Tipuri de rezoluții video: Cum alegi aparatul potrivit nevoilor tale

Datorită tehnologiilor smart, tot mai multă lume realizează fotografii și filmări, iar pentru aceste activități utilizează o gamă largă de dispozitive și device-uri, de la smartphones și tablete, până la aparate foto și camere video profesionale

Îți prezentăm în continuare detalii despre rezoluții video și cum să-ți alegi camera video ca să fie potrivită nevoilor tale. Astfel vei avea exact ce-ți trebuie atunci când vrei să filmezi locurile unde mergi în concediu, când faci vlogging sau live streaming.

Câte tipuri de rezoluții există

Cu siguranță știi ce este rezoluția și că arată claritatea sau gradul de detaliere a unei imagini digitale. Rezoluția se măsoară în pixeli, care reprezintă elementele grafice dintr-o imagine digitală. În funcție de numărul de pixeli, ai la dispoziție următoarele tipuri de rezoluții:

Standard Definition (SD)

Așa cum îi spune și numele, reprezintă rezoluția standard (SD) pentru filmări clasice și are 720 x 480 pixeli. Este marcată pe aparate cu 480p dacă rata de împrospătare este progresivă (p) sau 480i dacă este interpolată (i). Rata de împrospătare (fresh rate) se referă la viteza de apariție a seriilor de pixeli pe ecran.

Raportul optim între lățimea și înălțimea unui imagini în SD este de 4:3 și reprezintă formatul fullscreen. Imaginile în SD pot fi transpuse pe DVD-uri, dar această rezoluție este utilizată tot mai puțin, deoarece tehnologia a evoluat rapid și a pus la dispoziția pasionaților de artă video aparate mai performante.

High Definition (HD)

O rezoluție mai bună decât cea standard este HD, ce are 1280 x 720 pixeli, ceea ce oferă o claritate superioară a imaginilor filmate. Acest lucru determină și creșterea volumului fișierelor, iar pentru a rezolva problema au apărut noi posibilități de comprimare a formatului, sub formă de HDV, pentru camere digitale.

Full High Definition (Full HD)

Cea mai populară este în prezent rezoluția Full HD, cu 1920 x 1080 pixeli, adică de aproape 5 ori mai mult decât SD și de 2 ori mai mult în comparație cu HD. Calitatea excelentă a filmărilor este acompaniată de posibilitățile superioare de stocare, pe discuri Blu-Ray, cu o capacitate de 25 G.

Quad Full High Definition sau 2k

Termenul provine de la cvadruplu (quadruple) și se referă la faptul că această rezoluție reprezintă de patru ori definiția standard HD 720p, adică pe un ecran cu aceeași dimensiune se pot afișa de patru ori mai mulți pixeli decât pe un afișaj HD, ceea ce înseamnă 2.560 x 1440 pixeli.

Marcajul k devine sistemul de referință pentru performanțele de înregistrare și redare video digitală și înlocuiește specificațiile i și p pentru toate dispozitivele. Diferențele de calitate dintre Full HD și Quad FHD sunt practic imposibil de remarcat prin simpla privire a unor imagini filmate în cele două rezoluții video.

Ultra High Definition sau 4k

Prin mărirea rezoluției video s-a ajuns la un număr de pixeli de 4 ori mai mare decât la formatul Full HD și s-a atins performanța de 3840 x 2160 pixeli. Aceasta este denumită rezoluție 4K sau Ultra High Definition și are o acuratețe impresionantă. În plus, necesită un spațiu foarte mare de depozitare virtuală, oferă opțiuni de transfer rapid și transmisie live.

Un dispozitiv video 4k redă de la 16.7 milioane de nuanțe în cazul produselor de buget mediu, până la peste 1 miliard de nuanțe la modelele profesionale.

8k

Numită rezoluția zilei de mâine, o rezoluție 8k are 7680 x 4320 pixeli, ceea ce înseamnă de 16 ori mai mult decât Full HD, și de 4 ori peste ce poate oferi 4k. Mai este numită și Super High-Vision, este disponibilă în cinematografe și reprezintă o tehnologie pe care o vom utiliza în curând pentru filmări, fotografii și produse multimedia.

