(c) Dragoș Lumpan

Microuniversuri – Fotografi în carantină

Această perioadă a inspirat mulți fotografi să își îndrepte atenția către lucrurile pe care le pot surprinde în imagini în căminul lor, în locurile familiare care devin adevărate microuniversuri. Am împărtășit pe blogul F64 astfel de ilustrări ale creativității care îi face pe fotografi să se reinventeze: cum poți face fotografie de produs cu o singură lumină, cum te poți juca atunci când fotografiezi, cum poți face baloane de săpun și fundaluri creative pentru portrete acasă

Prezentăm în cele ce urmează un proiect coordonat de Petruț Călinescu, cofondator CdFD (Centrul de Fotografie documentară). Proiectul se intitulează Microuniversuri – Fotografi în carantină și adună poveștile unor fotografi despre provocările acestei perioade, despre cum și-au petrecut izolarea și cum au surprins în imagini microuniversul în care se află. 

“Cred că nu sunt singurul care a crezut într-un 2020 plin de surprize și de bunătăți. Duhul e viclean și trebuie să avem grijă ce ne dorim. Fără îndoială, a devenit un an special.

Au trecut 30 de zile de când sunt acasă, îmbrățișând izolarea. Aceeași persoană lângă mine, aceleași obiecte în jurul meu, aceeași priveliște pe fereastră, și multe noi perspective. Nu ai cum să te deconectezi de timp acum. Nopțile sunt mai scurte și zilele sunt fără scop, iar primăvara a venit, neobservată. Vreau sa mut obiectele din jurul nostru, am dus canapeaua pe balcon. Cărțile încă așteaptă pe raft. Foamea e diferită acum, îmi gâdilă intestinele, îmi dă sentimentul unei prezențe. În fiecare zi încerc să o prelungesc până la 2. Ar putea fumul de țigară, tras între guri de cafea la prânz, pe stomacul gol, să fie mai puțin gustos? Nu o să te uit 2020, ești cu adevărat Specialul.” – Ramin Mazur

(c) Ramin Mazur
(c) Dragoș Lumpan

“Seria ‘Baloane de săpun‘ este făcută de la balconul blocului în care stau de 7 ani.
Înainte am stat pe lângă parcul Cișmigiu; acolo am făcut multe fotografii de la geam. Dar, când m-am mutat aici, lângă parcul IOR, am hotărât să nu mai fac fotografii de la balcon. Și am reușit să mă abțin 7 ani. Dar, ‘starea’ în casă și invitația lui Petruț Călinescu m-au ‘obligat’ să fac din nou. M-am gândit să încerc un alt tip de fotografii: să folosesc un aparat foarte sensibil la lumină puțină și un obiectiv foarte-foarte lung. Cum nu aveam așa ceva, am vorbit cu F64; care m-au susținut în această serie cu un aparat Sony α 7S II, un obiectiv Sigma 150-600mm și dublor de focală: le mulțumesc!

Dacă aveți timp și dispoziție vă recomand această serie cu muzică:
În Titan’ din ‘Suita Titan’ a lui Mihai Iordache,
sau / și ‘IOR’ de pe albumul ‘București’ a lui Partizan.” – Dragoș Lumpan

(c) Bogdan Tutuneanu - Izolarea mi-a dat timp să continui cercetarea pentru proiectele la care lucrez și să editez jurnalul vizual pe care am început să îl țin din 2014.

“Odată cu carantina, împreună cu partenera mea Laura, am început să ţinem un jurnal din text şi imagini, din nevoia de a avea un oarecare echilibru în perioada asta.

Eu am început pe 21 şi ea pe 22 martie să notăm în același caiet. Voiam să scap cumva de filmul întunecat în care intrasem, cu incertitudini, cu temeri şi cu citit continuu doar ştiri dintr-un şir interminabil de taburi deschise în browser. Nu era prima oară când vedeam fotografiatul ca pe o terapie. Deşi perimetrul îmi era mai mult decât familiar, am încercat să văd cu alţi ochi timpul petrecut prin apartament, grădina de lângă bloc sau plimbările scurte pe inserat prin cartier.” – Andrei Becheru

(c) Andrei Becheru
(c) Ioana Cîrlig
(c) Ioana Cîrlig

Ca pentru toată lumea, planurile mele de documentare și călătorii s-au amânat pe nu-se-știe-când. Așa că am strâns cercul și am început să privesc cu atenție viața din jurul casei în care stau în această perioadă. Fotografiez plantele din grădină, de pe dealurile și din pădurile de lângă casă.

