efectului de înghețare a imaginii (frozen), în cazul unor subiecți în mișcare rapidă.
Cele mai obișnuite situații sunt: evenimente sportive, mișcări rapide ale viețuitoarelor (păsri, animale, insecte), pomii și florile în mișcarea vântului. Aparatele foto performante au modul „Sport”, ce permite configurarea automată a expunerii şi ajustează setările de focalizare ale aparatului foto pentru a fotografia subiecţi r în mişcare.
Dar atunci când vrei să obții imagini calitative, este recomandat controlul manual al timpilor scurți de expunere. Alege un timp de expunere de 1/250s pentru o persoană care se deplasează încet, într-o plimbare relaxată, dar vei avea nevoie de timpi de expunere în intervalul 1/500-1/1000s pentru oameni care se mișcă rapid (alergători, sportivi în timpul meciurilor). Valorile pentru timpul de expunere vor fi și mai mici, de până 1/4000s pentru deplasări accelerate (mașini în viteză, curse de motociclete, zborul unor păsări ș.a.)..
Din cauză că funcționează cu o perioadă de expunere foarte scurtă, aparatul foto primește o cantitate redusă de lumină, de aceea este necesară reglarea triunghiului de expunere prin creșterea valorilor la celelalte două componente: ISO și diafragma.
Utilizarea unui stabilizator de imagine este o idee bună pentru a nu risca să tremure camera de filmat. Și pentru că este vorba despre zeci, poate sute de fotografii realizate rapid în aceeași sesiune foto, trebuie să folosești carduri de memorie, pentru a te asigura că le vei putea stoca pe toate, pentru a le sorta ulterior.
Expunerea corectă este esențială pentru obținerea unor fotografii de calitate. De exemplu, atunci când utilizezi o cameră de filmat pentru vlog, cel mai important detaliu este controlul asupra setărilor, pentru ajustarea calității foto și video la nivel profesionist.
Ia în considerare detaliile prezentate despre cum să alegi și să setezi timpii de expunere și nu uita că perfecțiunea stă în detalii, așa că reglează cu atenție toți parametri necesari, înainte de-a apăsa butonul declanșator. O imagine înseamnă mai mult decât o mie de cuvinte, așa că ai grijă să fie coerentă, clară, emoționantă.