6 Sfaturi pentru fotografii de portret spectaculoase, cu Gina Buliga
- F64
- 19minutes read
Cea mai mare provocare atunci când vine vorba de fotografia de portret este să surprinzi starea de spirit a persoanei, să transmiți o emoție și să conturezi o stare dincolo de simpla imagine a feței. Ochii sunt de multe ori elementul cel mai atractiv atunci când vine vorba despre fotografia de portret, fiindcă așa cum se spune, ochii sunt oglinda sufletului.
Gina Buliga, Ambasador Nikon în România ne oferă o serie de sfaturi valoroase pentru fotografii de portret spectaculoase.
#1 Fiecare fotografie are o poveste
Orice persoană care vine la o ședință foto are o poveste de spus, comunică cu clientul și încearcă să îl cunoști. Pune-i câteva întrebări care să te ajute să descoperi persoana din fața ta, află ce lucruri îi plac, dar și care sunt lucrurile mai puțin plăcute, ce nu ar vrea să le arate într-o fotografie și ce ar vrea să scoți în evidență. Încearcă să îi oferi încredere și dezvălui acele trăsături și contururi frumoase ce o diferențiază.
#2 Apropie-te de subiect
Apropie-te cât mai mult de persoana din fața ta, nu te feri să folosești obiective wide, cu cât te apropii mai mult, cu atât poți să trăiești mai bine momentul și să transmiți mai departe o frumoasă fotografie de portret. Totodată, acest lucru te ajută să te conectezi mai bine cu subiectul fotografiat.
#3 Surprinde naturalețea și mergi pe ideea de instantaneu
Încearcă să redai în cadrele tale partea naturală, concentrează-te mai puțin pe indicații stricte și dă-i un motiv bun să zâmbească și să se simtă relaxat în prezența ta. Astfel, poți captura adevărata personalitate și îi poți oferi amintiri reale, autentice. Cadrele cele mai interesante pot fi obținute de multe ori la final de ședința foto. “Păcălește” subiectul că ședința foto s-a încheiat, acesta se va relaxa și vei reuși să-l surprinzi într-un moment natural.
#4 Respectă etapele realizarii unui portret
Toate etapele realizării unui portret sunt importante, de la discuția înainte de ședință foto, la partea de fotografiere efectivă și apoi procesarea pe calculator. Ce trebuie să ai în vedere este ca subiectul să trăiască momentele cu aceeași intensitate ca și tine și să fie “el” pe tot parcursul interacțiunii.
#5 Locația pentru fotografii nu e musai să fie în studio
Poți la fel de bine să ieși outdoor sau în alt mediu în care subiectul se simte bine sau din care acesta face parte. Fotografia de portret se poate face oriunde, dacă alegi de exemplu să te abordezi portretul documentar poți descoperi diverse povești, culturi, fizionomi și poți capta o mică parte din sufletul celui pe care îl fotografiezi.
#6 Nu renunța niciodată la ideile tale
Te vei adapta la cerințele clientului, desigur, dar nu uita să îl rogi să realizezi și acele cadre pe care le ai tu în minte. Încearcă să transpui prin intermediul fotografiilor acele caracteristici ale subiectului tău ce au reușit să te inspire, dar și tipul de personalitate.
Echipamentul utilizat de Gina Buliga
Specificații cheie:
Senzor BSI-CMOS 21 Megapixeli
Sistem de autofocus cu 209 de puncte
Plaja ISO nativă 100-51200
LCD tactil articulat cu 1,04 milioane de pixeli
Procesor de imagine Expeed 6
Caracteristici:
Obiectivele lui au o plaja focală suficient de mare pentru a face mai multe genuri de foto: street, architectură, etc.
Remarcabil pentru scene cu oameni
Focalizează în liniște și are un mod de fotografiere fără sunet
Fotografiere continuă rapidă
Obiective recomandate pentru fotografia de portret
Alegerea obiectivelor se face în funcţie de ceea ce fotografiem. Normal că, de cele mai multe ori, ești limitat de obiectivul pe care îl ai, însă dacă ştii ce îți dorești să fotografiezi vei putea alege obiectivul potrivit.
Obiectivul de 50mm
Descriere:
Acest obiectiv se poate găsi atât cu diafragmă f/1.4, cât și cu f/1.8, cel din urmă fiind mai accesibil. Abordarea printr-un astfel de obiectiv fix, va fi foarte asemănătoare cu cea pe care o percepem noi când privim în jur.
Puncte forte:
Permite fotografierea în condiții de iluminare mai slabă, datorită diafragmei foarte deschise;
Creează un efect de bokeh (modul cum este redată neclaritatea fundalului) frumos, conferind un aspect mai artistic portretului;
Este indicat pentru portretul general și cele în plan american, deoarece o apropiere mai mare față de subiect ne va crea o ușoară deformare.
Obiectivul de 85mm
Descriere:
Obiectivul de 85mm se găsește cel mai adesea cu diafragma f/1.8 dar si cu f/1.4 și îți oferă o perspectivă considerată de cei mai mulți dintre fotografi ca fiind cea mai adecvată pentru fotografia de portret. Putem spune că nu are deformări sesizabile, iar în același timp, obiectivul îți permite să stai la o distanță rezonabilă față de subiect.
Puncte forte:
O bună separare a planurilor, punând subiectul mai bine în evidență;
Permite fotografierea în condiții de iluminare slabă;
Nu deformează și permite o distanță rezonabilă față de subiect, pentru a păstra intimitatea acestuia atunci când îl fotografiem;
Obiectivele între 100-300mm
Descriere:
Obiectivele care au distanța focală menționată mai sus (teleobiective) ne vor ajuta să ne apropiem foarte mult de subiect în cadru, comprimând și estompând în același timp fundalul. Există teleobiective și peste 300mm, însă folosirea lor pentru fotografia de portret nu este indicată, exceptând portretele de sportivi, acțiune etc.
Puncte forte:
Teleobiectivele conferă o profunzime de câmp redusă;
Ajută foarte mult să estompăm detaliile din spatele subiectului.
Poate te-ar mai interesa și următoarele articole: