6 motive pentru care ai nevoie să înveți compoziția

E greu de crezut, dar fiecare fotograf pe care îl admiri a fost exact pe drumul pe care încerci  să pășești acum. Fiecare dintre noi ne-am găsit în momentul în care aveam foarte mult de învățat (nu te lăsa păcălit, tot timpul vom avea foarte mult de învățat) și nu știam de unde să începem.

Este chiar simplu, începi prin a citi manualul aparatului de fotografiat și apoi înveți compoziție.

Compoziția este una din cele mai importante abilități pe care fiecare fotograf ar trebui să o aibă. Oricine poate apăsa pe buton și surprinde o scenă la un moment dat. Dar pentru a face o fotografie uimitoare este nevoie de puțin mai mult decât un aparat performant și voință. Unii oamenii ți-ar spune că e nevoie de talent sau un “ochi” bun pentru a realiza o imagine extraordinară, eu îți spun că de fapt ai nevoie de răbdare, perseverență, chiar încăpățânare și multă, multă practică.

(c) Luiza Marinaș

Compoziția este similară cu modul pe care îl alege un scriitor să își construiască firul epic al operei, cuvintele încadrându-le în propoziții, fraze, pagini, capitole, părți sau romane. Să fii fotograf nu înseamnă doar să faci o fotografie, ci să spui o poveste “în cuvintele tale” cu un fir narativ consecvent și ușor de înțeles. 

Eu am mers pe drumul greu, am ales să ignor studiul și să merg după ureche, iar exemplele (din portofoliul meu) de imagini care puteau fi extraordinare – dar nu sunt – este copleșitor de mare. Am avut noroc că am dat peste un articol care m-a convins să îmi arunc un ochi peste compoziție. Un ochi s-a transformat în ore întregi de studiu atât teoretic cât și practic al compoziției, al percepției vizuale, al esteticii cadrului și al tehnicilor compoziționale de aranjare a elementelor în cadru.

(c) Luiza Marinaș

Dați-mi voie să vă dau câteva motive pentru a studia compoziția:

#1 Creează fotografii interesante

Câte fotografii sunt postate online în fiecare zi? Îți dai seama ce concurență ai? Deși ai putea crede că subiectul face ca imaginea să fie apreciată, te înșeli. Da, ajută, însă modul în care îl încadrezi și în care vorbești despre el cu ajutorul celorlalte elemente pe care decizi sa le lași în cadru este ceea ce va face imaginea ta să sclipească. A pune un subiect extraordinar într-o compoziție slabă se va transforma într-o imagine confuză, ușor de ignorat, chiar dacă mergi și fotografiezi crescătorii de reni din Nordul Mongoliei

(c) Luiza Marinaș
(c) Luiza Marinaș

#2 Direcționează privirea către subiectul tău

O poate face literalmente sau indirect, însă e important să o facă. Parte din compoziție este matematică metaforică. Auzim tot timpul că subiectul trebuie să fie subliniat și să iasă în evidență. Cum poți face asta? Simplu, prin folosirea diferitelor tehnici compoziționale de la direcționarea privirii prin intermediul liniilor sau a formelor geometrice, la folosirea elementelor de tipul lumină, culoare, mărime și simbol în crearea unei ierarhii vizuale.

(c) Luiza Marinaș
(c) Luiza Marinaș

#3 Compoziția ajută la evitarea unor greșeli...incomode

Începând cu crenguțe sau stâlpi care “cresc” din capul subiectelor tale, continuând cu linia orizontului folosită într-un mod nereușit, aranjarea neinspirată a componentelor cadrului sau folosirea obiectivului necorespunzător, până la elemente distractive care se pot strecura în fotografia ta fac ca imaginea ta să eșueze.

Acestea sunt greșeli făcute în frenezia momentului, deoarece când ne inspiră și fascinează un subiect putem foarte ușor face o mulțime de greșeli. Pot trece neobservate până ajungi în fața laptopului sau până le publici și cu puțin noroc îți atrage cineva atenția. Acestea sunt greșeli care fac imaginile tale să se piardă în mulțime, să fie incomode privirii deoarece îndepărtează ochii de subiectul tău.

