Fotografia arhitecturală. 5 pași pentru a deveni mai bun 

Fotografia arhitecturală poate părea dificilă pentru începători. De aceea, am creat acest ghid care te va ajuta să devii mai bun. Descoperă în continuare care sunt regulile de care să ții cont, cum alegi echipamentul potrivit și ține cont de sfaturile care te vor ajuta să construiești un portofoliu impresionant.

Ce este fotografia arhitecturală?

Fotografia arhitecturală se concentrează pe clădiri și structuri arhitecturale. Deși a luat naștere pentru a documenta clădirile, de-a lungul timpului a evoluat într-o adevărată artă. Fotografii au început să folosească tehnici inovatoare, să pozeze clădirile din unghiuri inedite, să se folosească de jocul umbrelor și să scoată în evidență semnificația socio-culturală a arhitecturii. Fotografia arhitecturală implică deseori o poveste, arată personalitatea clădirii, a zonei sau a orașului în raport cu oamenii care trăiesc alături de ea. 

Totodată, nu se limitează la exterioare. Interioarele sunt la fel de importante, mai ales în imobiliare, industria hotelieră, clădiri de birouri etc. Pe măsură ce tehnologia a evoluat, tendința s-a îndreptat către fotografia aeriană. În prezent, datorită prețului accesibil al dronelor, tot mai mulți oameni au devenit pasionați de acest tip de fotografie care arată perspective unice ale structurilor.

Cum devii mai bun la fotografia arhitecturală?

Unele persoane au impresia că fotografia arhitecturală nu exprimă nimic și o consideră chiar plictisitoare. Însă un fotograf bun va reuși să trezească emoții indiferent dacă lucrează cu o persoană sau cu o clădire. Nu e suficient să găsești o construcție deosebită, e important și modul în care alegi să o pozezi. În același timp, poți obține o fotografie excelentă chiar dacă alegi o clădire mai „simplă”: o vilă construită în stil minimalist sau un bloc ridicat în perioada comunistă. Totul ține de perspectiva personală, talent și respectarea anumitor principii. Iată despre ce este vorba. Desigur, alegerea unui aparat foto de calitate este de asemenea importantă, la fel și accesoriile pe care le folosești.

Alegerea subiectului potrivit

Dacă ești începător în fotografierea clădirilor, cel mai util lucru pe care îl poți face este să pozezi orice structură care îți atrage atenția. Rezervă-ți un weekend în care să te plimbi prin oraș, atât prin centru, cât și pe străzile mai ascunse. Inițial, te poți concentra pe obiective turistice, însă nu te limita la acestea. Descoperă comorile ascunse: o clădire degradată dintr-un cartier scump, una istorică, bine conservată, un balcon cu flori sau pur și simplu fațada restaurantului tău preferat.

Pe măsură ce vei câștiga experiență, îți va fi din ce în ce mai ușor să găsești clădiri care trezesc în tine o emoție deosebită. De asemenea, urmărește pe social media fotografi (profesioniști sau amatori) și încearcă să vizitezi aceleași locații. Nu le copia fotografiile, ci prezintă structura într-un mod diferit. Cu ocazia asta, vei afla mai multe și despre modalitățile de promovare în social media ca fotograf sau videograf.

Vizitează un subiect în momente diferite

Cei mai mulți fotografi revin la anumite clădiri pentru a le fotografia în diferite momente ale zilei sau diverse condiții meteo. Vei obține poze total diferite dacă vizitezi o clădire vara, la apus, apoi iarna, în prima parte a zilei. 

Schimbă perspectiva

În special începătorii au tendința să fotografieze clădirile din același unghi: din exterior, cu întreaga structură vizibilă. Din păcate, nu vei reuși să construiești un portofoliu prea interesant dacă te limitezi la acest tip de fotografii. În plus, te vei plictisi destul de repede.

