6 Sfaturi pentru fotografii de portret spectaculoase, cu Gina Buliga

Cea mai mare provocare atunci când vine vorba de fotografia de portret este să surprinzi starea de spirit a persoanei, să transmiți o emoție și să conturezi o stare dincolo de simpla imagine a feței. Ochii sunt de multe ori elementul cel mai atractiv atunci când vine vorba despre fotografia de portret, fiindcă așa cum se spune, ochii sunt oglinda sufletului.

Gina Buliga, Ambasador Nikon în România ne oferă o serie de sfaturi valoroase pentru fotografii de portret spectaculoase.

#1 Fiecare fotografie are o poveste

Orice persoană care vine la o ședință foto are o poveste de spus, comunică cu clientul și încearcă să îl cunoști. Pune-i câteva întrebări care să te ajute să descoperi persoana din fața ta, află ce lucruri îi plac, dar și care sunt lucrurile mai puțin plăcute, ce nu ar vrea să le arate într-o fotografie și ce ar vrea să scoți în evidență. Încearcă să îi oferi încredere și dezvălui acele trăsături și contururi frumoase ce o diferențiază.

 

#2 Apropie-te de subiect

Apropie-te cât mai mult de persoana din fața ta, nu te feri să folosești obiective wide, cu cât te apropii mai mult, cu atât poți să trăiești mai bine momentul și să transmiți mai departe o frumoasă fotografie de portret. Totodată, acest lucru te ajută să te conectezi mai bine cu subiectul fotografiat.

#3 Surprinde naturalețea și mergi pe ideea de instantaneu

Încearcă să redai în cadrele tale partea naturală, concentrează-te mai puțin pe indicații stricte și dă-i un motiv bun să zâmbească și să se simtă relaxat în prezența ta. Astfel, poți captura adevărata personalitate și îi poți oferi amintiri reale, autentice. Cadrele cele mai interesante pot fi obținute de multe ori la final de ședința foto. “Păcălește” subiectul că ședința foto s-a încheiat, acesta se va relaxa și vei reuși să-l surprinzi într-un moment natural.

#4 Respectă etapele realizarii unui portret

Toate etapele realizării unui portret sunt importante, de la discuția înainte de ședință foto, la partea de fotografiere efectivă și apoi procesarea pe calculator. Ce trebuie să ai în vedere este ca subiectul să trăiască momentele cu aceeași intensitate ca și tine și să fie “el” pe tot parcursul interacțiunii.

 

#5 Locația pentru fotografii nu e musai să fie în studio

Poți la fel de bine să ieși outdoor sau în alt mediu în care subiectul se simte bine sau din care acesta face parte. Fotografia de portret se poate face oriunde, dacă alegi de exemplu să te abordezi portretul documentar poți descoperi diverse povești, culturi, fizionomi și poți capta o mică parte din sufletul celui pe care îl fotografiezi.

#6 Nu renunța niciodată la ideile tale

Te vei adapta la cerințele clientului, desigur, dar nu uita să îl rogi să realizezi și acele cadre pe care le ai tu în minte. Încearcă să transpui prin intermediul fotografiilor acele caracteristici ale subiectului tău ce au reușit să te inspire, dar și tipul de personalitate.

Echipamentul utilizat de Gina Buliga 

Nikon Z50 Aparat Foto Mirrorless

 

 

Specificații cheie:

 

  Senzor BSI-CMOS 21 Megapixeli

  Sistem de autofocus cu 209 de puncte

  Plaja ISO nativă 100-51200

  LCD tactil articulat cu 1,04 milioane de pixeli

  Procesor de imagine Expeed 6

 

 

Caracteristici:

 

  Obiectivele lui au o plaja focală suficient de mare pentru a face mai multe genuri de foto: street, architectură, etc.

  Remarcabil pentru scene cu oameni

  Focalizează în liniște și are un mod de fotografiere fără sunet

  Fotografiere continuă rapidă

Nikon 50mm f/1.4G
Nikon 105mm f1.4
Nikon 85mm f/1.4G
Nikon 70-200mm F2.8

Obiective recomandate pentru fotografia de portret

Alegerea obiectivelor se face în funcţie de ceea ce fotografiem. Normal că, de cele mai multe ori, ești limitat de obiectivul pe care îl ai, însă dacă ştii ce îți dorești să fotografiezi vei putea alege obiectivul potrivit.

Obiectivul de 50mm

Nikon 50mm f/1.4G

 

 

Descriere:

 

Acest obiectiv se poate găsi atât cu diafragmă f/1.4, cât și cu f/1.8, cel din urmă fiind mai accesibil. Abordarea printr-un astfel de obiectiv fix, va fi foarte asemănătoare cu cea pe care o percepem noi când privim în jur.

 

 

Puncte forte:

 

 Permite fotografierea în condiții de iluminare mai slabă, datorită diafragmei foarte deschise;

 Creează un efect de bokeh (modul cum este redată neclaritatea fundalului) frumos, conferind un aspect mai artistic portretului;

  Este indicat pentru portretul general și cele în plan american, deoarece o apropiere mai mare față de subiect ne va crea o ușoară deformare.

Obiectivul de 85mm

Nikon 85mm f/1.4G

 

 

Descriere:

 

Obiectivul de 85mm se găsește cel mai adesea cu diafragma f/1.8 dar si cu f/1.4 și îți oferă o perspectivă considerată de cei mai mulți dintre fotografi ca fiind cea mai adecvată pentru fotografia de portret. Putem spune că nu are deformări sesizabile, iar în același timp, obiectivul îți permite să stai la o distanță rezonabilă față de subiect.

 

 

Puncte forte:

 

O bună separare a planurilor, punând subiectul mai bine în evidență;

Permite fotografierea în condiții de iluminare slabă;

Nu deformează și permite o distanță rezonabilă față de subiect, pentru a păstra intimitatea acestuia atunci când îl fotografiem;

Obiectivele între 100-300mm

Nikon 70-200mm F2.8

 

 

Descriere:

 

Obiectivele care au distanța focală menționată mai sus (teleobiective) ne vor ajuta să ne apropiem foarte mult de subiect în cadru, comprimând și estompând în același timp fundalul. Există teleobiective și peste 300mm, însă folosirea lor pentru fotografia de portret nu este indicată, exceptând portretele de sportivi, acțiune etc.

 

 

Puncte forte:

 

Teleobiectivele conferă o profunzime de câmp redusă;

Ajută foarte mult să estompăm detaliile din spatele subiectului.

 

Poate te-ar mai interesa și următoarele articole:

Obiective ideale pentru fotografia de portret
Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art
Cum să obții iluminarea Rembrandt în fotografia de portret

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.