Ghidul Începătorului: Fotografia Light Trail

Cu atât de multe luminițe pentru Crăciun peste tot în jur, ar fi și păcat să nu surprinzi aceste cadre magice într-un mod cu adevărat uimitor: cu ajutorul efectului Light Trail. Acesta este ingredientul secret al celor care vor să facă poze nocturne, în spații urbane în care luminile și dinamismul merg mână în mână. 

“Dârele de lumină”, așa cum mai sunt cunoscute aceste efecte obținute cu ajutorul timpului de expunere, oferă un twist binevenit oricărei fotografii pe care o faci. Dacă vrei să îți împrospătezi portofoliul cu o serie de fotografii pe timp de noapte, luminate de acest super-efect, tot ce trebuie să faci este să citești articolul până la final, pentru a învăța cum se obțin dârele de lumină!

Ce înseamnă efectul Light Trails (dâre de lumină)?

Dârele de lumină” prind viață datorită timpului de expunere, ale cărui setări trebuie să fie cunoscute de fiecare fotograf. Rezultatele pot fi cu adevărat uimitoare! Lumini ale mașinilor prinse în ambuteiajul de pe autostradă, artificii, trenuri circulând cu o viteză amețitoare – toate aceste surse de lumină pot fi punctul tău de plecare, în realizarea unui set de fotografii Light Trail.

Efectul despre care vorbim astăzi poate “îngheța” luminile aflate în mișcare, obținându-se astfel acea alungire strălucitoare pe care o poți vedea și in pozele acestui articol. De ce nu apar niciodată și sursele de lumină – mașini, trenuri etc – într-o fotografie de acest gen? Motivul este unul cât se poate de simplu: aceste corpuri sunt prea întunecate pentru ca senzorul foto să le surprindă. Sau dacă o face, prezența lor în cadru este cât se poate de discretă. 

Când este cel mai bun moment pentru fotografii Light Trail?

Pentru obținerea unor dâre de lumină spectaculoase, trebuie să beneficiezi de un mix perfect între un background cât mai întunecat și un prim-plan luminos și dinamic. Așadar, cel mai potrivit moment pentru realizarea unui set de fotografii cu efect Light Trail este după lăsarea întunericului. 

Cel mai bun moment pentru a fi prezent “pe platou” este cu o ora inainte de apunerea soarelui. Poți ieși din casă și atunci când soarele se pregătește să apună, însă îți recomandăm să alegi o zi înnorată, nu una cu cer senin, în care soarele aruncă acele lumini roșiatice. Surprinzând dâre de lumină pe un asemenea decor (tonuri oarecum asemănătoare, atât în prim-plan, cât și în fundal), rezultatele obținute nu se vor ridica la nivelul așteptărilor. 

Poți compara diferite tipuri de luminozitate, pe măsură ce se face din ce în ce mai întuneric. De altfel, “Intervalul de Aur” pentru fotografii cu expunere lungă este cuprins între următoarele borne de timp: 

  • 15 minute înainte ca soarele să apună complet; 
  • 60 de minute de la dispariția completă a soarelui după linia orizontului;  

Concluzia pe care am tras-o și noi și pe care, cu siguranță, o vei trage și tu este următoarea: de fiecare dată când vrei să obții efectul Light Trail, rezultatele vor însemna luminozități diferite, culori calde sau reci, apusuri mai mult sau mai puțin dramatice. 

De aceea, este mai mult decât indicat să te joci cu parametrii acestui setup specific, respectând o serie de setări ale aparatului foto, despre care vorbim puțin mai jos. 

Care sunt cele mai bune locații pentru fotografia Light Trail?

Acolo unde există mișcare, există și un potențial ridicat pentru a surprinde aceste dâre spectaculoase de lumină. Așadar, vorbim exclusiv despre locuri în care surse de lumină se deplasează cu o viteză suficient de mare, astfel încât camera foto (ajustată conform setărilor specifice despre care vom vorbim puțin mai târziu) să producă efectul Light Trail. Iată doar câteva dintre locațiie recomandate de fotografii profesioniști celor care vor să testeze acest tip de fotografie: 

  • Locații ce oferă o amplă panoramă amplă asupra orașului – sunt ideale, pentru că poți surprinde în cadru o întreagă rețea de artere rutiere, deschise traficului nocturn: acoperișuri, cabane montane, stâlpi de televiziune etc.
  • Poduri și tuneluri – aflate în proximitatea arterelor rutiere intens circulate, permițând un decor descris de un fundal întunecat, iar în prim-plan, dinamism și culoare;
  • Trotuarele marilor bulevarde – cu cât sunt bulevardele mai drepte, cu atât mai bine, pentru că poți avea o deschidere mult mai amplă asupra imaginii de ansamblu; Îți recomandăm să găsești locații luminate cât mai simplu, ferite de panouri publicitare luminoase și alte surse de lumină, ce pot fura din magia efectului Light Trail;
  • Sensurile giratorii – sunt locații perfecte pentru a obține dâre de lumină cu o liniaritate spectaculoasă; Spre deosebire de dârele luminoase drepte, obținute dintr-un punct cu panorama precum trotuarul unui bulevard aglomerat, dârele luminoase din sensurile giratorii descriu traiectorii elipsoidale, extrem de interesante;
  • Peroanele și pasarelele peste calea ferată – aceste locații permit o deschidere generoasă către punctul pe care vrei să îl fotografiezi, așadar, poți obține dâre foarte lungi de lumină, fără niciun obstacol ce ar putea “frânge” dimensiunile lor impresionante;
  • Terminalele marilor aeroporturi – oferă o panoramă spectaculoasă, precum și traiectorii unice ale dârelor luminoase pe care le poți surprinde după lăsarea întunericului.