Încearcă să schimbi perspectiva pentru a-ți dezvolta creativitatea și joacă-te cu camera foto. Concentrează-te pe o arcadă, un gargui sau o fereastră din lemn cu vopseaua sărită de pe tâmplărie. Nu prinde în cadru întreaga clădire, ci doar o treime. Intră și în imobil, dacă acest lucru e permis. 

Ia în considerare și achiziția unei drone. Dispozitivul îți permite să realizezi poze aeriene superbe, din unghiuri în care nu ai putea ajunge altfel.

Include în cadru și oameni

Fotografia arhitecturală nu înseamnă doar clădiri; deseori, o poză poate fi îmbunătățită prin prezența unor persoane. Ele dau mai multă culoare, pot participa la poveste sau pot crea un contrast puternic. Elementul uman poate face diferența dintre o poză banală și una specială. 

Învață să elimini oameni din cadru

În unele situații, îți dorești oameni în fotografie, dar în altele vrei să te concentrezi asupra clădirii în sine. De obicei, problema apare la obiectivele turistice sau în zonele foarte aglomerate. Probabil te-ai întrebat cum reușesc alți fotografi să convingă persoanele să iasă puțin din cadru, mai ales dacă poza este evident făcută în timpul zilei, nu-i așa?

Din fericire, nu e niciun secret, iar oamenii chiar rămân în cadru. Tot ce trebuie să faci e să montezi aparatul foto pe un trepied și să faci o serie de poze. Apoi, așază fotografiile una peste alta în Photoshop și șterge oamenii din fiecare strat. Trucul e simplu, rapid și îți permite să obții poze reușite chiar și în cele mai populare locații.

Fotografia arhitecturală: echipament recomandat

Merită să investești într-un aparat DSLR? De câte obiective ai nevoie? E trepiedul atât de important? Ce accesorii sunt necesare? Sunt doar câteva dintre întrebările la care aștepți probabil un răspuns. Dacă te afli la început de drum, fotografia poate părea un domeniu complex, însă e ușor de înțeles. Iată care este aparatura ideală pentru fotografia arhitecturală.

Aparat foto

Principalul avantaj al fotografiei arhitecturale este abilitatea subiectului de a rămâne nemișcat. De aceea, nu e nevoie să investești într-o cameră foto cu funcții speciale, cum se întâmplă la fotografia de portret, de exemplu.

O cameră foto DSLR cu lentile interschimbabile este ideală pentru a fotografia structuri. Este de preferat să alegi una cu senzori full frame. Aceștia oferă imagini de calitate excelentă și permit controlul perspectivei.

Totodată, poți achiziționa un aparat foto compact. Deși nu îi poți schimba obiectivul și are anumite limitări, prezintă și avantaje. Este mai ușor de folosit decât un DSLR, având mai puține setări, iar dimensiunea și greutatea sunt reduse.

Noi îți recomandăm:

Obiectiv

Dacă ești începător, ai putea alege un obiectiv mic și discret, care să nu atragă atenția. Acesta e util mai ales dacă preferi să adaugi în cadru și oameni. Optează pentru un obiectiv cu o distorsiune minimă a imaginii și un câmp vizual larg.

În același timp, sunt utile și obiectivele cu zoom, care îți permit să obții imagini excelente cu detalii greu de surprins. Dacă vrei să fotografiezi o catedrală gotică, de exemplu, poți petrece întreaga zi doar descoperind noi detalii arhitecturale superbe.

Un alt tip de obiectiv foto potrivit este cel cu înclinare sau tilt-shift. Ideal pentru clădirile înalte, te ajută să eviți distorsiunea perspectivei.

Îți recomandăm:

Trepied

Trepiedul este printre cele mai populare accesorii foto. Instrumentul te ajută să stabilizezi imaginile și este util indiferent de tipul de fotografie practicat. Îți permite să tragi inclusiv cadre panoramice sau cu expunere lungă, ducându-ți portofoliul la un alt nivel.

