Ce face un director de imagine?

Un director de imagine este responsabil pentru înregistrarea unui film, a unei producții de televiziune, documentar, videoclip muzical, sau orice alt fel de piesă ciematografică. În esență, ei sunt aceia care transformă scenariul în filmări. Scopul lor principal este acela de a capta viziunea regizorului prin compoziție, iluminare, alegerea echipamentului, setarea camerei, precum și alte mijloace: profunzimea de câmp, focalizarea, culoarea, expunerea și filtrele aplicate etc.

În cele ce urmează, vă prezentăm câteva dintre principalele roluri și responsabilități ale unui director de imagine!

#1 Decide care va fi stilul vizual al filmului

Un director de imagine colaborează cu regizorul pentru a determina stilul vizual al filmului. Relația dintre un director de imagine și un regizor poate lua multe forme. Unii regizori le vor oferi directorilor de imagine mai multă libertate artistică, în timp ce alții au tendința de a supraveghea fiecare decizie. Indiferent de situație, directorul de imagine va ține cont întotdeauna de viziunea regizorului. 

#2 Alege obiectivul

Regizorul de film Sidney Lumet a spus odată: ”Diferite obiective pot spune povești diferite.” Tipul de obiectiv pe care un director de imagine îl alege pentru a filma influențează aspectul general al producției. Unul dintre cele mai importante aspecte este distanța focală. Obiectivul de 50mm este considerat standard, deoarece echivalează cu ceea ce vede ochiul uman. Aceste obiective sunt populare în rândul multor regizori și directori de imagine. 

Distanțe focale mari comune includ obiectivele de 85, 100 și 135mm. Aceste obiective  comprimă fundalul și au adesea o adâncime de câmp mai mică. Cineaștii le folosesc pentru a izola o persoană, concentrând perspectiva spectatorului asupra unui anumit subiect sau detaliu. 

# 3 Compoziția și încadrarea

Directorul de imagine decide ce tipuri de camere, obiective, unghiuri și mișcări ale camerei sunt cele mai bune și indicate pentru a aduce viziunea regizorului la viață.

Compoziția este arta de a aranja elementele într-un cadru. Există anumite forme pe care oamenii le găsesc plăcute. Dar și compoziția filmului trebuie să spună o poveste. Aranjarea obiectelor și a actorilor într-un cadru poate contribui la povestea spusă. Astfel, ca și în fotografie, compoziția este o parte esențială în cinematografie, de fapt in orice productie video. 

În mod ideal, fiecare cadru al filmului ar trebui să poată fi expus pe peretele unei galerii de artă. Acest lucru nu este atât de simplu. Este nevoie de timp, bugete mari, editori grozavi și investitori răbdători.

#4 Lumina

În timp ce directorul de imagine operează camerele, el supraveghează și iluminarea decorului. Cineaștii care au de a face cu decoruri mai mari lucrează îndeaproape cu coordonatorul departamentului de electricitate pentru a crea, manipula și controla lumina în vederea obținerii atmosferei dorite. 

Modul în care directorul de imagine alege să se ocupe de iluminarea filmului afectează în mare măsură aspectul producției. De exemplu, directorul de imagine Gordon Willis, atunci când lucra la filmul Nașul, în 1972, a decis să ilumineze filmul diferit de orice alt film de la acea vreme. 

#5 Participă la repetiții

Directorul de imagine participă la repetiții cu regizorul și actorii pentru a înțelege modul în care personajele se deplasează într-o scenă și interacționează cu mediul lor. El planifică, de asemenea, punerea efectivă în scenă. Directorul de imagine, regizorii și actorii se angajează adesea într-un „dans” complicat pentru a găsi cel mai bun mod de a spune povestea regizorului.

#6 Decide ce raport între înălțimea și lățimea imaginii (aspect ratio) să folosească

Directorul de imagine va discuta cu regizorul ce raport între înălțimea și lățimea imaginii să folosească. Raportul folosit pentru televizoarele din prezent este de 16×9. Acest lucru înseamnă că proporția dintre lățime și înălțime va fi 1,78 la 1, de obicei scrisă ca 1,78:1. 

Concluzie: Responsabilitățile unui director de imagine sunt nesfârșite

Responsabilitățile unui director de imagine sunt vaste și variate. Puteți afla mai multe despre numeroasele roluri ale directorului de imagine citind cărți care tratează acest subiect ori urmărind videoclipuri pe Youtube. 

Bonus: 40 de filme pe care orice fotograf ar trebui să le vadă

Filmul și fotografia merg mână în mână. Dacă un fotograf dorește să învețe mai multe despre pasiunea lui este indicat să studieze modul în care regizorii surprind imagini în mișcare pe ecran. La fel de important este și să vizioneze filme care înfățișează arta fotografiei prin ochii regizorilor și să descopere mai multe despre poveștile fotografilor celebri așa cum sunt dezvăluite în anumite documentare.

De ce să te înscrii la acest curs?

Cursanții înscriși la acest curs beneficiază de:

  • acces permanent la 38 de episoade filmate care oferă informații esentiale cu privire la toate temele importante ale cursului
  • 20 de materiale tiparite (rezumat tip cheats – fișe grafice care sintetizează informatiile de la curs)
  • 20 filme tehnice care exemplifică conceptele și tehnicile prezentate la curs

Cursul are în vedere și 3 studii de caz concrete: realizarea unui videoclip, documentarul ilustrativ, documentarul de eveniment.

S-ar putea să te intereseze și următoarele articole:

Ce este compoziția și de ce este importantă în realizarea filmelor?
Pasionat de filme? Iată 5 lucruri de știut!
3 filme cu si despre fotografi

Care sunt filmele tale preferate? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.