Pas cu pas – Cum să faci un live streaming cu telefonul

De multe ori am visat să realizăm un livestreaming, ne-am gândit că ar fi o modalitate potrivită pentru a promova o afacere sau ar fi ideal să afle și alții ce se întâmplă în jurul nostru. Cu toate astea, de la idee la practică apar un ocean de întrebări și temeri care ne opresc din a ajunge la destinație. 

Gata! Au ajuns toate amânările. Ideea ta merită împărtășită cu ceilalți și nu contează dacă nu beneficiezi de cel mai performant echipament, uneori e suficient să faci livestream cu telefonul. Hai să vedem pas cu pas cum ar trebui să faci ca să ajungi la publicul tău cu ajutorului telefonului. 

Instagram

Să luăm spre exemplu Instagram.

Unul dintre canalele cele mai utilizate în acest moment la nivel mondial este Instagram. Din moment ce există mult public pe acest canal ar trebui să profiți de vizibilitatea pe care o poți avea. Încearcă totuși să îți promovezi ideea și să creezi un număr de followeri care să fie activi atunci când faci un live. Gândește puțină strategie înainte de a te arunca în primul livestream, fiindcă dacă nu anunți anterior intenția de a face un livestream, dacă nu creezi interes, s-ar putea să te trezești că singura persoană din livestream-ul tău este mama sau tata. 

Pentru a intra live pe Instagram trebuie să apeși pe iconița cameră în partea de stânga sus a ecranului. Este același procedeu ca atunci când adaugi o fotografie. Uită-te în partea de jos a ecranului. Trebuie să dai swipe până în partea de jos a ecranului o să apară live. Vei vedea scris Normal, Creează și Live.  Trebuie să dai swipe până în partea de jos a ecranului o să apară live. Selectează Live

Dacă dorești să ai setări mai avansate apasă pe rotița din partea de sus-stânga. Aici vei putea selecta dacă nu vrei ca cineva să aibă acces la live-ul tău, dacă vrei să fie public sau pentru prieteni și tot aici poți limita și comentariile dacă asta îți dorești.

Odată apăsat butonul Start, serverul va verifica conexiunea la internet și Instagram va notifica toți prietenii că ești live. De asta este important să ai un grup cât mai mare de followeri.

Poți alterna între camera din față și camera din spate, poți trimite mesaje către cei care te urmăresc și poți invita musafirii în feed. La finalizarea înregistrării apeși pe butonul mare de stop și ai opțiunea de a păstra acest live în Instastory pentru o zi. Dacă nu selectezi acum că dorești să apară în Instastory va dispărea imediat.

Nimic mai simplu!

Twitter

Pentru cei care nu sunt pasionați de Instagram, există și opțiunea de a face live-uri pe Twitter. Trebuie să te gândești unde este publicul tău, iar dacă acesta se axează mai degrabă pe mediul business, Twitter e locul ideal.

Am testat și aici cum poți intra live și a fost la fel de simplu. Mergi la butonul de adăugare tweet nou, în dreapta-jos (butonul albastru cu o pană) și apeși pe el. Apoi o să ai o miniatură a unei camere în partea stânga-jos și trebuie să o apeși. Odată ajuns aici vei avea în partea de jos opțiunea Captură și În Direct, trebuie să alegi În Direct. Durează puțin până se conectează. La mine nu a mers din prima, dar a doua oară s-a conectat imediat. Odată realizată conexiunea cu serverul apasă butonul Intră În Direct. Poți adăuga și text, emoji, locația și poți invita prieteni. 

Pe Twitter avem niște diferențe. Deși eu eram în direct de pe contul meu, odată întrată în setări (pictograma cu 3 puncte în partea de dreapta-jos a ecranului) aveam opțiunea de a solicita urmărirea. O opțiune bună este Ascunde chatul, dar cam aici se opresc opțiunile tale. 

Ca să închei transmisiunea trebuie să apeși pe butonul din stânga-sus Oprește Transmisiune. Odată încheiat live-ul vei avea opțiunea de a vedea statisticile sau de a edita transmisiunea. Editarea este ușor limitată. Poți alege un titlu, un punct de pornire al clipului și o miniatură. Odată încheiată transmisiunea apare în feed-ul tău. 

Facebook

Dacă Facebook este pentru tine cel mai potrivit canal pentru a face livestream am pregătit și pentru tine un tutorial pas cu pas. Totuși, înainte de a începe ar trebui să știi că există Facebook Lite care e diferit din punct de vedere al funcționalităților de Facebook clasic.