Înainte de a achiziționa un trepied, ține cont de greutatea pe care o poate susține. Înălțimea sa e de asemenea un aspect relevant pentru că nu ar trebui să stai aplecat atunci când te uiți pe vizorul camerei. Nu în ultimul rând, e de preferat să optezi pentru unul care are puține secțiuni pe picioare, pentru a avea mai multă stabilitate.

Recomandările noastre sunt:

Filtre

După ce te-ai obișnuit cu obiectivul și camera, ia în considerare și achiziționarea unor filtre. De exemplu, dacă fotografiezi des clădiri cu ferestre mari, ți-ar fi folositor un filtru de polarizare circular. Acesta elimină reflexiile de pe geamuri, dar și cele de pe finisajele lucioase. O altă sugestie de filtru foto este cel de densitate neutră. Cu ajutorul său, poți avea expuneri lungi inclusiv când lumina este puternică.

Noi îți recomandăm:

Fotografia arhitecturală: sfaturi practice

Odată ce ai înțeles regulile de bază și ai căpătat experiență, e timpul să-ți duci fotografiile la un alt nivel. Ține cont de aceste recomandări pentru a continua să evoluezi.

Alege condițiile meteo potrivite

Spre deosebire de portrete, nunți, peisaje și alte tipuri de fotografie, de data aceasta nu trebuie să alergi de fiecare dată după vreme senină. De fapt, în funcție de emoția pe care dorești să o transmiți, e posibil să preferi o zi mohorâtă. 

Gândește-te ce poveste vrei să inspire fotografia și identifică personalitatea clădirii. E oare una veselă sau mai degrabă trecută prin greutățile vieții? 

Rezervă-ți suficient timp pentru postprocesare

Din păcate, nu întotdeauna putem aranja perfect un cadru înainte de a-l fotografia, cu atât mai mult în cazul clădirilor. În funcție de proiect, este posibil să fie nevoie să scoți din poză cabluri, prize sau alte obiecte. În plus, dacă fotografiezi exteriorul unei clădiri publice, poate vei dori să scapi de gunoaie, dacă nu se încadrează în concept.

Profită de înălțimea clădirii

Unele fotografii se fac aproape singure și nu ai nevoie de un talent deosebit. În cazul clădirilor înalte, vei obține un rezultat deosebit dacă te apropii de ele și le fotografiezi de jos în sus. Poziționează-te într-unul dintre colțuri pentru a crea o direcție. Clădirile care se pretează acestei perspective au în general multă sticlă, însă experimentează cu mai multe tipuri de materiale.

Combină stiluri arhitecturale

În multe orașe mari, clădirile vechi au rezistat testului timpului și sunt vizibile printre cele noi. Contrastul dintre stiluri este deosebit: cele moderne sunt de obicei drepte și înalte, cu multă sticlă și fără ornamente, în timp ce clădirile vechi sunt construite deseori în arhitectură barocă, renascentistă sau gotică.

Experimentează cu unghiuri diferite

Trepiedul este util în fotografia arhitecturală, însă nu obligatoriu. Totul depinde de perspectiva și de creativitatea fotografului. Permite-ți să ieși din zona de confort și plimbă-te în jurul clădirii, așază-te în diferite poziții, experimentează cu unghiuri diferite și caută să scoți în evidență detalii pe care alții poate le-ar ignora. Pentru mai mult confort, ia în considerare utilizarea de oculare și vizoare unghiulare, mai ales dacă porți ochelari. Accesoriile te ajută să nu îți mai lipești fața de aparat, acesta fiind un avantaj important în special când stai în poziții mai dificile.

Sperăm că acest ghid ți-a fost de folos indiferent dacă încerci să îți îmbunătățești abilitățile sau vrei să încerci fotografia arhitecturală pentru prima dată. Ține cont de recomandările de mai sus, alege produsele potrivite și nu uita: ieși din zona de confort și permite-ți să fii creativ.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.