Cum alegi aparatul potrivit nevoilor tale

Fie că vrei o cameră de filmat pentru vlog sau cauți cele mai bune drone pentru începători, trebuie să-ți alegi echipamentele video în funcție de câteva criterii de calitate, ca să beneficiezi de condiții optime pentru filmări și înregistrări:

Rezoluție

Cel mai important criteriu în alegerea unui dispozitiv video este rezoluția, iar din prezentarea diverselor tipuri de rezoluții este evident că pentru o claritate superioară a imaginii trebuie alese obiective foto video adecvate nevoilor fiecărui utilizator.

Optează pentru Full HD, 2k sau 4k, pentru a nu trebui ulterior să faci vreo modificare de rezoluție video, pentru că orice mărire de rezoluție video presupune costuri suplimentare și aduce compromisuri calitative.

Stabilizare optică

Pentru filmări de calitate este nevoie de imagini stabile, fără neclarități sau mișcări involuntare ale camerei. De aceea se recomandă aparate cu stabilizare optică bună, ce pot fi folosite în mână (handycam) și au formă ergonomică, pentru o utilizare facilă, în orice condiții.

Atunci când alegi aparatul verifică să aibă funcția de zoom optic pentru distanțe mari, ca să obții o calitate superioară față de filmările pe care le-ai realiza cu telefonul sau cu aparate DSLR echipate cu obiective scumpe.

Capacitate de stocare

Un alt criteriu important în alegerea aparatului potrivit este mărimea capacității de stocare pe care o pune la dispoziția utilizatorului, deoarece vei înregistra și transmite fișiere video de dimensiuni considerabile.

Geo-tagging

Ca să te bucuri de o experiență multimedia de calitate, verifică să ai la aparatul pe care îl alegi opțiunea geo-tagging, care ajută la geodiferențiere printr-un proces de adăugare a informațiilor geografice în metadatele imaginilor și sunetelor din filmări, videoclipuri, fotografii, site-uri web ș.a.

Design

Este important ca aparatul pe care-l alegi să aibă un design plăcut și să corespundă ca mărime și formă activităților pe care urmează să le realizezi. Verifică și compatibilitatea cu accesorii foto și video de care ai nevoie ca să poți duce la bun sfârșit proiectele profesionale sau personale în domeniul audiovizual.

Extra opțiuni

La alegerea unei camere video sunt importante și opțiunile suplimentare pe care acestea le pot oferi, de exemplu redarea înregistrărilor pe ecranul televizorului smart, pe DVD, pe Blu-ray player și monitor de laptop sau PC, posibilitatea de editare video, postările directe pe canale online precum Youtube.

Ia în considerare criteriile prezentate și alege aparatul potrivit, dintre diferitele tipuri de rezoluții video și modele de dispozitive performante pe care le ai la dispoziție în magazinele online și fizice specializate în echipamente fotografice, aparate foto, camere video, obiective și accesorii.

De ce să te înscrii la acest curs?

Cursanții înscriși la acest curs beneficiază de:

  • acces permanent la 38 de episoade filmate care oferă informații esentiale cu privire la toate temele importante ale cursului
  • 20 de materiale tiparite (rezumat tip cheats – fișe grafice care sintetizează informatiile de la curs)
  • 20 filme tehnice care exemplifică conceptele și tehnicile prezentate la curs

Cursul are în vedere și 3 studii de caz concrete: realizarea unui videoclip, documentarul ilustrativ, documentarul de eveniment.

S-ar putea să te intereseze și următoarele articole:

Ghid de vlogging: Sfaturi prețioase despre vlogging
Vlog sau podcast: Cum știi că ai ales cea mai bună direcție pentru tine?
Pas cu pas – Cum să faci un live streaming cu telefonul

Tu deții o cameră video și dacă da, ce rezoluție are aceasta? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

1 Comment

  • Vă mulțumesc foarte mult pentru că ne-ați împărtășit articolul

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.