Cum să fotografiezi bijuteriile acasă

Fotografierea bijuteriilor nu este atât de simplă pe cât ați putea crede la prima impresie. Veți avea nevoie de niște echipamente mai speciale, de un setup de lumini ușor de ajustat, reglat, de un fundal alb (evident, pot fi și alte culori, dar e bine să începeți cu unul alb) și de o ceva cunoștințe legate  de controlul profunzimii de câmp (a zonei clare din imagine). În plus, în cazul bijuteriilor (sau alte obiecte lucioase) vor exista întotdeuna reflexii supărătoare, nedorite, care vor trebui înlăturate.

Sfaturi pentru începători pentru fotografierea bijuteriilor

Utilizarea unui obiectiv dedicat de macro vă va asigura că aveți cea mai bună calitate atunci când fotografiați bijuterii. Evident, valabil și pentru orice alte obiecte de mici dimensiuni. Știm că nu sunt cele mai rapide obiective ca și viteză AF, însă cei mai mulți le folosesc pe modul de focalizare manuală, aparatul pus pe un trepied stabil, declanșare cu telecomandă sau întârziere și veți avea un cadru corect expus și cu un subiect perfect clar.

Un obiectiv de macro permite o reprezentare in proportie de 1:2 sau 1:1 (marime naturală) a subiectului fotografiat. Evident, cele cu raport de reproducere 1:1 sunt mai scumpe ca preț, dar dacă aveți bugetul și mai ales fotografiați foarte des bijuterii și produse de dimensiuni mici, va fi o investiție excelentă.

Iată care ar fi cele mai frecvent obiective de macro, pentru mai multe tipuri de aparate:

03 Sony FE 90mm Obiectiv Foto Mirrorless F2.8 Macro 1:1 OSS G
Olympus 60mm F2.8 macro 1:1 ED
Nikon AF-S VR Micro-Nikkor 105mm f/2.8G IF-ED
Canon EF 100mm Obiectiv Foto DSLR F2.8L Macro IS
Sigma 70mm F2.8
Sigma 105mm F2.8

Folosiți mereu trepiedul foto

Folosirea unui trepied este esențială în fotografia de produs, în general, iar bijuteriile nu fac excepție. Care ar fi motivele principale?

  1. În primul rând, vă va permite să păstrați unghiurile și perspectivele potrivite pe tot parcursul ședinței foto. 
  2. De asemenea, un trepied vă ajută să evitați orice vibrație sau mișcare a camerei. Aceasta este poate principala cauză a imaginilor neclare, mai ales că la fotografiatul de produse/bijuterii, veți avea de multe ori nevoie de un timp de expunere mai lung (tocmai pentru a nu folosi valori mari ale ISO).
  3. Focalizarea manuală pentru un control total al zonei de clar din imagine poate funcționa doar dacă aparatul va rămâne nemișcat. Adică montat pe un trepied stabil, de preferat și cu un cap fluid. Nu zicem că ar fi imposibil de pozat din mână, dar… de ce să te chinui și să riști să ai un cadru mișcat și neclar? Sau de ce să alegi un ISO foarte mare și să ai zgomot de imagine. Parcă mai simplu și mai bine e cu un trepied!

Folosiți un fundal alb

S-ar putea să credeți că fotografierea bijuteriilor pe un fundal alb simplu este banală, plictisitoare și nu va atrage atenția, dar nu este chiar așa și vă spunem de ce.

În primul rând, un fundal alb este standardul în fotografia de produs (gândiți-vă la majoritatea imaginilor de produs de pe site-urile de e-commerce, de exemplu). Apoi, un astfel de fundal pune bijuteria în sine în centrul atenției, iar reflexiile pe care le vedem în bijuterii (de multe ori avem și reflexii nedorite) vor fi unele plăcute, albe și care pot fi controlate mai ușor. Este dificil de făcut acest lucru când pe diversele suprafețe ale bijuteriilor avem fel și fel de reflexii, de diverse tonalități și intensități. Rezultatul final nu va fi la fel de reușit.

