Sony 14mm F/1.8 GM – obiectivul ideal pentru fotografierea aurorelor?

Aurora boreală este un spectacol al naturii care ne încântă de fiecare dată când îl privim în fotografii. Mulți dintre noi ne dorim să vedem măcar o dată o auroră boreală și până reușim să ne îndeplinim acest vis, admirăm imagini cu formele și culorile impresionante. Fotograful Horia Bogdan a fotografiat aurora boreală în turul organizat în Tromso, ”capitala aurorelor boreale” cu obiectivul pe care l-a avut în testare de la F64.ro, Sony 14mm F/1.8 GM. Obiectiv care i-a depășit toate așteptările.

Noul obiectiv Sony FE 14mm F1.8 GM are un design optic compact, măsoară doar 86 mm x 101 mm și cântărește doar 462 de grame, integrând o tehnologie optică avansată ce oferă rezoluție superbă și un contrast uimitor. Două elemente XA (elemente cu asfericitate extremă) mențin o rezoluție excelentă pe toată suprafața imaginii, chiar până în colțuri, totul într-un design compact și ușor. Două elemente ED din sticlă (dispersie foarte scăzută) și un element de sticlă super ED fac posibile o serie de rafinări optice care suprimă aberațiile cromatice, oferindun contrast excelent și redare precisă, indiferent de deschiderea diafragmei.

  • Format full frame
  • Două elemente optice XA, un element super ED
  • Plaja diafragme: F1.8 – F16
  • Strat Sony Nano AR II
  • Două motoare liniare pentru un AF rapid și precis
  • Design rezistent la praf și umezeală

Am testat noul Sony 14mm F/1.8 GM în turul nostru foto GoNorth în Tromso, Norvegia - la capitala aurorelor - fiindcă pe hartie, este un obiectiv ideal pentru astrofotografie. Nu mi-am propus niciodată sa fac un review extrem de știintific, ci mai degrabă să văd cum se simte el in mână, în teren, folosit într-o serie de circumstanțe și condiții reale. Spoiler alert: mi-a depăsit așteptările.

Horia Bogdan

De ce este acest obiectiv potrivit pentru astrofotografie?

Are un unghi extrem de larg

.

Are o diafragmă luminoasă

Are un sharpness impecabil

Nu mă așteptam să îmi placă chiar atât de mult. Mă așteptam să fie bun, să fie interesant, să facă într-adevăr niște fotografii foarte faine noaptea pentru că este extrem de luminos și foarte wide, dar mi-a depășit complet toate așteptările. Este mult mai sharp, inclus la o diafragmă de 1.8. Ce au reușit să facă cei de la Sony cu acest obiectiv este wow.

Horia Bogdan

La ce concluzii a ajuns Horia Bogdan, după testarea acestui obiectiv

Pentru astrofotografie, nu îmi imaginez cum ar putea un obiectiv să fie mai bun decât el, însă ceea ce mă surprinde cel mai mult este că nu îl mai văd ca un obiectiv orientat spre astrofotografie, ci mă gândesc la tot felul de alte chestii la care aș putea să îl mai folosesc și mi se pare extraordinar de bun. Este un obiectiv senzațional și vi-l recomand oricăruia dintre voi, măcar să-l testați, pentru că vă va schimba orice fel de optică aveți.

Horia Bogdan

În acest videoclip, Horia Bogdan exemplifică calitățile acestui imagini pe imagini realizate în tura foto. De asemenea, puteți urmări și o filmare din această tură foto:

S-ar putea să te intereseze și următoarele articole:

Aurora boreală în imagini cu un obiectiv superangular
Goana după aurora boreală, via Stockholm, cu Sony A7 III
Cum să faci astrofotografie?

Tu deții un obiectiv de la Sony? Dacă da, care este experiența ta cu acesta? Lasă-ne un comentariu.

Despre ce obiective Sony ai dori să citești în viitor review-uri pe blogul F64?

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.