Ioana Cârlig
(c) Tudor Platon

Lupta cu îngerul

„Iacov însă a rămas singur. Atunci, un Om s-a luptat cu el până în revărsatul zorilor. Văzând că nu-l poate birui, Omul Acesta l-a lovit la încheietura coapsei, aşa că i s-a scrântit încheietura coapsei lui Iacov, pe când se lupta cu el. Omul Acela a zis: „Lasă-mă să plec, căci
se revarsă zorile.” Dar Iacov a răspuns: „Nu Te voi lăsa să pleci până nu mă vei binecuvânta.” Omul Acela i-a zis: „Cum îţi este numele?” „Iacov”, a răspuns el. Apoi a zis: „Numele tău nu va mai fi Iacov, ci te vei chema Israel (Cel ce luptă cu Dumnezeu), căci ai
luptat cu Dumnezeu şi cu oameni şi ai fost biruitor.”

Izolat în apartament, îmi tot vine în gând pasajul ăsta din Cartea Genezei, pentru că văd cum suntem forțați să renunțăm la luptele de supraviețuire ale trupului, la fricile exterioare, și să revenim la noi înșine, la casele, la sufletele noastre – la toate cele interioare. – Tudor Platon

Stăm în casă de pe data de 13 martie. Nu cred că avem mai multe plângeri sau disconforturi decât alte familii, vis-a-vis de izolarea asta.

Suntem în regulă, încă n-am ajuns să ne luăm la bătaie. Stăm în chirie într-un apartament care în anunțul de închiriere se visa de trei camere, dar situația din teren e cam de două și puțin. Ieșim din apartamentul ăsta doar o dată la vreo 3-4 zile, după mâncare și bere. Ne împărțim timpul între teme, pisică și ecrane. Nu îndrăznesc să-mi imaginez cum ar fi fost fără oricare din astea. Mă rog, poate doar la teme există unul dintre noi care ar putea renunța foarte ușor. Suntem Mihai (40), Oana (38), Vladimir (9) și motanul Tom (5). – Mihai Barbu

(c) Mihai Barbu
(c) Remus Țiplea - În Țara Oașului măsurile de distanțare socială, cu mici excepții, au fost luate foarte în serios. De la miezul zilei nu prea mai vezi picior de om în oraș, dar cei care au legal dreptul să lucreze își văd liniștiți de treburi.
(c) Petruț Călinescu

Inițial am crezut că izolarea asta, care n-o să dureze chiar așa mult, o să fie ocazia perfectă să îmi mai termin din treburile pe care le amânam de mai multe vreme.

Evident că aștia mici ai mei au construit și ei un plan paralel, de a petrecere fiecare minut cu noi, părinții. Nici lor nu le-a ieșit, nici mie. Am mutat în online, adică în apartamentul nostru: școala, ieșitul în oraș, excursiile pentru copii.

Mă deconectez de la minunata lumea nouă în fiecare seară când ies la o plimbare solitară prin cartier, iar totul e suspect de liniștit, ca și cum aș fi sub apă. – Petruț Călinescu

 

Cosmin Bumbuț, Aldeia de Santa Margarida, Portugalia

(c) Cosmin Bumbuț - Pandemia ne-a prins în Portugalia, în timp ce lucram la proiectul despre românii din diaspora, și, în timpul stării de urgență, ne-am adăpostit în livada cu măslini a mănăstirii românești. Mă gândesc adeseori ce noroc am că nu sunt închis într-un apartament în București și că pot fotografia oameni în vreme de izolare. Am documentat viața la mănăstire în Săptămâna Mare și am fotografiat călugării.
(c) Sorin Vidis - În toată carantina asta eu mi-am împărțit timpul între #workfromhome din bucătarie și #bonding cu fii-mea. Am surprins-o în diverse ipostaze autentice sau am experimentat împreună diverse cadre în care am conversat cumva fotografic despre cum ne vedem reciproc. Ultima poză e facuta de Ale în încercarea de a reproduce fotografia de generic a Photoshopului. Izolarea ne aduce până la urmă mai aproape ca familie, asta dacă nu executăm derapaje necontrolate.

Editor: Petrut Calinescu/ CdFD

La acest link puteți vedea mai multe fotografii ale fotografilor înscriși în acest proiect.

Suntem curioși, tu cum ai petrecut această perioadă? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.