Senzor Crop versus Full Frame: Top caracteristici și diferențe

Calitatea imaginilor captate depinde foarte mult de senzorul de imagine al aparatului, fie că este aparat mirrorless sau DSLR. De aceea îți prezentăm în continuare cele mai cunoscute formate pentru senzori de imagine tip crop și full frame, cu detalii despre caracteristicile lor și diferențele dintre cele două tipuri. Asta te va ajuta să decizi mai bine ce fel de aparat ai nevoie și dacă e suficient unul cu senor APS-C sau e momentul să investești într-un full frame!

Formatul Crop - definiție și caracteristici

Îi spunem generic ”crop” sau ”cropped” tocmai pentru că este mai mic decât dimensiunea unui cadru înteg, 24x36mm. Poate fi APS-C (un factor de 1.5 sau 1.6x), poate fi MFT (micro four thirds, cu un factor de 2x) șamd. Formatul digial (denumit în cazul brandului Nikon DX, de emeplu) este un format de senzor de imagine cu dimensiuni medii, de aprox. 24 x 16 mm, adică aproximativ 2/3 din formatul standard de 35 mm 9sau pe film, cum se mai zice). Obiectivele marcate ca atare (DX sau alte acronime, în funcție de brand) pot fi folosite la aparate foto digitale DSLR, cu același format. Aria de pixeli variază la senzori DX de la 2012 pixeli la 4288 pixeli orizontal și de la 1324 pixeli la 2848 pixeli vertical. Unele dintre ele pot fi montate și utilizate chiar și pe aparate full-frame, însa distanța focală se va multiplica cu acel factor, după caz 1.5x, 1.6x sau 2x șamd. Adică un obiectiv de 50 mm full frame, va deveni pe fromat crop un 50 x1.5 sau x1.6, respectiv o focală de 75 sau 80 mm.

Este foarte importantă dimensiunea senzorului foto pentru alegerea unor echipamente potrivite fiecărui tip de fotografie: de peisaj, de produs, macro, etc. Senzorii format crop pot fi folosiți și la camere video, pentru crearea unor vloguri de calitate, la performanțe optice mai bune.

O sugestie excelentă pentru aparate foto mirrorless pe care să le utilizezi în vlogging este Nikon Z 50, ușor și compact, cu monitor rabatabil, ideal pentru încadrarea imaginilor în timpul transmisiunilor video live sau înregistrate. Diferența de calitate este determinată de obiectivul cu senzor de format DX, cu dimensiuni 16-50 mm și opțiune de VR inclusă. 

Formatul Full Frame - definiție și caracteristici

Full Frame Format (în cazul aparatelor Nikon veți observa indicativul FX) este potrivit pentru obiective destinate camerelor cu cadru sau senzor de 35mm, mai exact cu dimensiunile de 24 x 36 mm. Se asigură astfel menținerea unui unghi generos de vizualizare, iar calitatea la nivel de pixeli este îmbunătățită. Optica folosită este, în general, superioară, întrucât trebuie să rezolve o rezoluție mai mare, mai multe detalii, dinamică mai mare șamd.

Profesioniștii utilizează aparatele mirrorless full frame pentru calitățile optice superioare şi pentru o focalizarea rapidă, prezentă de obicei pe acest tip de aparate. Ai la dispoziție atât aparate foto de format FX cu focalizare automată, cât și camere foto cu senzor FX cu focalizare manuală.

Senzorii full frame oferă o calitate foarte bună a imaginii, chiar în condiții de luminozitate redusă. Lasând la o parte rezoluția, dimensiunea mai mare a pixelilor, dinamica superioară a senzorului fac ca mai multă lumină sau informație să ajungă prin obiectiv pe senzorul digital. Creativitatea fotografului și precizia aparatului formează un duo redutabil, mai ales pentru surprinderea unor imagini din natură, scene dinamice, cu elemente care se mișcă rapid, la competiții sportive, activități outdoor, înregistrări video 8K sau multe altele.

Printre cele mai cumpărate obiective foto în 2021 se numără atât cele pentru aparate full frame, cât și cele pentru aparate DSLR sau mirrorless cu senzori de dimensiuni mai mici, cu senzori MFT sau APS-C.

Iar dacă vrei să vezi care au fost aparatele preferate de comunitatea F64 în 2021, poți să afli mai multe aici

Cele mai importante diferențe dintre cele 2 tipuri de senzori (crop și full frame)

O diferență importantă între senzorii crop și full frame este dimensiunea fizică a senzorului: zona de imagine a formatului APS-C (crop) este de aproximativ 24 x 16 mm, iar la formatul full frame, zona de imagine se bazează pe cercul de imagine de 35 mm cum a provenit de la apratele pe film (cu o dimensiune a cadrului de 24 x 36 mm). Această diferență de dimensiune vine cu o serie de avantaje în cazul celor full frame, având un impact direct asupra calității imaginii, a dinamicii de expunere, la reproducerea culorilor, un comportament mai bun la valori ISO mai mari, dar și pentru că acestea sunt aparate, respectiv obiective mai scumpe și cu o construcție mai solidă, mai robustă, fiind gândite pentru profesioniști.

