6 motive să ieși la fotografiat dimineața devreme

Dimineața devreme, chiar înainte de răsăritul soarelui, este un timp special. Ziua încă nu a început, iar dacă ieși la fotografiat dimineața poți surprinde toate aceste mici pregătiri pentru o nouă zi. Când ieși la fotografiat dimineața devreme, poți obține imagini uimitoare. Iar lumina de după răsărit are o textură unică. În plus, răsăritul este un moment al zilei preferat de mulți fotografi.

Dimineața devreme are și meritul că este un timp doar al nostru. Nimeni nu așteaptă nimic de la noi: copiii încă dorm, programul de muncă nu a început, nu ai niciun mail de verificat etc. În aceste ore te poți bucura de hobby-urile tale fără ca nimeni să te deranjeze. 

De ce merită să te trezești cu o oră sau două mai deveme, pentru a ieși la fotografiat dimineața? În cele ce urmează îți prezentăm șase motive care fac ca trezitul dimineața devreme, pentru a fotografia, să nu fie ceva inconfortabil, ci o plăcere. 

#1 Atmosfera de dimineață

De ce să te trezești dimineața devreme când poți profita de aceeași lumină și spre seară, înainte de apusul soarelui? Deși este adevărat că te poți bucura de aceeași lumină la amurg, atmosfera de dimineață este foarte diferită. De exemplu, dacă te trezești dimineața, în unele zile poți fotografia ceața dimineții, care poate transforma într-adevăr o scenă. 

În plus, iarna, odată cu schimbarea orei, se întâmplă de multe ori să nu ai timp să ieși în orele de dinainte să apună soarele (fiind, de exemplu, încă în timpul programului de muncă). Astfel, poți profita de ”ora de aur” doar în timpul răsăritului.

#2 Lumina aurie

Există, desigur, două ”ore de aur” pe zi: acea perioadă de câteva minute/zeci de minute în timpul răsăritului și apusului, când lumina este moale și aurie.

Poate că în loc să fotografiezi un peisaj la apus, poți încerca să ieși la fotografiat dimineața, să profiți de finețea luminii. Lumina difuză din timpul dimineții are efectul de a face totul să pară mai lin și de a induce o atmosferă aparte. Peisajele transmit o stare caldă, plăcută, iar pe stradă lumina va fi una deosebită.

Și, așa cum detaliem la punctul următor, dimineața te poți bucura de străzile aproape pustii!

#3 Poți profita de faptul că nu este multă lume pe stradă

Există multe beneficii atunci când ieși la fotografiat și nu este multă lume în jurul tău. De exemplu, poți fotografia mai ușor un loc foarte frecventat din orașul tău. Poți surprinde atmosfera specială a unui oraș încă adormit. Ziua încă nu a început. Ne așteaptă sute de posibilități. Te poți plimba pe străzile pustii și surprinde în fotografii mici fragmente de un timp în afara timpului. 

Un vechi proverb spune că cine se trezește de dimineață, departe ajunge. Nu trebuie să ajungi neapărat departe, poți găsi o mulțime de subiecte de fotografiat în cartierul tău, bucurându-te de străzile neaglomerate.

#4 Unghiul pentru anumite fotografii funcționează doar la răsărit

Pentru a realiza anumite fotografii, ai nevoie de unghiul soarelui care se găsește dimineața devreme. Îți poți da seama ce unghi va avea soarele în diferite perioade ale anului folosind aplicații speciale precum PhotoPills.

Ca în cazul oricărui tip de fotografie, este importantă planificarea din timp. Obținerea luminii potrivite pentru fotografia de dimineață necesită efort, dar aproape întotdeauna merită. Nuanțele de roșu, portocaliu și chiar rozaliu transformă obiectele din jur și subiectele din fotografiile tale.

#5 În lunile de vară, temperatura este mai plăcută dimineața

Sunt unele zile de vară în care este aproape imposibil să ieși afară după orele dimineții pentru o activitate plăcută precum fotografiatul. Pe timpul verii, este mult mai ușor să ieși la fotografiat atunci când temperatura este mai blândă. 

Dacă adăugăm în ecuație și umiditatea din timpul verii, este de înțeles că orice fotograf ar renunța rapid la o tură foto prin cartier în favoarea unui loc răcoros, cu aer condiționat. Căldura afectează de asemenea și claritatea gândirii, și este nevoie să ai mintea limpede pentru a obține cele mai bune fotografii.

#6 Dimineața poți surprinde pregătirile pentru începutul zilei din cartierul tău

Este posibil să nu dai de străzi aglomerate încă de la început, dar dimineața poți surprinde specificul atmosferei locale din cartierul tău. Oameni care aleargă, care își plimbă câinii, care ies să cumpere un latte de la cafeneaua preferată din cartier etc. Poți surprinde pregătirile care au loc pentru deschiderea pieței din cartierul în care stai. Există o mulțime de activități care se desfășoară în zorii zilei și toate așteaptă să le surprinzi cu camera ta.

S-ar putea să te intereseze și următoarele articole:

Ora de aur: La ce se referă și cum să profiți de ea
4 moduri de a profita de lumină în fotografia de stradă
Lumina în fotografia de stradă

Ție îți place să ieși la fotografiat dimineața devreme? Dacă da, ce sfaturi ai pentru alți fotografi care doresc să experimenteze cu acest gen de fotografie? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.