Compozitie in fotografie: 17 sfaturi utile

In ziua de azi, doar academicienii inraiti mai considera ca regulile de compozitie sunt litera de lege. Restul care nu au nevoie sa respecte cu strictete un tipar pentru a-si face bine treaba si-au dat seama ca orice regula poate fi imbunatatita si incalcata, dar asta nu inseamna ca aceasta nu poate fi utila.

Trebuie sa intelegem ce inseamna compozitie. Compozitia se refera la multitudinea de elemente dintr-o scena, aranjata intr-un cadru. Multe dintre aceste sfaturi de compozitie sunt folosite in arta de mii de ani si chiar ajuta la crearea unor compozitii mai atractive. Odata ce ajungi sa le intelegi, vei sti cand trebuie respectate sau inovate, incalcate sau mai bine spus, invata regulile ca un profesionist, pentru ca mai apoi sa le poti incalca ca un artist!

1. Regula treimilor

Este una dintre cele mai cunoscute reguli de compozitie si este foarte simpla. Cadrul se imparte in 9 parti egale (ca un tabel de X si 0) , multi producatori de aparate foto au inclus posibilitatea de a vedea aceasta grila chiar in timp real pe display-ul aparatului. Unele smartphone-uri si aplicatia Instagram au si ele disponibila acesta regula. Scopul treimilor este de a concentra elementele principale dintr-o compozitie acolo unde liniile formeaza unghiuri sau patrate.

Tendinta naturala este de a pune subiectul in mijloc, lucru care nu functioneaza estetic intotdeauna. Folosindu-te de regula treimilor iti poti da seama cum sa muti subiectul mai in stanga sau in dreapta in asa fel incat fotografia sa fie echilibrata.

2. Regula triunghiurilor de aur

Similara cu regula treimilor, doar ca in cazul acesteia cadrul se imparte mai intai printr-o linie diagonala dintr-un colt in altul. Apoi, din celelalte doua colturi se trage cate o linie care se uneste cu linia principala, in asa fel incat la sfarsit fotografia va fi impartita intr-o serie de triunghiuri. In timp ce regula treimilor poate ajuta in formarea unor compozitii mai statice (dupa caz) regula triunghiurilor de aur, adauga tensiunea dinamica. In plus, asa te poti verifica in cazul in care doresti sa realizezi o fotografie folosindu-te de diagonale si triunghiuri, despre care vom vorbi imediat.

3. Diagonale si triunghiuri (tensiunea dinamica)

Ce inseamna tensiunea dinamica si cum contribuie triunghiurile si diagonalele la aceasta? Sa o luam pas cu pas: liniile drepte, orizontale sau verticale sugereaza stabilitate si contribuie la compozitiile statice (daca un om sta drept, el poate fi redus la o axa verticala dreapta, o compozitie statica). In schimb, daca omul respectiv sta pe o panta, sau alearga, sare, realizeaza o actiune, atunci apare tensiunea, atunci apar diagonalele si triunghiurile. Orice obiect sau fiinta poate fi redusa la axe si poate fi geometrizata (asa se construiesc schitele desenelor, picturilor, iar geometrizarea ajuta la fixarea proportiilor). Cu cat compozitia si subiectele acesteia contin mai multe axe diagonale (cu cat subiectul poate fi redus la o forma geometrica cat mai indepartata de un patrat sau un dreptunghi), cu atat fotografia va fi mai dinamica. De aici provine termenul de tensiune dinamica.

4. Sectiunea de aur