Cum să realizezi fotografii inedite pe timp de noapte?
- F64
- 7minutes read
Te pasionează artele vizuale și vrei să te perfecționezi, descoperind modalități noi de exprimare artistică? Încearcă fotografia de noapte, o provocare fascinantă, ce prilejuiește întâlnirea cu jocuri de lumini și umbre și pune la încercare priceperea ta de fotograf. Iată care sunt cele mai importante detalii de care să ții seama când vrei să realizezi fotografii inedite pe timp de noapte.
Fotografia de noapte - caracteristici
Particularitatea principală la fotografii nocturne este lipsa luminii naturale, de la întuneric total, până la combinații de lumină solară, lunară și artificială, la crepuscul sau înainte de răsărit. Acest caleidoscop vizual este mai mult decât un obstacol, devine o sursă de oportunități creative. Cel mai cunoscut tip de fotografii pe timp de noapte sunt pozele din astrofotografie, în care sunt redate stele, corpuri cerești, aurore boreale.
Mulți fotografi preferă pozele nocturne, deși știu că sunt mai dificil de realizat, din cauză că expunerea foto pe timp de noapte este variabilă, iar amprenta subiectivității devine esențială în obținerea unor imagini cu valoare artistică ridicată.
După ce înveți cum focalizezi pe întuneric, poți să-ți alegi activitățile preferate, ca să realizezi diferite tipuri de fotografii de noapte: peisaje urbane de noapte, portrete de noapte, fotografii stradale de noapte, fotografii ale lunii, fotografii ce prezintă Calea Lactee, fotografii ale dârelor stelare, fotografii cu dâre luminoase (light trails).
Echipamente foto pentru fotografii pe timp de noapte
Vei avea nevoie de camere foto cu setări manuale sau aparate foto cu funcție de compensare a expunerii. Ca să alegi cele mai bune aparate foto pentru fotografia de noapte trebuie să ții cont de specificul pozelor pe care urmează să le realizezi: fotografii urbane, fotografii de stradă, protrete, astrofotografie ș.a.
Îți trebuie trepied foto, ca să poți fixa camera și să realizezi imagini stabile, mai ales că pe timp de noapte durează mai mult timp să faci setările aparatului. Nu uita de telecomenzi și declanșatoare pentru camera foto, ca să elimini vibrațiile de la apăsarea butonului declanșator.
Alege obiective foto cu distanță focală scurtă (obiective wide) pentru sesiuni de fotografiere pe timp de noapte în oraș, poze de acțiune sau fotografii de stradă în decor nocturn. Îți trebuie obiective foto pentru astrofotografie dacă vrei să pozezi cerul și să redai în mod creativ strălucirea bolții înstelate.
Reține că setările aparatului pentru fotografii nocturne diferă de la o ședință foto la alta, în funcție de condițiile atmosferice și de tipul de poze pe care vrei să le realizezi. De exemplu, fotografia de portret pe timp de noapte necesită reglaje specifice, pe care nu le poți utiliza pentru imaginile pe care le realizezi la o petrecere sau la un foc de artificii.
Este important să ai echipament de protecție pentru aparatul foto și obiectivul foto. Pe timp de noapte umezeala este crescută, iar picăturile de ploaie își fac apariția când ți-e lumea mai dragă. În plus, cele mai interesante efecte luminoase le obții pe timp de ploaie, când trotuarele și carosabilul sunt ude, iar luminile se reflectă frumos în apă.
Sfaturi pentru fotografii de noapte reușite
Ia cu tine o lanternă, ca să vezi mai ușor butoanele aparatului și setările disponibile. Utilizează obiective foto wide angle și alege încadrările în așa fel încât să păstrezi zone de crop. Vei realiza performanțe în fotografie de peisaj noaptea, ca un adevărat artist vizual.
Evită să folosești bliț integrat, pentru că are rază mică de acțiune. Alege blițuri profesionale și utilizeaza-le cu grijă, ca să pui în valoare efectele artistice realizate prin timpii de expunere prelungiți. Vezi cum faci poze la petrecere noaptea, ca să surprinzi atmosfera și să redai corect subiecții, deoarece fotografiezi în condiții de lumină scăzută.
Preferă focalizarea manuală, chiar dacă ai o cameră foto performantă, cu setări predefinite pentru poze de noapte. Verifică de fiecare dată balansul de alb și fotografiază în format RAW, ca să ai posibilitatea de a corecta după aceea culorile din fotografiile de noapte.
Lucrează cu aparatul foto așezat pe trepied, setează-l la valori ISO scăzute și acordă atenție detaliilor, ca să obții imagini artistice. Pentru nopțile cu lună plină sau la fotografiile de crepuscul folosește filtre ND, care micșorează cantitatea de lumină ce ajunge la senzor.
Dacă fotografiezi imediat după lăsarea întunericului, încearcă fotografii spectaculoase, cu efect light trails, în locații urbane cu surse de lumină în mișcare. Vei obține poze inedite și te vei perfecționa în fotografia pe timp de noapte.