Există obiective foto performante care sunt proiectate și optimizate pentru utilizarea mixtă: atât în format crop, cât și FF. Trecerea se face prin activare automată (aparatul știe când montați un anumit tip de obiectiv) a modului de crop. Aceasta determină ajustarea zonei de captare a imaginii. Acest lucru este semnalizat în mod diferit de la un brand de aparate la altul, însă ca idee generală veți vedea că imaginea captată acoperă doar o parte din cadru/vizor sau pe display-ul LCD veți observa o parte culoare gri, sau hașurată care acoperă zona de imagine ”lipsă” din cadrul ”complet”, full-frame.

Mai mult, obiectivele proiectate pentru aparate tip full frame pot fi montate și utilizate pe aparatele cu senzor crop (APS-C/DX). În acest caz, imaginea captată de aparat va folosi 2/3 din cercul imaginii obiectivului, folosind practic zona centrală, unde proprietățile optice ale oricărui obiectiv sunt net superioare față de zonele de pe margini. În concluzie, dacă aveți un aparat cu seonzor crop și un obiectiv full frame, folosiți-l, veți avea partea de cea mai bună calitate optică, singurul lucru de care trebuie să mai țineți cont este multiplicarea distanței focale cu factorul de crop. Așa cum am amintit și mai sus, dacă veți pune un obiectiv de 50mm full frame pe un aparat cu senzor APS-C, de exmeplu Canon 250D care are un factor de crop de 1.6x, obiectivul va deveni practic un 50 mm x 1.6 = 80 mm. Puteți folosi acest lucru în favoarea dumneavoastră, de exemplu, un normal (50mm) devine în această situație un grozav obiectiv de portret. Dacă aveți un zoom tele 70-300mm, acesta va deveni pe un un aparat APS-C/crop 112-480mm. Dacă fotografiați wildelife, natură, aveți acest plus la capătul teleobiectivului, veți putea apropia mai mult subiectul fotografiat.

Tot din același motiv, când este mai importantă partea wide a obiectivului, dacă vreți să cuprindeți mai mult în cadru (în cazul peisajelor, de exemplu) nu veți fi avantajat de utilizarea unui obiectiv full frame, pentru că veți pierde de fapt elemente din cadrul din cauza factorului de multiplicare sau veți fi nevoit să vă deplasați mult mai departe de subiectul dorit.

Este foarte important cum înteții și cureți senzorul foto, ca să beneficiezi de calitatea maximă și să eviți apariția unor pete sau urme pe senor, respectiv pe imaginile captate. Atenție maximă atunci când schimbați obiectivele, să nu expuneți senzorul la praf sau alte impurități. Dacă totuși se întâmplă astfel de evenimente neplăcute și nu vă descurcați singuri, vă recomandăm să apelați la un service autorizat pentru această procedură de curățare a senzorului.

În concluzie

Nu există bun sau rău, rețete universale pentru fotografii perfecte, există mai potrivit și mai eficient pentru un anumit gen de fotografie sau o anumită întebuințare. Sunt multe situații în care poți obține rezultate extraordinare cu aparate entry-level sau pentru entuziaști, nu e niciodată nevoie sa ai cel mai pro aparat.

Poti compensa însă utilizând un obiectiv mai calitativ si neparat ideal/bine potrivit pentru tipul de fotografie pe care o faci. Te interesează mai mult focalele wide (faci street sau peisaj), ai nevoie de super-teleobiective (tragi sport sau wildlife) cu focale cat mai lungi, important e să-ți împerechezi bine obiectivele cu aparatele. Dacă nu te decizi și ai nevoie de recomandările unor specialiști, nu uita că poți oricând apela la serviciul nostru de Consultanță LIVE și vei primi sfaturi pertinente și care să se încadreze în bugetul alocat.

Alege aparatele și obiectivele care se potrivesc tipurilor de fotografie pe care le pratici și îndrăgești, daca ai nevoie de puțină inspirație, ți-am pregătit niște ghiduri în care vei afla mai multe detalii dacă dorești să te documentezi în acestă direcție. De asemenea, dacă suntem pasionați de această frumoasă artă, trebuie să ne îmbogățim constant cunoștințele, atât din punct de vedere tehnic, cât și artistic, iar pentru asta poți arunca o privire la cursurile Academiei F64

Echipamentele sunt importante, dar imaginația, creativitatea și nu în ultimul rând cunoștințele despre fotografie vor face mereu diferența!

Produse recomandate - Aparate DSLR cu format Crop sau APS-C

Produse recomandate - Aparate DSRL format Full-Frame

Produse recomandate - Aparate mirrorless- Crop/APS-C

Produse recomandate - Aparate Mirrorless Full-Frame

Tu ce aparat foto deții și care este experiența ta cu acesta? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

  • Folosesc Nikon Z50

  • Canon EOS 4000D

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.