Alegeți diafragma potrivită

În cazul fotografierii bijuteriilor, subiectul trebuie să fie întotdeauna în centrul atenției. După cum probabil știți, diafragma este unul dintre factorii cheie pentru a controla profunzimea câmpului de claritate. Pentru a avea cea mai mare parte a fotografiei în focalizare, trebuie să utilizați un număr f/ mare, adică o difragmă închisă (f/11, f/16, f/22). E drept, intră mai puțină lumină așa, dar dacă folosiți – cum menționam mai sus – un trepied, nu trebuie să vă faceți griji că va rezulta un timp de expunere mai lung și nici nu va fi nevoie să creșteți valoare ISO. Fără trepied, va fi aproape imposibil de obținut o imagine perfect clară.

Folosiți lumina naturală

Lumina naturală face minuni atunci când fotografiați bijuterii (sau produse, în general) acasă. Creează o atmosferă plăcută și naturală, care funcționează excelent pentru acest tip de fotografie, ca și în cazul potretelor.

Cum e cel mai bine de procedat? Amplasați-vă aproape de o fereastră mai mare, pentru a avea suficientă lumină de afară. Dacă soarele strălucește prea puternic, fie reveniți la o oră mai potrivită, fie puteți utiliza difuzoare de lumină pentru a estompa umbrele dure (o foaie de hartie alba, jaluzelele din hartie de talc sau material textil alb sunt iarasi solutii foarte bune și la îndemână). Iar dacă este necesar, puteți începe de aici amplasarea și altor surse de lumină (puteți începe cu una, de exmeplu, pentru a accentua anumite detalii sau a compensa umbrele create de lumina naturală).

Fiți atenți la reflexii

Pietrele prețioase și metalele sunt materiale foarte reflectorizante și acest lucru le face destul de dificil de fotografiat. Când învățați cum să fotografiați bijuterii, trebuie să acordați multă atenție locului în care așezați camera/studioul și toate echipamentele de acolo, orice element putand fi reflectat în cadru, pe diversele suprafeșe ale bijuteriilor. cu timpul, veți învăța cum să mascați aceste elemente, folosind diverse panouri albe sau negre (în acest caz, ele absorb lumina și reduc semnificativ formarea reflexiilor).

Detaliile contează!

Și fac diferența între un cadru normal, obișnuit și unul special, deosebit. Verificați mereu dacă există urme sau zgârieturi și schimbați bijuteriile, dacă este necesar. De asemenea, este indicat să curățați bijuteriile înainte de fotografiere, de praf, de scame, de orice elemente nedorite, care vor apărea în poza finală. Și se vor vedea, fiți siguri, mai ales dacă folosiți un obiectiv macro.

Nu uitați de editare/post-procesare

Post procesarea este o parte importantă a oricărei imagini de produs sau comerciale. Culorile sunt esențiale la o fotografie de produs, trebuie să reflecte realitatea, iar un prim pas ar fi să vă asigurați că aveți balansul de alb (WB) corect setat și că este constant pe tot parcursul sesiunii de fotografiere (să nu aveți tonuri diferite în cadre diferite, până la urma e vorba de același produs). Aplicațiile de editare foto (Adobe Photoshop, Adobe Lightroom, Capture One Pro etc.) pot remedia acest lucru cu un singur clic, atâta timp cât ați fotografiat RAW și puteți modifica ulterior acești parametri și fără pierderi semnificative de calitate.

În cele din urmă, trebuie să retușați orice zgârieturi, pete, reflexii sau imperfecțiuni care ar putea diminua din calitatea imaginii produsului respectiv. 

Sperăm că aceste sfaturi vă sunt utile pentru a obține rezultatele pe care le așteptați atunci când fotografiați bijuterii acasă și NU UITA să ne lași în comentarii despre ce vrei să înveți data viitoare și promitem să facem un tutorial sau un articol despre ce te interesează!

Alți fotografi au mai citit și:

2 Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.