(c) Luiza Marinaș
(c) Luiza Marinaș

#4 Fiecare scenă are potențial

Unul dintre impedimentele realizării unei fotografii bune este iluzia exoticului, care se manifestă chiar dacă te afli pe meleaguri cunoscute. Pe scurt, când te fascinează ceva, primul imbold este să fotografiezi tot, eventual într-o singură imagine. Plus că vei înclina camera pentru un efect “artistic”. Compoziția te ajută nu numai să faci “curat” în cadrele fotografiate, ci și să recunoști potențialul fotografic al unei scene. Pentru un ochi neantrenat, împrejurimile sunt plictisitoare sau obișnuite, pentru un ochi antrenat să vadă fotografic, ele se pot transforma în imagini surprinzător de frumoase.

(c) Luiza Marinaș
(c) Luiza Marinaș

#5 Oferă o poveste mai convingătoare

Compoziția nu este doar estetică sau nu reprezintă doar cât de frumos arată o imagine. Compoziția este o modalitate de a “așterne “ elementele în imagine, precum un scriitor așterne cuvintele pe o foaie. Ajută la comunicarea cu privitorul.  Putem avea, la început de drum, impresia eronată cum că audiența noastră vede ce vedem noi într-o anumită scenă. Ei bine, nu e așa. Cei care îți privesc fotografiile nu au fost lângă tine în momentul fotografierii și nici nu sunt legați emoțional de subiectul fotografiat, drept urmare publicul tău vede fotografia ta fără nicio informație de fundal.

Rămâne în sarcina ta, ca și comunicator să faci tot ce poți pentru a transmite privitorului scena cât mai fidelă sau sentimentul/mesajul cât mai recognoscibil. Greu, nu-i așa? Compoziția ne poate ajuta și aici, oferind toate instrumentele necesare pentru a comunica cât mai ușor cu publicul tău.

(c) Luiza Marinaș

#6 Te ajută să îți găsești atât stilul cât și încrederea

Imaginea este plană, bidimensională, deseori fadă și lipsită de viață. Cu ajutorul compoziției poți transforma o fotografie ce poate părea neinteresantă la prima vedere într-o mică capodoperă. Deși deseori compoziția capătă o reputație nu tocmai drăguță, ci dimpotrivă, rigidă și plină de reguli, ea de fapt îți oferă o libertate, libertatea unică în a-ți găsi stilul de fotografiere.

Nu spun că nu există reguli sau că regulile trebuiesc încălcate toate, spun doar că regulile de fapt ar trebui privite ca pe niște instrumente sau opțiuni multiple în abordarea unui subiect. Compoziția este cea care îți dă idei și care te ajută să îți modelezi atât stilul cât și încrederea în tine ca artist, ca povestitor.

Sigur vrei să ai un stil propriu inconfundabil, cu toții ne dorim asta. Ei bine, află că de fapt stilul ce se va contura este rezultatul experienței și al cunoașterii tuturor
tehnicilor/opțiunilor și apoi punerea acestora în practică când vei considera oportun.

(c) Luiza Marinaș

Și ca bonus, deși pare greu de crezut, compoziția te ajută să îți editezi mai ușor fotografiile. Te-ai găsit vreodată în situația de a alege o fotografie dintre 2 fotografii slăbuțe, ca mai apoi să editezi ore întregi fără niciun rezultat? Și aici poate interveni compoziția, care poate transforma o fotografie slabă sau fadă într-una bunicică sau chiar încântătoare.

(c) Luiza Marinaș
(c) Luiza Marinaș

Dacă îți dorești să obții fotografii grozave, cu siguranță vei da valoarea bine meritată compoziției fotografice. Hai alături de mine să parcurgem tainele compoziției fotografice, să vedem care sunt tehnicile de așezare în cadru a elementelor și ce opțiuni avem în redarea mesajelor/scenelor/ideilor noastre.

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.