Relația dintre ISO, diafragmă și timp de expunere. Ponturi pentru începători

Fotografia reprezintă un mod elaborat de a “picta” cu ajutorul luminii, de aceea pasionații de efecte vizuale trebuie să aibă atât talent artistic, cât mai ales cunoștințe de fizică și optică. Iată care sunt cele mai importante elemente ale expunerii foto și cum pot fi ele combinate pentru rezultate remarcabile, chiar și în cazul începătorilor în arta fotografică. 

Ce înseamnă ISO

Vei întâlni acest grup de litere pe majoritatea tipurilor de aparate foto, de aceea este important încă de la inițierea în fotografie să știi ce este ISO și cum să-l folosești pentru realizarea unor poze de calitate, cu efecte interesante.

ISO reprezintă prescurtarea de la International Organization for Standardization și în acest context desemnează  valoarea standard pentru sensibilitatea materialului foto.

Prin sensibilitate foto se înțelege caracteristica senzorului sau a filmului foto ce stabilește cantitatea de lumină necesară pentru o expunere corectă (de obicei  25, 50, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 sau 6400).

Pentru o expunere adecvată, senzorul are nevoie de cantitate de lumină invers proporțională cu sensibilitatea. La aparatele foto digitale, sensibilitatea crește prin    amplificarea electronică a semnalului, fapt care determină apariția unui fenomen denumit zgomot de imagine (scăderea claritățiii imaginii, estomparea detaliilor).

Prin utilizarea diferitelor tipuri de DSLR pentru începători și avansați se obțin valori ISO ridicate, cu păstrarea calității imaginilor, prin realizarea corectă a expunerii și a balansului de alb.

Ce reprezintă diafragma

Diafragma reprezintă deschiderea (dimensiunea orificiului) din obiectiv care lasă să treacă lumina. Diafragma reglează cantitatea de lumină ce trece prin lentila obiectivului către senzorul camerei foto. Pentru toate tipurile de obiective foto există setări pentru controlul diafragmei, iar fanta acesteia este calculată sub forma numărului f (distanța focală a obiectivului împărțită la diametrul efectiv al diafragmei).

Cu cât este mai mică valoarea f, cu atât este mai mare deschiderea diafragmei, și astfel ajunge mai multă lumină la senzor. Dacă la sensibilitatea ISO mai multă lumină înseamnă mai puțină calitate, pentru diafragmă nu se întâmplă la fel. Claritatea imaginilor și a detaliilor rămâne neschimbată, în schimb se reduce din profunzimea de câmp, denumită și DOF (depth of field), adică zona din câmpul vizual surprinsă clar de obiectiv și proiectată pe senzor pentru a fi transformată în imagine fotografiată.

Ce este timpul de expunere

Timpul de expunere reprezintă durata pentru care obturatorul este deschis și senzorul este expus la lumină. Este vorba despre câteva fracțiuni de secundă, dar perioada poate fi extinsă până la câteva secunde, pentru obținerea unor efecte vizuale interesante.

Timpii de expunere scurți sunt utilizați pentru a “îngheța” acțiunea atunci când subiecții fotografiilor se mișcă rapid (de exemplu la evenimente sportive, concerte, fotografii de păsări în zbor ș.a.).  Cele mai bune obiective foto au specificații speciale pentru fiecare tip de fotografie, așa că poți să folosești indicațiile afișate pentru ghidare și alegerea setărilor corecte.

Timpii de expunere lungi sunt recomandați la crearea fotografiilor artistice, cum sunt acelea care folosesc efectul bokeh. Este necesară utilizarea de stabilizatoare și trepiede pentru realizarea unor imagini echilibrate, care să nu pară “mișcate”.

Cum să folosești ISO, diafragma și timpul de expunere pentru fotografii reușite

Când reduci timpul de expunere pentru imortalizarea subiecților în mișcare, este recomandat să mărești deschiderea diafragmei. În mod similar, atunci când crești deschiderea diafragmei ca să obții un grad maxim de focalizare, trebuie să expandezi și timpii de expunere. 

Echilibrul vizual este menținut și cu ajutorul setărilor ISO, astfel încât putem spune că cele trei caracteristici (diafragmă, timp de expunere, ISO) formează un triunghi al expunerii (the exposure triangle). 

Aceste detalii sunt importante atunci când înveți cum să-ți setezi aparatul foto ca să realizezi poze reușite. Ai la dispoziție și câteva ponturi pentru fotografii de portret, care necesită o altă estimare a distanței dintre subiect și camera foto, pentru sublinierea trăsăturilor și obținerea unor efecte speciale. 

Utilizează accesorii foto și echipamente de studio, ca să pui în practică ponturile prezentate. Ia în considerare și colecția de sfaturi pentru fotografi începători, ca să înveți subtilitățile artei fotografice și să realizezi imagini spectaculoase.

Tu ce alte trucuri folosești în setarea ISO, diafragmei și a timpului de expunere? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.