Tipuri de rezoluții video: Cum alegi aparatul potrivit nevoilor tale

Datorită tehnologiilor smart, tot mai multă lume realizează fotografii și filmări, iar pentru aceste activități utilizează o gamă largă de dispozitive și device-uri, de la smartphones și tablete, până la aparate foto și camere video profesionale

Îți prezentăm în continuare detalii despre rezoluții video și cum să-ți alegi camera video ca să fie potrivită nevoilor tale. Astfel vei avea exact ce-ți trebuie atunci când vrei să filmezi locurile unde mergi în concediu, când faci vlogging sau live streaming.

Câte tipuri de rezoluții există

Cu siguranță știi ce este rezoluția și că arată claritatea sau gradul de detaliere a unei imagini digitale. Rezoluția se măsoară în pixeli, care reprezintă elementele grafice dintr-o imagine digitală. În funcție de numărul de pixeli, ai la dispoziție următoarele tipuri de rezoluții:

Standard Definition (SD)

Așa cum îi spune și numele, reprezintă rezoluția standard (SD) pentru filmări clasice și are 720 x 480 pixeli. Este marcată pe aparate cu 480p dacă rata de împrospătare este progresivă (p) sau 480i dacă este interpolată (i). Rata de împrospătare (fresh rate) se referă la viteza de apariție a seriilor de pixeli pe ecran.

Raportul optim între lățimea și înălțimea unui imagini în SD este de 4:3 și reprezintă formatul fullscreen. Imaginile în SD pot fi transpuse pe DVD-uri, dar această rezoluție este utilizată tot mai puțin, deoarece tehnologia a evoluat rapid și a pus la dispoziția pasionaților de artă video aparate mai performante.

High Definition (HD)

O rezoluție mai bună decât cea standard este HD, ce are 1280 x 720 pixeli, ceea ce oferă o claritate superioară a imaginilor filmate. Acest lucru determină și creșterea volumului fișierelor, iar pentru a rezolva problema au apărut noi posibilități de comprimare a formatului, sub formă de HDV, pentru camere digitale.

Full High Definition (Full HD)

Cea mai populară este în prezent rezoluția Full HD, cu 1920 x 1080 pixeli, adică de aproape 5 ori mai mult decât SD și de 2 ori mai mult în comparație cu HD. Calitatea excelentă a filmărilor este acompaniată de posibilitățile superioare de stocare, pe discuri Blu-Ray, cu o capacitate de 25 G.

Quad Full High Definition sau 2k

Termenul provine de la cvadruplu (quadruple) și se referă la faptul că această rezoluție reprezintă de patru ori definiția standard HD 720p, adică pe un ecran cu aceeași dimensiune se pot afișa de patru ori mai mulți pixeli decât pe un afișaj HD, ceea ce înseamnă 2.560 x 1440 pixeli.

Marcajul k devine sistemul de referință pentru performanțele de înregistrare și redare video digitală și înlocuiește specificațiile i și p pentru toate dispozitivele. Diferențele de calitate dintre Full HD și Quad FHD sunt practic imposibil de remarcat prin simpla privire a unor imagini filmate în cele două rezoluții video.

Ultra High Definition sau 4k

Prin mărirea rezoluției video s-a ajuns la un număr de pixeli de 4 ori mai mare decât la formatul Full HD și s-a atins performanța de 3840 x 2160 pixeli. Aceasta este denumită rezoluție 4K sau Ultra High Definition și are o acuratețe impresionantă. În plus, necesită un spațiu foarte mare de depozitare virtuală, oferă opțiuni de transfer rapid și transmisie live.

Un dispozitiv video 4k redă de la 16.7 milioane de nuanțe în cazul produselor de buget mediu, până la peste 1 miliard de nuanțe la modelele profesionale.

8k

Numită rezoluția zilei de mâine, o rezoluție 8k are 7680 x 4320 pixeli, ceea ce înseamnă de 16 ori mai mult decât Full HD, și de 4 ori peste ce poate oferi 4k. Mai este numită și Super High-Vision, este disponibilă în cinematografe și reprezintă o tehnologie pe care o vom utiliza în curând pentru filmări, fotografii și produse multimedia.

Cum alegi aparatul potrivit nevoilor tale

Fie că vrei o cameră de filmat pentru vlog sau cauți cele mai bune drone pentru începători, trebuie să-ți alegi echipamentele video în funcție de câteva criterii de calitate, ca să beneficiezi de condiții optime pentru filmări și înregistrări:

Rezoluție

Cel mai important criteriu în alegerea unui dispozitiv video este rezoluția, iar din prezentarea diverselor tipuri de rezoluții este evident că pentru o claritate superioară a imaginii trebuie alese obiective foto video adecvate nevoilor fiecărui utilizator.

Optează pentru Full HD, 2k sau 4k, pentru a nu trebui ulterior să faci vreo modificare de rezoluție video, pentru că orice mărire de rezoluție video presupune costuri suplimentare și aduce compromisuri calitative.

Stabilizare optică

Pentru filmări de calitate este nevoie de imagini stabile, fără neclarități sau mișcări involuntare ale camerei. De aceea se recomandă aparate cu stabilizare optică bună, ce pot fi folosite în mână (handycam) și au formă ergonomică, pentru o utilizare facilă, în orice condiții.