Ce înseamnă streaming: Tot ce trebuie să știi

În prezent comunicarea s-a mutat în mediul online, atât în ceea ce privește conținutul informațional, cât și educativ, iar entertainmentul este și el în mare parte difuzat direct pe internet: filme, muzică, jocuri, transmisiuni sportive. În acest context sunt importante detaliile despre ce înseamnă streaming și cum se realizează o transmisiune online de tip live streaming cu telefonul sau cu o cameră web specială.

Ce înseamnă streaming și ce tipuri de streaming există

Termenul streaming provine din limba engleză, unde stream înseamnă flux, curgere neîntreruptă și reprezintă o tehnologie multimedia prin care transferul de date de la sursă la o destinație se constituie într-un flux continuu, prin care fișierele video sau audio se deschid și rulează în timp real, chiar în timp ce se încarcă.

De aceea nu trebuie confundat cu downloadul, care constă în descărcarea conținutului audio video înainte de transmiterea lui. 

Principalele tipuri de streaming sunt cele audio, video și live. Se utilizează diferite protocoale ce determină modalitatea de transmitere a datelor media de la server la client într-o rețea de internet. Cele mai cunoscute dintre ele sunt următoarele:

  • Real-time Streaming Protocol (RTSP);
  • Real-time Transport Protocol (RTP);
  • Real-time Control Protocol (RTCP);
  • Compressed Real-time Protocol (cRTP);
  • HTTP Live Streaming;
  • Real-time Messaging Protocol (RTMP);
  • Transmission Control Protocol (TCP);
  • User Datagram Protocol (UDP).

Audio streaming

Pentru fluxul de date audio se utilizează codecuri audio cum sunt MP3, Ogg Vorbis sau AAC. Interacțiunea dintre utilizator și serverul de streaming se face printr-un protocol de control de tip Multimedia Messaging Service (MMS) sau Real-time Streaming Protocol (RTSP).

Video streaming

În mod similar, un fluxul video este comprimat folosind un codec video, de exemplu H.264 sau VP8. Conținutul mixt audio și video poartă numele de streaming media sau internet streaming și poate fi vizualizat pe măsură ce se încarcă, nu este nevoie să fie descărcat anterior, în plus serverele dedicate pentru streaming media oferă și opțiunea de derulare înainte și înapoi a clipului video transmis.

Live streaming

Cel mai popular tip de transmisii online îl reprezintă live streaming-ul, denumit și webcast sau netcast, care asigură rularea în timp real a fișierelor audio-video, prin multicasting. 

În prezent cele mai importante instituții de media tradiționale (televiziune, radio) transmit și în mediul online emisiunile, prin live streaming, la fel se întâmplă și în cazul unor concerte, meciuri de fotbal și alte întreceri sportive, evenimente culturale și sociale, simpozioane și conferințe.

Aceste transmisii pot fi preluate pe site-uri, bloguri și pagini de pe rețele sociale și sunt disponibile pe toate tipurile de dispozitive mobile (smartphone, tabletă, laptop). Dacă vrei să transmiți mesaje convingătoare, de calitate și cun un conținut relevant, trebuie să stabilești din timp de ce ai nevoie pentru live streaming și să te documentezi în detaliu. 

Chiar dacă o apariție în direct pe internet durează câteva zeci de minute, pregătirile pot să îți ia zeci de ore, așa că este recomandat să-ți planifici în mod realist transmisiunile pe care urmează să le efectuezi live prin intermediul platformelor online.

Ce caracteristici are o transmisie streaming

Setările pentru tot ceea ce înseamnă streaming se bazează pe protocolul între device-ul clientului și serverul dedicat de streaming. Materialele difuzate sunt codate în format multicasting (mai multe programe simultane pe același canal), iar fluxul de date are mai multe rate de transfer posibile. 

Calitatea transmisiei este dată de viteza de transmitere a datelor media, de aceea este necesară o conexiune rapidă de internet. Pentru video streaming obișnuit este suficientă o viteză de 2Mbps, transmisiunile HD au nevoie de cel puțin 5Mbps, iar conținutul 4K necesită 9Mbps.

Trebuie să ții seama de aceste caracteristici ca să știi cum să alegi camera web potrivită pentru streaming, în funcție de nivelul de calitate pe care-l dorești în transmisiunile tale online.

Dacă ești creator de conținut online poți să apelezi la o cameră compactă pentru vlogging sau chiar la camere de acțiune, camere video sport și aplicații live streaming pentru telefon, ca să te bucuri de mobilitate deplină și să poți transmite în direct pe internet de oriunde te-ai afla.

Ce beneficii oferă streaming-ul pentru oameni și afaceri

Prin video streaming și live streaming poți să generezi conținut multimedia fresh, captivant și interesant, targetat pe segmente de audiență. Investițiile în echipamente de transmisii online sunt rezonabile, așa că te poți lansa într-o carieră de public speaker, coach, influencer sau vlogger, dacă te ocupi serios de partea cu documentarea și strângerea de informații actuale și relevante, pe care să le comunici într-un mod original și atractiv.

Dacă ești un antreprenor la început de drum sau ai deja o afacere în plină dezvoltare, streamingul pe platformele consacrate de social media reprezintă un instrument excelent de marketing online, care te ajută să te poziționezi pe o piață tot mai concurențială.

Mesajele despre produsele și serviciile tale vor ajunge mai rapid la clienții actuali și potențiali, printr-o transmisie live de calitate, adaptată la dispozitivele pe care le dețin utilizatorii ce urmează să vizualizeze stream-ul respectiv.

BONUS! Ți-am pregătit un ghid cu sfaturi și lucruri pe care orice vlogger ar trebui să le cunoască!

De ce sa descarci acest ghid?

Dacă ești pasionat de vlogging și îți dorești să ai succes pe Youtube, acest ebook este pentru tine! Îți venim în ajutor cu un ghid practic care să te ajute să îți dezvolți propriul canal de YouTube.

În acest ghid urmează să afli:

 Care sunt echipamentele esențiale

Produse recomandate

Credem că te-ar putea interesa și următoarele articole:

Pas cu pas - Cum să faci live streaming cu telefonul
De ce ai nevoie pentru live streaming?
Top 5 cele mai bune webcamuri: Cum să alegi camera web potrivită

Acum, că știi totul despre streaming, poți începe să generezi conținut de calitate!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.