Află cum obții un bokeh creativ!

Termenul bokeh derivă din japonezul boke („neclar, confuz”) și se referă la modul în care sunt redate în fotografie planurile mai apropiate și respectiv mai îndepărtate decât planul asupra căruia s-a făcut focalizarea.
Altfel spus, bokeh-ul definește forma, mărimea și geometria zonelor care se află în afara câmpului de profunzime, respectiv acel efect de flu din fundalul imaginii care nu reprezintă decât o estompare, o fluidificare a contururilor. În majoritatea dintre cazuri, bokeh-ul este și fundalul fotografiei, aceasta nu este însă o regulă generală.
Bokeh-ul se realizează în urma focalizării subiectului și este controlat în special de diafragma obiectivului foto.
O diafragmă mai deschisă, mai mare ( de exemplu f/2 sau /2.8) îți va asigura un bokeh mai fin față de o diafragmă mai închisă. Totodată, o distanță focală mai mare te va ajuta să obții un bokeh mai uniform și „cremos”.
Alături de Dragoș Asaftei, ți-am pregătit un tutorial video prin care afli toate detaliile necesare unui bokeh creativ, de la echipament și recuzită până la tips & tricks, inclusiv despre editarea imaginilor:

Profită de perioada de sărbători pentru a obține imagini cât mai creative, acum că orașele sunt pline de luminițe. Chiar și de acasă, poți folosi instalația de pom pentru fotografii cu poveste:
bokeh
 
 
 

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.