Voi începe cu Facebook Lite. Cum facem un live? Intrăm în aplicație și în locul unde putem genera un status (partea de sus a ecranului) avem câteva opțiuni precum Text, Live Video și Location. Trebuie să alegem Live Video. Aici Facebook vine în ajutorul tău și te informează că poți alege ce audiență să aibă acces la livestream-ul tău. Ai opțiunea de a selecta publicul care are acces la clipul tău și descrierea pe care o dorești pentru livestream. Când ești pregătit apeși Go Live și cam asta este tot. Când vrei să închei ai în partea dreapta-jos un buton Finish și apoi poți da din nou Finish dacă vrei ca livestream-ul să rămână în timeline sau delete dacă vrei să dispară. 

Dacă vrei să ai setări mai avansate îți recomand livestream cu Facebook. În aplicație Live-ul se generează din zona de creare status, în partea de sus. Aici este prima opțiune, chiar înaintea fotografiei, dai click pe Live și ai o interfață foarte atrăgătoare. Poți alege măști misterioase, layere amuzante care se pun peste clip, poți adăuga efecte și poți seta publicul care să aibă acces la livestream. Ai o mulțime de opțiuni, dar să spunem că vrei o înregistrare simplă, efectele se pot adăuga ulterior. Pentru începerea live-ului trebuie să apeși butonul albastru Pornește un clip video în direct. Odată intrat ai o baghetă magică ce permite setarea unor filtre, ai posibilitatea de a comenta, de a adăuga participanți, de a alterna camerele și de a introduce o lumină. Pentru lumină recomand mai degrabă o extensie de lumină continuă sau un mini ring light. Am găsit un efect interesant, l-am lăsat să vedem dacă se adaptează la mișcare și a funcționat perfect. Ca să închei live-ul trebuie să apeși butonul Terminare din dreapta-jos. Din nou, ai posibilitatea de a posta în cronologie, de a încărca HD, de a salva, a șterge sau a distribui. 

Youtube

Dacă dorești un număr mare de spectatori poate cel mai potrivit canal este YouTube-ul. Odată încheiat livestream-ul poți să îl salvezi în canalul tău sau să-l ștergi, dar ai mai multe posibilități de a ajunge la un public mai numeros. Totuși, ai nevoie de 1000 de abonați ca să poți face livestream direct din aplicație cu telefonul. Conform YouTube creatorii care au sub 1000 de abonați vor putea să redea un stream live pe computer și prin camera web. 

Pentru a face un livestream în YouTube trebuie să mergi pe miniatura cu o cameră video din partea dreapta-sus. Oferă toate permisiunile solicitate și când ai reușit să te conectezi la ecranul de înregistrate poți da click pe Go Live și seta opțiunile. Precum aplicațiile anterioare ai posibilitatea de a seta un titlu, o audiență sau o locație. Pentru a opri chat-ul trebuie să mergi la More Options și să oprești de acolo accesul la chat. 

Odată setate opțiunile dă click pe Next, adaugă un thumbnail (adică imaginea care apare atunci când este afișat live-ul în YouTube) și apasă Go Live din nou. 

Cea mai profesională opțiune este YouTube, fiindcă are acces către o bază de date mare, imaginea se adaptează în funcție de device, poți pune link-ul către alte platforme și astfel beneficiezi de o mai bună vizibilitate.

Sperăm că te-ai apucat de scris ideile pentru următorul livestream și dacă vrei să găsești și alte opțiuni de livestream cu telefonul ți-am pregătit acest articol

Spor!

Alți fotografi au mai citit și:

14 Comments

  • Un tutorial foarte detaliat. Îți poți da propria părere în direct pe propriul telefon

    • Mulțumim frumos pentru feedback!

  • Multumesc mult, aceste sfaturi ma vor ajuta foarte mult. o voi folosi

  • Vă mulțumesc foarte mult pentru că ne-ați împărtășit articolul

  • Mulțumesc mult, aceste sfaturi mă vor ajuta foarte mult

  • Niste sfaturi foarte bune. Cautam niste informatii despre cum poti face live stream in mod profesional, stil conferinta zoom.

  • Thank you for sharing this useful information, I will visit often to read your articles.
    cookie clicker

  • De asemenea, vreau să știu cum să transmit în direct pe WhatsApp GB Pro

  • There are some good suggestions here. If you have any information about how to do live streaming professionally, such as zoom conferences, we would appreciate it.

  • Îți mulțumesc pentru distribuire Îmi place postarea ta

  • Mulțumesc mult pentru sfaturi de streaming! îmi puteți spune, vă rog, cum pot transmite în flux pe fmwhatsapp cu prietenii mei?

  • Vă mulțumesc foarte mult pentru că ne-ați împărtășit articolul

  • Vă mulțumim că ne-ați împărtășit foarte bine articolul dvs. Îmi place foarte mult

  • Niste sfaturi foarte bune. Cautam niste informatii despre cum poti face live stream in mod profesional, stil conferinta zoom.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.