Cum să realizezi fotografii inedite pe timp de noapte?

Te pasionează artele vizuale și vrei să te perfecționezi, descoperind modalități noi de exprimare artistică? Încearcă fotografia de noapte, o provocare fascinantă, ce prilejuiește întâlnirea cu jocuri de lumini și umbre și pune la încercare priceperea ta de fotograf. Iată care sunt cele mai importante detalii de care să ții seama când vrei să realizezi fotografii inedite pe timp de noapte.

Fotografia de noapte - caracteristici

Particularitatea principală la fotografii nocturne este lipsa luminii naturale, de la întuneric total, până la combinații de lumină solară, lunară și artificială, la crepuscul sau înainte de răsărit. Acest caleidoscop vizual este mai mult decât un obstacol, devine o sursă de oportunități creative. Cel mai cunoscut tip de fotografii pe timp de noapte sunt pozele din astrofotografie, în care sunt redate stele, corpuri cerești, aurore boreale.

Mulți fotografi preferă pozele nocturne, deși știu că sunt mai dificil de realizat, din cauză că expunerea foto pe timp de noapte este variabilă, iar amprenta subiectivității devine esențială în obținerea unor imagini cu valoare artistică ridicată.

După ce înveți cum focalizezi pe întuneric, poți să-ți alegi activitățile preferate, ca să realizezi diferite tipuri de fotografii de noapte: peisaje urbane de noapte, portrete de noapte, fotografii stradale de noapte, fotografii ale lunii, fotografii ce prezintă Calea Lactee, fotografii ale dârelor stelare, fotografii cu dâre luminoase (light trails).

Echipamente foto pentru fotografii pe timp de noapte

Vei avea nevoie de camere foto cu setări manuale sau aparate foto cu funcție de compensare a expunerii. Ca să alegi cele mai bune aparate foto pentru fotografia de noapte trebuie să ții cont de specificul pozelor pe care urmează să le realizezi: fotografii urbane, fotografii de stradă, protrete, astrofotografie ș.a.

Îți trebuie trepied foto, ca să poți fixa camera și să realizezi imagini stabile, mai ales că pe timp de noapte durează mai mult timp să faci setările aparatului. Nu uita de telecomenzi și declanșatoare pentru camera foto, ca să elimini vibrațiile de la apăsarea butonului declanșator.

Alege obiective foto cu distanță focală scurtă (obiective wide) pentru sesiuni de fotografiere pe timp de noapte în oraș, poze de acțiune sau fotografii de stradă în decor nocturn. Îți trebuie obiective foto pentru astrofotografie dacă vrei să pozezi cerul și să redai în mod creativ strălucirea bolții înstelate.

Reține că setările aparatului pentru fotografii nocturne diferă de la o ședință foto la alta, în funcție de condițiile atmosferice și de tipul de poze pe care vrei să le realizezi. De exemplu, fotografia de portret pe timp de noapte necesită reglaje specifice, pe care nu le poți utiliza pentru imaginile pe care le realizezi la o petrecere sau la un foc de artificii. 

Este important să ai echipament de protecție pentru aparatul foto și obiectivul foto. Pe timp de noapte umezeala este crescută, iar picăturile de ploaie își fac apariția când ți-e lumea mai dragă. În plus, cele mai interesante efecte luminoase le obții pe timp de ploaie, când trotuarele și carosabilul sunt ude, iar luminile se reflectă frumos în apă.

Sfaturi pentru fotografii de noapte reușite

Ia cu tine o lanternă, ca să vezi mai ușor butoanele aparatului și setările disponibile. Utilizează obiective foto wide angle și alege încadrările în așa fel încât să păstrezi zone de crop. Vei realiza performanțe în fotografie de peisaj noaptea, ca un adevărat artist vizual.

Evită să folosești bliț integrat, pentru că are rază mică de acțiune. Alege blițuri profesionale și utilizeaza-le cu grijă, ca să pui în valoare efectele artistice realizate prin timpii de expunere prelungiți. Vezi cum faci poze la petrecere noaptea, ca să surprinzi atmosfera și să redai corect subiecții, deoarece fotografiezi în condiții de lumină scăzută.

Preferă focalizarea manuală, chiar dacă ai o cameră foto performantă, cu setări predefinite pentru poze de noapte. Verifică de fiecare dată balansul de alb și fotografiază în format RAW, ca să ai posibilitatea de a corecta după aceea culorile din fotografiile de noapte. 

Lucrează cu aparatul foto așezat pe trepied, setează-l la valori ISO scăzute și acordă atenție detaliilor, ca să obții imagini artistice. Pentru nopțile cu lună plină sau la fotografiile de crepuscul folosește filtre ND, care micșorează cantitatea de lumină ce ajunge la senzor. 

Dacă fotografiezi imediat după lăsarea întunericului, încearcă fotografii spectaculoase, cu efect light trails, în locații urbane cu surse de lumină în mișcare. Vei obține poze inedite și te vei perfecționa în fotografia pe timp de noapte.

Tu de ce trucuri te folosesti atunci când fotografiezi noaptea? Lasă-ne un comentariu!

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.