Setări-standard pentru obținerea unei fotografii Light Trail

Dacă nu ești familiarizat cu noțiunile de bază ale fotografiei și nu știi cum funcționează o camera foto, ai putea fi surprins de efectul pe care îl produc fotografiile Light Trail. Însă în spatele fiecărei “dâre de lumină” pe care ai surprins-o în aceste cadre, nu se afla altceva decât un ABC clar al setărilor camerei foto. 

Așadar, haide să vedem împreună ce ajustări trebuie să faci, pentru a obține imagini precum cele de mai sus: 

Setări de bază pentru obținerea efectului Light Trail în fotografii 

  • Prioritate timp de expunere (S) sau Manual (M); 
  • Timp de expunere: 6-8 secunde; 
  • Selectează bulb (bec), pentru controlul asupra timpului de expunere; 
  • Pentru modul Manual: apertura f/11, f/12, sau chiar mai mică; 
  • ISO: 100 / ISO trebuie să fie cât mai mic; 
  • Dezactivează manual funcția de stabilizare a imaginii.

Cum obții efectul Light Trail folosind telefonul mobil?

Există aplicații atât pentru IOS, cât și pentru Android, utilizate în obținerea efectului Light Trail. Indiferent de sistemul de operare cu care rulează smartphone-ul tău, ai acces la tool-urile potrivite pentru acest tip de fotografie. Iată doar două exemple: 

Sa luăm un exemplu: Slow Shutter Cam pentru IOS. Iată care sunt pașii prin care poți obține efectul Light Trail, utilizând această aplicație pentru device-urile Apple: 

  1. Activează lanterna device-ului; 
  2. Deschide aplicația Slow Shutter Cam și permite accesul către camera foto; 
  3. Intră în secțiunea Settings a acestei aplicații; 
  4. Activează de aici modul Light Trail
  5. Slide maxim către dreapta a butonului Shutter Speed, până când apare “Bulb”; 
  6. Selectează valori medii pentru ISO și Light Sensitivity; 
  7. Poziționează telefonul pe un trepied sau pe o suprafață plană; 
  8. Apasă butonul “Shutter” pentru a începe înregistrarea; 
  9. Când ai terminat de înregistrat, mai apasă încă o dată butonul “Shutter”; 

La final, apasă butonul “Save”.

Ponturi pentru obținerea celor mai bune fotografii Light Trail

Pentru rezultate cu adevărat spectaculoase, ține cont de câteva recomandări venite de la experți. Le-am lăsat la final, pentru a te și apuca de treabă, imediat ce ai terminat de citit acest articol. Așadar, iată cele mai bune ponturi pentru obținerea fotografiilor cu Light Trail: 

  1. Utilizează un trepied – un astfel de accesoriu foto se dovedește a fi mai mult decât util, atunci când vrei să realizezi fotografii Light Trail;
  2. După găsirea locului perfect, setează ISO la cea mai mică valoare (100/200);
  3. Activează Shutter Priority Mode, pentru a controla cu exactitate perioada de timp în care obturatorul foto va rămâne deschis.;
  4. Pentru rezultate cu adevărat uimitoare, setează deschiderea aperturii la o valoare cât mai mare: f16 / f22;
  5. În etapa de editare foto, combină pozele cu efect Light Trail utilizand în Photoshop tool-ul Blend Mode Lighten, astfel încât să obții cadrul perfect, cu cele mai bune ingrediente, culese din fiecare poză realizată.

Cam atât despre fotografiile Light Trail! Dacă vrei să afli și alte informații la fel de interesante despre fotografie, rămâi alături de blogul F64! Dacă vrei să îți cumperi un trepied, o cameră foto nouă, sau alte accesorii foto, pentru a experimenta acest tip de fotografie, ne vedem pe site: www.f64.ro

Alți fotografi au mai citit și:

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 obiective SONY de buget

Descoperă alături de Cristi Kerekes nu mai puțin de 4 obiective Sony de buget, cu care poți trece la un nivel superior dacă încă folosești obiectivul kit. De la wide, la macro și zoom, suntem convinși că vei alege ce ți se potrivește!

7 accesorii ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară

În lumea fotografilor accesoriile sunt nelipsite din trusa foto, pentru a evita situații neplăcute și pentru a fi sigur ca vei fi pregătit oricând, oriunde și în orice condiții pentru a fotografia. Descoperă accesoriile ce nu trebuie să îți lipsească în această primăvară, menite să te ajute să sa surprinzi momente cât mai frumoase

Fotografia de primăvară
5 sfaturi și exemple

Pentru un fotograf, primăvara este anotimpul ideal pentru fotografia de peisaj sau de stradă. Lumina este contrastantă, umbrele sunt încă reci, dar soarele este cald și arzător. Află câteva sfaturi care să te pregătească pentru fotografii de primăvară wow!

Expunerea lungă în 11 pași, de la peisaj la fine-art

Află din acest articol cum să te bucuri de tot ceea ce are de oferit expunerea lungă, plus mici ajutoare când vine vorba de accesorii, filtre, compoziție, metodă de abordare și altele!

Pregătește-te pentru un
Paște fotogenic

Săptămâna aceasta mulți dintre noi încep unul dintre cele mai importante maratoane de gătit al anului pentru masa de Paște. Venim în ajutorul tău, să îți spunem cum să faci fotografii memorabile cu mâncarea de Paște.